VALİMİZİ SUİSTİMAL EDİYORLAR!

Üniversite hocalarının ve kurum amirlerinin her gün siyasi alanda olduğunu ve Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın iyi niyetini suistimal ettiklerini ileri süren Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) eski başkanlarından Zahir Kandaşoğlu, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliğine dışarıdan atama yapılması gerektiğini belirterek, 'Bana kalırsa belediyelere de dışarıdan birilerinin atanması gerekiyordu. Çünkü vali beyle, kaymakamlarımız ancak kendi işleriyle uğraşabilir' dedi.

Rıdvan Can

 

Yıllardır bölgenin sorunlarını dile getirdiğini ifade eden Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Van TSO eski başkanı Zahir Kandaşoğlu, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Siyasetçilerin iş adamlarına sahip çıkmadığını vurgulayan Kandaşoğlu, Van'daki kurum amirlerinin siyasi alanda olmaması gerektiğini,  Kayseri'den gelen Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın'ın Van'a katkıları olacağını ve belediyelere de dışarıdan birilerinin atanması gerektiğini belirtti.

 

 

"KURUM AMİRLERİ KENDİ İŞLERİNE BAKSINLAR"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde görevli hocaların ve Van'daki kurum amirlerinin siyasi alanda olmaması gerektiğini söyleyen Kandaşoğlu, "Üniversitedeki hocalarımız kendi alanlarıyla uğraşsınlar. Kendi dalında başarılı olmaya çalışsınlar. Oradaki kalitemizi yükseltsinler. Van'da siyasi alanlara girmesinler. Bunun yanında bakıyorsunuz kurum amirleri de siyasi partinin arkasına sığınıyorlar. Bakın biz eğitimde 77. sıradayız. Bu çok vahim bir durumdur. Maalesef üniversitedeki hocalarımız ve kurum amirlerimiz her gün siyasi alandalar. Sanırım sayın valimizin iyi niyetini suistimal ediyorlar. Rektör hocamızın sorunları çözmek için iyi bir çabası var ama diğer hocalarımız siyasi alanda çok bulunuyorlar. Ben Sayın Valimiz İbrahim Taşyapan Bey ve Rektör Prof. Dr. Sayın Peyami Battal Bey'den rica ediyorum. Kurumlara, kurum amirlerine bir çeki düzen verin. Kurumlarda disiplin, denetim şarttır. Dünyada böyle bir şey görmedim. Kurum amirleri, akademisyenler işlerini yapacaklarına siyasetle, alakasız işlerle uğraşıyorlar. Bakıyorsunuz sosyal medyada geziniyorlar. Kardeşim sen görevini yap ne işin var sosyal medyada" şeklinde konuştu.

 

 

"BELEDİYELERE DIŞARIDAN ATAMA YAPILMASI GEREKİYORDU"

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan  genel sekreter Mustafa Yalçın'ın Van'a katkıları olacağını anlatan Kandaşoğlu, "Geçmişte belediyede görev alan kişilerin Van'a bir şey yapmadıklarını hepimiz biliyoruz, görüyoruz. Bugün Kayseri'den gelen kendisinden çok şey beklediğimiz Mustafa Yalçın beyi başımızın üstünde tutmamız gerekiyor. Bu atama son derece çok doğru bir karardır. Van'a gelmesi bilgi birikimini buraya aktarması ciddi fayda sağlayacaktır. Kayseri gibi alt yapısı sağlam bir ilin büyükşehir belediyesinin genel sekreteri Van'a gelmesini bizim büyük bir gururla ifade etmemiz lazım. Hiçbir şey de yapmazsa dahi oradaki vizyonu, oradaki kurumsal disiplini, belediyecilikteki alt yapı anlayışını burada hayata geçirirse yeter. Van'ı gerçekten seven, Van'ı düşünen bir insan Mustafa beyin gelişini eleştirmez. Bana kalsa büyükşehir dahil olmak üzere bütün belediye başkan vekilliklerine de dışarıdan birilerinin atanması gerekiyordu. Çünkü vali beyle, kaymakamlarımız ancak kendi işleriyle uğraşabilir. Mustafa Bey gibi tecrübeli, idealist 24 saatini belediye ile geçirecek belediyeye her anlamda hakim olacak birikimli insanların Van'a atanması gerekiyordu. Ben şahsen ilk günden bu yana da bu yönde tepkimi dile getirdim. Ben yeri gelmişken bir konuya daha değinmek istiyorum. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hepimiz Demokrasi mitinglerine katılıyorduk ama bazıları oraya kendi hesapları, çıkarları ve birilerine hoş görünmek için geliyordu. Çıkar ve menfaat peşinde olan o insanlar bakıyordunuz meydanda en önde ilginç işler yapıyordular. Söz konusu vatansa hepimiz ülkemiz için canımızı veririz ama o insanlar bana göre samimi değildi. Şimdi aynı insanlar kalkmışlar belediyeleri şekillendirmeye çalışıyorlar. Bunu istemem bunu isterim diyorlar. Kardeşim sizi ne ilgilendiriyor " ifadelerini kullandı.

 

 

 "VAN VEKİLLERİ BİZE SAHİP ÇIKMIYOR"

Van Milletvekillerinin kendilerine sahip çıkmadığını anlatan Zahir Kandaşoğlu, Vanlı işadamlarını çok büyük sorunlarının olduğunu söyleyerek, "Vanlı işadamları olarak kimseyi yanımızda bulamıyorum. Siyasetçilerimiz bize sahip çıkmıyor. Hakkımızı savunmuyorlar. İşler merkeze alınıyor, bu çok ciddi bir sıkıntıdır. İşler Van'da yapılmazsa kimse burada duramaz. İşadamı olarak sorun yaşıyoruz. Bakın sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bölgenin güçlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bölge halkı bölgede kalsın. Bölge işadamları iş yapabilsin. Peki, biz iş alamıyoruz. Kimse destek sunmuyor. İşadamları bu bölgeden göç ediyor. Bu da Van ve bölge için çok büyük tehlike yaratıyor. Bizim Vanlı vekillere bir önerim var. 15 gün Van'da, 15 günde Ankara'da olsunlar. Van'ın sorunlarını çözmek için çaba sarf etsinler. Gelin memleketinize sahip çıkın. Kesinlikle benim vekillere yönelik bir art niyetim yok. Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk benim vekillerimdir. Her şeyi devletten beklememek lazım. Siyasilerimizle el ele verip Van'ın sorunlarını çözelim. İlimize ve bölgemize huzuru biz getirelim. İnanın birlik ve beraberlik olursa, bütün sorunları çözeriz. Vekillerimiz Van'daki işadamlarıyla bir araya gelmelidir. Şuan Van'ın sorunlarını çözmek için düzenlenen Güçbirliği Platformu Toplantısına davet edilmiyoruz. Biz işadamları olarak bu toplantıya katılmak istiyoruz. Van'ımızın ve bölgemizin sorunlarını çözmek için vekillerle birlikte çaba sarf etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

 "STK'LAR ÇOK GERİDE KALDI"

Van'daki Sivil Toplum Kuruluşlarının sorunları çözme adına çok geride kaldıklarını anlatan Zahir Kandaşoğlu, "Benim TSO başkanlığım dönemimde birçok fuar düzenlendi. Çok önemli sanatçılar Van'a getirdik. Van'ı dışarıya tanıtmak için çok önemli organizasyonlara imza atıyorduk ama maalesef STK'larımız şuan bunları yapmıyor. Van'da çok arka planda kaldılar. Böyle olunca da hem halk, hem de biz mağdur oluyoruz. Van'daki STK'ların sorunları çözmek için iyi performans sergilemelidir. İşadamlarımız şuan göç ediyor. Buna çare bulmamız gerekiyor. STK'lar bizim sesimiz olacak. Şuan çok ciddi sorunlar var. Bunların acilen çözülmesi gerekiyor. Ülkemizin ekonomisine katkı sunalım. Sınır ticaretimizdeki bütün sorunları çözelim, transit yolumuzu açarsak, İran'da şuan serbest bir bölge açılmış. Esnaf, sanayici su serbest bölgede şuan Kayseri, Gaziantep gibi illere gidip mallarını orada satıyor. Orada ciddi bir hareketlilik var. Çok ciddi bir pazar açıldı ama o pazardan biz Vanlılar olarak faydalanamıyoruz. Haberimiz bile yok. Bütün Türkiye'nin önde gelen firmaları orada mal satıyorlar. Hâlbuki ben daha önce o serbest bölgenin Saray'da açılması gerektiğini savunmuştum. O serbest bölge Türkiye tarafında açılmalıydı ama olaylardan dolayı İran tarafına aldılar. 2001 yıllında Kapıköy Sınır Kapısı, transit olmalı deyince kimse inanmıyordu. İnsanlarımız alay ediyordu. 15 yılın ısrarı sonucudur, Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ülke ve Van ekonomisine ciddi katkı sunacaktır. Gümrük binasını iki ülke kullanacağından dolayı orası biterse transit geçişlerin başlayacağına inanıyorum. Orada ayrıca küçük de olsa bir AVM'nin açılması gerekiyor" dedi.

 

 

 "VAN'A ZARAR VEREN KİŞİLER TEKRAR HAREKETE GEÇTİ"

Geçmişte Van'daki belediyelerde çalışarak kente zarar veren kişilerin tekrar harekete geçtiğini iddia eden  Zahir Kandaşoğlu, "Van'daki belediyelere atanan kayyumlar, Van'a daha önce zarar veren kişileri barındırmamalıdır. Geçmişte belediyeyi batıran insanlar vardı. Şimdi bunlar tekrar harekete geçtiler. Siyasi alanı boş gördüler ya hemen akbabalar gibi belediyeye üşüşmeye başladılar. Bu söz konusu insanlar şimdi Van Büyükşehir Belediyespor'a da sahip çıkmaya başladı. Bugün takıma 1 lira destek ver deseler vermezler ama bakıyorsunuz bunlar şuanda çaba içindeler" diye konuştu.

 

 

"BÖLGEDE CİDDİ SORUNLAR VAR"

Bölgede ciddi sorunların olduğunu belirten Kandaşoğlu, "23 ilde uygulanacak Cazibe Merkezleri Projesi Van ve bölge açısından çok büyük önem taşıyor. Şuan bölgede ciddi sıkıntılar var. Biz işadamları olarak mağdur durumdayız. Bunun yanında elbette halkta mağdurdur. Ben bazen eleştiri ve sitemlerde bulunuyorum. Siyasetçilerimiz hemen harekete geçiyor. Hemen yaptıkları yatırımları anlatmaya başlıyorlar. Benim yapılan yatırımlara bir şey dediğim yok. Allah için AK Parti iktidarlığı döneminde birçok önemli yatırımı Van'a kazandırdı. Bu yatırımları kimse inkâr edemez. Bütün alanlarda yapılan yatırımlar için sonsuz teşekkür ediyoruz. Bizim için Van'a yapılan bütün yatırımlar bir gurur vesilesidir" dedi.

 

 

"VAN LAS VEGAS OLABİLİR "

İlkbaharda turizm sezonu için büyük bir şölen yapılması gerektiğini söyleyen Zahir Kandaşoğlu, "Bütün dünyanın duyacağı bir etkinliğe imza atmamız lazım. Cumhurbaşkanıyla, Başbakanıyla, Hükümetiyle, muhalefetiyle herkesi buraya çekmemiz lazım. Van bunu çok hak ediyor. Van Las Vegas olabilir. Çünkü Van'ın birçok önemli turistik değeri var. Bakın en kolay örneği Van Gölü'nü değerlendiremiyoruz. Van'ı dışarıya çok iyi tanıtabiliriz. Tabi bölgede devam eden olaylardan dolayı turistler biraz endişe duyuyor. Ben inanıyorum bu olaylar bittiğinde Van çok daha iyi yerlere gelecektir" şeklinde konuştu.

 

 

"GENÇLERİN EĞLENECEĞİ BİR ALAN YOK"

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu Bölgesine daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini de kaydeden Kandaşoğlu, "Hükümet ilk spor tesisleri yatırımlarına Doğu ve Güneydoğu'da başlamalıydı. Çünkü buradaki çocukları sportif faaliyetlere yönlendirebiliriz. En fazla genç nüfus bu bölgelerde bulunuyor. En fazla stres yaşayan genç bu bölgededir. Sebebine gelince gençlerin gidebileceği bir alan yok, gençlerin eğleneceği bir alan yok. Hükümetin bunu görmesi gerekiyordu. Bakın şimdi Cumhurbaşkanı ve Başbakan bütün yatırımların Doğu ve Güneydoğu bölgesine yapılacağını söylüyor. Bu çok doğru bir karardır. Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme