Vali topa girdi

Geçmişi bilmeden bugünü anlayarak geleceğin planlarını yapmak pek mümkün değildir. O nedenle gerçekleri öğrenmek, karanlıkları aydınlatmak, bilgi kirliliğini gidermek güvenli yol alabilmek için yeri geldiğinde hafızayı canlandırarak filmi geriye sarmak lazımdır.

eceğin planlarını yapmak pek mümkün değildir.   O nedenle gerçekleri öğrenmek, karanlıkları aydınlatmak, bilgi kirliliğini gidermek güvenli yol alabilmek için yeri geldiğinde hafızayı canlandırarak filmi geriye sarmak lazımdır.

 

Önce geçmiş.

Bir avuç Vanlının 1920'lerde mahalle aralarında başlayan futbol tutkusu Cumhuriyetin kuruluşu sonrası 1931'de resmi olarak kurulan siyah-beyaz Vanspor Gençlik Kulübü (Vanspor'un gerçek kuruluş tarihi)  ile yeni bir dönem olur. Ardından sarı-lacivert Şengençlerspor, sarı-kırmızı Erekspor (Akınspor), mavi-beyaz İkinisanspor, turuncu-siyah Yolspor'un kurulmasıyla futbolda heyecan rekabet başlar. Bugünün profesyonel yıldızlarını kıskandıracak yeteneğe sahip Van'ın futbol cambazları İpekyolu ilçemizin DSİ Şube Müdürlüğü yanında, Merinos Endüstri Meslek Lisesi (Erkek Sanat Okulu) karşısında bulunan toprak sahada hafızalara kazınan, nefesleri kesen futbol resitali sergilerler.

 

Gençlik ve Spor İl Müdürü rahmetli Saffet Demiroğlu öncülüğünde, kamu kurum ve kuruluşlarının destekleri, ilimizin ileri gelenlerinin ve sevdalılarının ortak çabalarıyla 1970'li yıllarda İpekyolu üzerinde bugünkü yeşil sahası  bulunan Van Atatürk Şehir Stadyumu yapılır. İlerleyen yıllarda eklenen tribünlerle stadyum bugünkü görünümüne kavuşur.

 

Dönemin efsane belediye başkanı merhum Tayyar Dabbaoğlu öncülüğünde 1974 yılında Vanlı resmi kurum amirleri, iş adamları ve spor camiasının girişimleriyle Van'ın iki güzide takımı sarı-lacivert Şengençler ve siyah-beyaz Gençlik kulüplerinin birleşmesiyle sarı-siyah Vanspor doğar. Cumhuriyet caddesinde umutlarla sarı-siyah bayraklar dalgalanır. 

 

Terfi Ligi'nin ilk kez uygulandığı 1982-1983 futbol sezonunda Refik Özvardar yönetiminde siyah (1915 Van'ın işgali kara günleri temsilen)  kırmızı (2 Nisan 1918 Van'ın istiklalini temsilen) renklerle Vanspor mücadele ettiği  maçlar sonunda namaglup olarak 2'nci lige çıkmayı başarır.

 

2. Lig'de mücadele eden Vanspor 1993-1994 sezonunda Enver Katip yönetiminde Anadolu futbol anlayışında adeta devrim yaparak 1. Lig'e yükselir. İsmi olumsuzluklarla anılan Van, Vanspor sempatisiyle ekonomide, sosyal yaşamda yeni bir imajla ilgi görmeye başlar.

 

1994-95'sezonunda Fenerbahçe'yi kendi evinde coşkulu taraftarının önünde 1-0 yenen Vanspor " Önce Van/ Sonra kan/ Dakika doksan/ Gol Kurthan/ Fenerbahçe kan revan" destanını Türk futbol tarihinin altın sayfalarına yazdırmayı başarır. Van'ın muhteşem galibiyetini spor yazarları şu ifadelerlerle o gün kaleme alırlar:  " Vanspor'un,  Fenerbahçe'yi yenmesi "olağanüstü" "mucize" düzeyinde ekonomik, sosyal, politik bir başarım ve konumlanmanın vesilesi olarak çözümlenmesi gereken bir olgudur."

 

Başarılarının tesadüfi olmadığını oynadığı futbol ve aldığı sonuçlarla gösteren Vanspor, 1997-98'de deplasmanda Karadeniz Fırtınası Trabzonspor'u kendi evinde Erkan'ın golüyle yenerken bordo mavilileri aynı zamanda şampiyonluktan ederek büyük sükse yapıyordu.

 

Beş sezon 1. Lig'de oynayan Vanspor'a ünlü teknik yöneticiler ve futbolcular geldi gitti. Sonuçta ciddi hatalar, egolar nedeniyle Vanspor 1 Lig'den mahkeme kapılarına kadar düştü. Bugün adı var kendi yok.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme