* Bir ilde devleti temsil eden en yetkili yönetim görevlisi, ilbay ve işleri hükümet adına yöneten en yetkili yönetici. Vali kelimesi, vilayet sözcüğünden türetilmiştir. "Bakan, gözeten, yöneten, gözkulak olan, egemenlik yetkisini kullanan, idare eden, en yetkili ve sorumlu kişi.”Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır.
— Şimdi gelelim, konunun özüne. Devleti ve hükümeti temsil eden, o ildeki tüm velilerin (ailelerin) ve o kentin sorumluluğunun teslim edildiği, devlet babadır vali. Sosyal devletin yapması gerekenlerle birlikte, vilayetteki tüm fertlerin; eğitim, sağlık ve devlet hizmetlerinden eşit yararlanmasını, güvenlik ve huzuru sağlayacak en yetkili kişidir.
— O ildeki, hava, deniz, kara, tren yolları ulaşımı dahil olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlükleri ile özel sektör, STK’lar ve odalar ile birlikte, bulunduğu vilayetin güzellikleri için çalışan, devlet babanın baş danışmanı ve mülki amiridir.
— Gözeten, gören, ziyaret eden, hizmetleri kontrol etmek için işlere bakan, kötülükleri denetleyen, güzellikleri ödüllendiren, mağdura, vilayetinin tüm işlerine göz kulak olan, egemenlik yetkisini kullanan, hesap soran, idare eden ve yürütmenin yetkileri ile vilayeti yöneten mülki amirdir. Vilayetin teslim edildiği mülki amir, ilin sahibi anlamına gelir. Ki, ilimizin yani Van’ımızın listeye sığmayacak kadar çok kısa ve uzun vadeli sorunları mevcuttur. Güneş ve medeniyetler kentinden, bir Yazıcıoğlu efsanesi bizde çıkarabiliriz. İşte o zaman, iş yapmadı diye arkasında DEĞİL, yüzünde konuşacağımız bir kardeşimiz olmuş olur.
— Ülkemizdeki küçük iller ile sonradan büyük şehir statüsüne kavuşan illerimizde, gelenekçi, feodal ve sözde hatır bilir bir yapımız olduğundan, özellikle siyasi erk başta olmak üzere, belli iş insanları, ekabir takım, STK başkanları, kamu müdürleri, yöneticileri, ilin çok bilmişleri ve işe yaramaz çok iş yapmış gibi görünenleri, yeni atanan valinin etrafını kuşatmayı ve bir kısmı gideni kötüleyerek, bir kısmı da kendisini överek valiye yakın olma mücadelesi verir. Yazdığım davranışlar, sadece valiler için değil, vekiller, parti başkanları, müdürler ve icra kurumlarına atananlar İçin geçerlidir.
— Ancak buradaki en önemli nokta, vali diğer yüzlercesinin içindeki bir kişi olduğundan, bu kadar ilgi, tebrik, yağlama adamın enerjisini azaltarak, iş verimini, yapacağı hizmetleri ve ilde çalışacağı ekibini tanımada büyük zaman kaybına sebep olmaktadır. Oluyor ve olacaktır.
— Sevgili Vanlı hemşerilerim, Vanda görev yapan amirler, Van’daki iktidar ve STK temsilcileri, çok bilmişler ve az bilmişler. Vilayet binasına olan ziyaretlerinizi azaltın ve adamın odasını boşaltın. Yukarıda tanımını yaptığım “bakan, gözeten, göz kulak” olması gereken sayın valiyi ziyaret etmekten vaz geçin de, kendisi çıkıp kentimizi ziyaret etsin, tanısın, gezsin ve hizmet etmeye başlasın.
— Giden gitti artık. Giden valimizin dönemindeki eksikleri ve olumsuzlukları bir kaç defa yazmama rağmen, danışmanları valimize iletme tenezzülünde bulunmamıştı. Üst yöneticilerin başarı ve başarısızlıklarında, kurum müdürleri ile birlikte danışmanlar ve özel büroda görevli olanlar rol oynar.
— Askerlik yaptığım yeşil Tokat’tan, doğup büyüdüğüm sevdam olan medeniyetler kenti Vanımıza atanan Sayın Vali beye, yeni görevinde başarılar dilerken, Van’ımıza büyük hizmetler yapacağı inancımla, Ankara’dan saygı ve selamlarımı iletiyorum.
hayırlı işlere inşallah
hayırlı işlere inşallah