UZMANLARDAN KOMBİ UYARISI

Son yılların en soğuk kışını geçiren Van'da halk zor günler yaşıyor. Birçok kişinin kombisi donarken, uzmanlar doğalgaz kullanıcılarını evde yokken kombilerini kapatmamaları yönünde uyardı.

Hacı Yılmaz

Van’da eksi 21 dereceyle rekor kıran soğuklar çoğunluğu balkona konan doğalgaz kombilerini de dondurdu.

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Uzmanlar,  son günlerde çok sayıda kombi donma şikayeti aldıklarını belirterek, özellikle sıcak- soğuk su hatlarında donma yaşandığını anlattı.

Makina Mühendisi Mehmet Gedik, yaptığı açıklamada “Bugünlerde havaların aşırı soğuması sonucu Doğalgazlı kombili ısıtma sistemlerinde meydana gelen sistem donmaları kullanıcı ihmallerinden veya bilinçsizlikten kaynaklanmaktadır. Genel olarak tüm kombilerde donmaya karşı koruma sistemi bulunmaktadır. Bu sistem kombi kısa süreli kullanılmadığı zamanlarda hava sıcaklığı +5 c dereceye düştüğü zaman kendi kendine çalışarak kendini donmaya karşı korumaya almaktadır. Yalnız bunun için kombi gazının ve elektrik şalterinin açık tutulması gerekir” şeklinde konuştu.

Kombinin kullanılmasında alınacak tedbirleri açıklayan Gedik, “Kombide donma nasıl gerçekleşiyor elektrik ve gazı kapalı kombilerde bacadan kendiliğinden emilen soğuk dış hava kombinin donmasına sebep olmaktadır. Daha sonra bu donma olayı tüm tesisata yayılarak kullanıcıların büyük zarar görmesine yol açacaktır. Tüm satıcı ve servisler bu konuda kullanıcıları uyarmalıdırlar. Ayrıca kombileri açık balkonlarda ise kesinlikle balkonlarını kapalı duruma getirmeleri gerekir. Kısaca kombi, kullanıcılarının alacağı önlemleri şöyle sıralayabiliriz;  Kombi hiç kullanılmıyor ise elektrik ve gazı kesilmeli Kombi, Tesisat ve peteklerin suyu tamamen boşaltılmalıdır.  Kısa süreli kullanılmayacak ise yani gece uyurken veya evde bulunmadığımız zamanlarda elektrik ve gazın açık tutulması gerekir. Yoksa kombi koruma sistemi devreye girmez. Uzun süreli elektrik kesilmelerinde ise Kombi içindeki su boşaltılarak vanaları kapalı tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kombicim Van İşletme Sahibi Abidin Yarımbatman ise, "Eğer kombinin kalorifer kısmı çalıştırılırsa donma gerçekleşmez. Ancak kullanım suyunda donma söz konusu olur. Çözüm için o hatların izolasyonu şart. Farklı izolasyon malzemeleri var, bunlar kullanılabilir. Bunun bize bir tecrübe olması lazım. Kombilerin olması gereken yer mutfaktır. Van son yılların en soğuk kışını geçiriyor. Haliyle kombilerde donma meydana geliyor. Bu konudaki tecrübe gösterdi ki biz de kombileri mutfağa koymalıyız" dedi. 

“VAN HALKININ ÖNLEM ALMASI GEREKİYOR”

Vanlıların kombilerinin donmamaları için önlem alması gerektiğini savunan Yarımbatman, “İlk öncelikle kesinlikle kombilerin ana gaz vanaları ve elektrik şalterleri kapatılmamalıdır. Günümüz teknolojisiyle gelişen kombi sistemlerinde birçok emniyet sistemi olduğu gibi don korumaya karşı da sistem bulunmaktadır. Bu sistemin düzenli bir şekilde çalışması için kombi kesinlikle kapatılmamalıdır. Kombiler kapatıldığı takdir de içinde kalan su donar ve maliyeti yüksek hasarlara neden olabilir. Soğuk kış aylarında evden ayrılırken kombiyi kapatmak yerine kombinin kalorifer ayarını minimuma verip o şekilde çalışmasını sağlamak veya bir teknisyen yardımı ile kombinin ve radyatörlerin içindeki suyu boşaltmak da kombinin donmaması için yapılması gerekenler arasındadır” dedi.

Yoğuşmalı kombilerin daha verimli şekilde çalışması için kombilerin bacalarının yüzde 3 yukarıya doğru meilli olmasını da anlatan Abidin Yarımbatman “Bu meil montaj esnasında verilmediği için kombinin içine gidecek yoğuşma suyu bacada buz oluşturarak kombinin verimsiz çalışmasına neden oluyor. Yoğuşmalı kombilerin belli bir derecenin üzerin de yaptığı yoğuşma suyunun verildiği gider dışarıya verildiği zaman donma yapabiliyor ve bu donmadan dolayı dışarı gitmesi gereken su kombinin içine dolup kombinin arızaya geçmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Yarımbatman, son olarak tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu; "Tüketici evde olmasa bile kombiyi kapatmamalı. Kombinin kendini dona karşı koruma özelliği yoksa ki bazı kombilerde bu olmayabiliyor. O zaman evden çıkarken bile düşük termostatlarda 15- 18 gibi sıcaklıkta çalıştırmalı. Kombideki donma kombinin iç yapısına zarar vermişse, bu da ciddi bir hasar ve büyük bir maliyettir. Diğer türlü donma sadece borularda gerçekleşmiş ise vatandaş kendisi de saç kurutma makinesi ile boruyu ısıtarak ya da sıcak su dökerek açabilir. O zaman sistem yine devreye girer" 

 

 

Bakmadan Geçme