Uzmanlardan Ramazan uyarısı

Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, Ramazan ayında oruç tutanların sahura mutlaka kalkması gerektiğini belirterek, iftarda ise hafif yemek yemenin ve spor yapılmasının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.

Ramazan ayında yaklaşık 17 saat oruçlu olunacağını belirten uzmanlar, sahura kalkmanın ve iftardan sonra spor yapmanın insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirttiler.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, özellikle kilo vermek isteyenlerin Ramazan ayında rehavete kapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Vatandaşların Ramazan ayında iki öğün yemeleri nedeniyle kilo verebileceklerini düşünerek yanılgıya düştüklerini dile getiren Budak, “Ramazan ayında kilo almanız çok olası bir durumdur. Çünkü uzun süre açlık yaşanılacağını düşünüp çok fazla yemek yenilmesi durumunda kilo almak mümkündür. Normal zamanlarda gün içerisinde sık sık beslenirken bu durum Ramazan ayında 2 öğüne düşecek ve dolayısıyla metabolizmanın yavaşlatılmaması için sahur yapılmasının kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir” dedi.


Sahurda yağ ve tuz oranı düşük besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Budak, “Lif içeriği yüksek, yağ ve tuz oranı düşük besinlerin tercih edilmesi ile mide rahatsızlıkları ve susuzluğun önüne geçilebilir. Sahurda proteinden zengin hafif kahvaltılık ürünler veya çorba, hafif yağlı yemekler ve meyve tercih edilmelidir. Belirli aralıklarla bol su içmeli, yağlı ve tuzlu peynirden kaçınılmalıdır. Bunun yanında pide ekmeği yerine tam tahıllı ekmek tüketilmesi, gün içerisinde daha fazla tokluk hissi sağlayacaktır. Ayrıca hem su içeriği hem de düşük kalorisi ile karpuz, sahur için en ideal meyvedir. Yine protein yönünden zengin olan yoğurtun tüketilmesi kan şekerini de dengede tutacaktır” ifadelerini kullandı.


Gün boyunca aç kalan mideye yüklenmemesi ve orucun ılık suyla açılması gerektiğini dile getiren Budak, “İftar için çok yağlı, tuzlu yemeklerden kaçınılmalı, proteinden zengin sebze yemekleri tercih edilmelidir. Fazla yemek yenilmesinden uzak durulmalı, sahur ve iftar arasında ara öğünler yapılmalıdır. İftar sonrasında sık sık su içilmeli, şerbetli ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlıların tercih edilmesi gerekir. Yemekler yavaşça yenilmeli; gazlı, kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme