Uzmanlar, 'yurttaşlar doğanın insafına bırakılmasın' diye uyardı
Acilen önlem alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Naci Görür, 'Her binanın, temel, çatı, iskelet ve zemin özellikleri, hangi boyutta depreme dayanıklı olduğu bilgisinin yer aldığı kimlik kartları olması gerekir. Kiracılar da bu kartlara göre ev tutar ya da alır' değerlendirmesini yaptı.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, asıl beklenen İzmir depreminin henüz gerçekleşmediğini belirterek, “Bu deprem bizim beklediğimiz deprem değil. Bizim beklediğimiz deprem İzmir’i ciddi etkileyecek olan deprem İzmir yarımadasının üzerinde olan fay hatlarının bazılarının oluşturacağı deprem. Kimi faylarda stres azalamı olmuş olabilir, ama büyük ölçüde İzmir yarımadasındaki faylarda, özellikle Tuzla ve Seferihisar fayında bu stres alanında artış olmuş olabilir” diye konuştu. Prof. Görür, Habertürk TV’de açıklamalarda bulundu. Her binanın kimlik kartının olması gerektiğini belirterek, “Kimlik kartında binanın temel çatı özellikleri, yani iskeleti özellikleri, zemin özellikleri ve hangi boyutta depreme dayanıklı olup olmadığı o kimlik kartında belli olmalı. Kiraya gelecek insan, daire satın alacak insan ev sahibinden bu kartı istemeli” dedi.
PROF. DR. NACİ GÖRÜR: İSKAN VEREN DE SUÇLU
Prof. Görür, özetle şunları kaydetti: “Bu zeminlerin özelliği; buralarda bina normalde yapmamanız lazım. Hani yer kıtlığı olur, ‘orada yapacağım’ dersiniz. Ama İzmir yarımadasında orada bina yapmak hataların en büyüğü. Sadece buraya binaları yapan değil, o binaları yaptıran, iskan veren de hesap vermesi gerekiyor.”
PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ: DOĞU KARADENİZ VE İSTANBUL UYARISI
Gürcistan’da 3 yıl önce meydana gelen depremlerin fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığının saptanmasının ardından, 4’üncü deprem kuşağından 3’üncü deprem riski bölgesine çekilen Karadeniz’de, deprem riskinin arttığını söyleyen Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, İzmir depreminin Doğu Karadeniz için önemli bir uyarı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Bektaş, “Biz deprem bilimcileri, depremi ya teorik bilgilerden elde ederiz ya da laboratuvardaki deneylerden ama en güzel sonucu yine doğanın kendisi veriyor. Bu bakımdan, İzmir depremi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin şu andaki deprem potansiyeli ve deprem tehlikesini en iyi şekilde aktaran bir sunum yapmıştır bize.”
5’TE 1’İ ETKİLENECEK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, Türkiye’nin her 10 yılda bir 6 ve üzeri büyüklükte depremle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, Marmara Denizi’nde beklenen depremin İstanbul nüfusunun yüzde 20’sini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.
Kaynak: Cumhuriyet