Uzmanlardan 'sıcaklarda bol sıvı tüketin' uyarısı

Sıcaklarda sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Özyaral, gün içerisinde toplam 12 bardak sıvı tüketilmesi uyarısında bulundu.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Kurucu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Özyaral, yaz aylarında artan sıvı tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Boş mideye içilen soğuk ya da buzlu suların midenin aniden kasılmasına yol açacağını ifade eden Özyaral bunun mide ve bağırsak sorunlarının tetikleyicisi olabileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Oğuz Özyaral yaz mevsiminde sıvı tüketimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri sıraladı.

“GÜNDE 12 BARDAK SIVI TÜKETİN”
Oğuz Özyaral sıvı tüketimine dikkat çekerek, “Yaz sıcakları ve sıvı tüketimi normal olarak ergin bir kişinin günlük su diğer bir tanımlamayla sıvı ihtiyacı 3 litre olarak belirlenmiştir. Sıvı tüketimi mide bağırsak hareketliliği kadar, böbreklerin temizlenmesi açısından da büyük önem taşır. Bu nedenle gün içinde, porsiyonlara bölünmüş olarak 12 bardak su ve /veya sıvı içeçek tüketilmesi tavsiye edilir. Genelde sabah uyarıldığında oda ısısında olan bir bardak suyun içilmesi gece dinlenme sürecinde olan midenin hafifçe hareketlenmesini sağlar” dedi.

“BOŞ MİDEYE SOĞUK SU ZARARLI”
Doç. Dr. Oğuz Özyaral, boş mideye soğuk suyun zararlı olduğunu belirterek, “Eğer herhangi bir şekilde bir yiyecek/yemek tüketilmemiş ise boş mideye soğuk ya da buzlu içeçekler alınması son derece zararlıdır. Midenin aniden kasılmasına ve kramplara neden olur. Bu durum daha sonra mide bağırsak sistemi üzerinde çeşitli sağlık sorunlarının tetikleyicisi olabilir. Sıvı tüketimi normalde ayakta değil oturarak yapılmalıdır. Aniden boş mideye ayakta içilen sıvı, özelliklerde soğuk ve buzlu ise bu kramplar daha şiddetli olur. Soğuk içecekler yaz aylarında serinletici olarak algılanmaktadır. Özellikle gazlı ve buzlu olan içecekler mide krampları kadar asiditeyi de artırıcı özelliktedir. Bu durum ileriki yaşlarda bir dizi mide sorunu olarak karşımıza çıkar” diye konuştu.

“GÜNLÜK İÇECEK LİSTENIZ 12 BARDAK SIVIYA ULAŞMALI”
Günde 12 bardak sıvı tüketiminin olması gerektiğine vurgu yapan Özyaral, “Artan sıcaklar sebebiyle kahvaltıda sıcak çay içmeyi tercih etmiyorsanız, soğuk olarak kakaolu, kahveli ya da eritilmiş çikolatalı süt tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra gün boyunca kendi hazırlayacağınız, taze demlenmiş çayı süzerek içine limon ve elma dilimleri ilave edebilir ve soğuk olarak tüketebilirsiniz. Gün boyunca kahvaltınızda tüketeceğiniz çayın yanı sıra, gün içerisinde şekersiz olarak içilecek en fazla üç fincan kahvenizi sıvı tüketimi listenize ekleyebilirsiniz. Yemekte tüketilecek içecekler arasında naneli ayran, limonata ve şekersiz şerbetlerle, taze sıkılmış ya da şeker ve katkı ilavesiz kutu meyve suları da içecek listenizde yer alabilir. Bunların yanı sıra süt ve kefir dahil gün içerisinde toplam 12 bardak sıvı tüketilmesi sağlığımız açısından son derece önem arz eder” şeklinde konuştu.

Özyaral, “Güneş ve yaz sıcakları, gün boyunca yapılan aktivitelere bağlı terleme yoluyla sıvı kaybını arttıracağı ya da hızlandıracağı için mutlaka 12 bardak su ve sıvı tüketimine önem verilmelidir. Kişinin tercihlerine bağlı olarak sade su içiminden hoşlanılmadığı taktirde bir sürahi suyun içerisine 4-5 adet tarçın kabuğu eklenebilir. Ayrıca taze nane ya da elma dilimleri ile hazırlanan soğuk bir içeceğin damağa hoş olan aromasından ötürü rahatlık vermekte ve içimi kolaylaştırır” dedi.

Diyabet hastalarını da uyaran Oğuz Özyaral, “Bu arada şıra ve üzüm sularının yanı sıra yaz meyvaları arasında yer alan kiraz, karpuz ve kavun diyabetli hastalara önerilmemektedir. Elma suyu özellikle sıvı tüketimini karşılamanın yanı sıra kan şekerini dengelemesi açısından da önemlidir. Ayrıca bu mevsim posalı, katkısız ve şekersiz tercih edilecek olan tüm meyva suları özellikle lif zengini şeftali ve kayısı suyu tüketimi çok kıymetlidir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme