Uzmanlardan sıcak hava uyarısı

Yaz mevsiminin gelmesi havaların ısınması ve sıcaklıkların artmasından dolayı uzmanlar uyarılarda bulundu.

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken ilimizde de son günlerde havaların ısınması özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşları bunaltıyor. Kentte son günlerde etkili olan sıcak hava sokağa çıkmak zorunda olan vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Aşırı sıcak ve nemli havaların özellikle kalp, damar, hipertansiyon ve kalp yetmezliği sorunu olan kişiler için risk taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını tavsiye etti.

Hissedilen hava sıcaklığının öğlen saatlerinde 25 derecenin üstüne çıktığı sıcak yaz günleri kalp krizini de tetikliyor. Yaz aylarında vücudun ısı dengesinin bozulmasıyla kalbin iş yükü artıyor ve özellikle de kalp hastaları bu dönemlerde ciddi problem yaşıyor.

Aşırı sıcakların yaşandığı Van’da uzmanlardan sıcak havaya dikkat edilmesi uyarısı geldi. Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, sıcak havalara karşı bol sıvı tüketilmesi ile birlikte zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması şayet dışarı çıkılacaksa cildi baş ve yüz kısmı koruyacak şekilde şapka veya farklı şeylerle güneş ışınlarının ultraviole ışınlarından korunması tavsiyesinde bulunuyorlar.

Aşırı sıcakların özellikle kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, önemli sağlık sorunlarının yaşanmaması için aşırı sıcaklara karşı önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Hava sıcaklıklarının artmasının özellikle tansiyon ve kalp hastaları açısından bazı riskleri beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar, sıcak hava ve nemin, vücutta sıvı, tuz kaybı, kalpte ritim bozukluklarının yanı sıra tansiyonda ise dengesizlik, kan akışkanlığında azalma, kanın koyulaşması ve kolestrolün yükselmesine sebep olabildiğini belirtiyorlar.

"Günde en az 2 buçuk litre su tüketilmesi gerekmektedir"

Sıcak havada dışarı çıkılması durumunda vatandaşların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Günde en az 2, 2 buçuk litre su tüketilmesi gerekmektedir. Mümkünse mineralli su, sebze ve meyve tüketmemiz lazım. Kafein içeren içeceklerden, alkolden uzak durulması kaçınılması lazım. Çok şekerli ağır yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan kaçınmamız gerekmektedir. Hele ki kronik hastalığı olanlar, 5 yaş altı çocuklar, idrar söktürücü ve tansiyon ilacı kullanan vatandaşlarımızın bu kurallara daha fazla riayet etmesi gerekmektedir. Bu noktada en önemli husus sıcaktan korunmak olacaktır. Normal şartlarda 37 derece olan vücut sıcaklığımız dış ortamdaki ani sıcaklık değişimlerine karşı bu sıcaklığı korumak bir takım mekanizmalar geliştirmektedir. Bu mekanizmalardan başlıcası terleme olup, çok sıcak havaya neminde eklendiği durumlarda terleme giderek yavaşlamaktadır. Bulunduğumuz ortamın iyi havalandırılması, kıyafetlerimizin buna uygun olması, dışarıda çalışmak zorundaysak eğer bu dışarıda çalıştığımız koşulların optimize edilmesi, üzerimizdeki kıyafet ya da gölgelik bir alan oluşturmak suretiyle kaybedilen sıvının bol su ve mineralli sıvılarla vücuda kazandırılması gerekmektedir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması gibi hastalıklar ortaya çıkabileceği gibi mevcut hastalıkların alevlenmesi ya da ağırlaşması söz konusu olabilir. Sıcak yorgunluğu dediğimiz aşırı sıcağa maruz kalmakla yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı gibi semptomlarla süren bir hastalıktır. Sıcak çarpması vücudun 40 derecenin üzerinde kalması durumunda belli bir süre bitkinlik ve uyku hali gibi daha ağır semptomlarla gösteren bir hastalık durumudur. Böyle durumlarda mutlaka hastaneye başvurulması gerekmektedir. Kaybedilen sıvının yerine konması ve diğer tedavilerin uygulanması gerekmektedir" ifadelerini kullandılar. Tahir Tekin

 

 

 

Bakmadan Geçme