Van Meyve Bahçeleri - Van Meyveleri
Evliya Çelebi seyahatnamesinde, Şamranaltı civarındaki, elma bahçelerinden bahsederken, Elma ağaçlarının dallarının denize kadar uzandığını ve denizle kucaklaştığını yazmaktadır.
Evliya Çelebi seyahatnamesinde, Şamranaltı civarındaki, elma bahçelerinden bahsederken, Elma ağaçlarının dallarının denize kadar uzandığını ve denizle kucaklaştığını yazmaktadır.
Bu günkü yeni Van şehrini dolaşırken, yerlerine apartmanlar inşa edilerek, yok edilen meyve bahçelerimizi içimiz sızlayarak anımsıyoruz. Bahçelerimizdeki o muhteşem meyve ağaçlarımızdan sağ da, solda tek, tek de olsa yaşamlarını sürdürmeye çalışan nadir türdeki meyve ağaçlarının kaldığını görmek, bir tesellidir. Ama: gelecek açısından, eğer sahiplenilip, korumaya alınarak, yeni projeler ile çoğaltılmaları sağlanmadığı takdirde, ne yazık ki, onlar da yok olup gideceklerdir. Bu gün için, bu bakımdan Edremit ve Amik de yaşayan bahçelerin hala bulunuyor olması, değerlendirilmesi gereken çok önemli bir kaynak ve fırsattır.
Eski Van şehrimizin mahalle ve sokaklarına yayılmış kerpiç evlerin, 1 ile 3 - beş dönüm büyüklüğünde bahçeleri vardı. Daha büyük ünlü bahçeler de; Aklımda kalan büyük bahçe sahipleri: Haraba mahallede Mısırlı Mehmet efendinin bahçesi, Sıhke yolu üzerinde, sınıf arkadaşım Cengiz Aktürklerin bahçesi, karşı komşuları, Kamil efendi ve eski belediye başkanlarından, Hamdi Özmen beylerin bahçesi, Belediye ayar memuru Abdurahman beyin bahçesi, aklıma ilk gelen büyük, ünlü bahçelerdir. Birkaç yıl önceki Van ziyaretimde, rahmetli Abdurahman beyin büyük emek ve özenle yetiştirdiği bahçenin yerinde de, apartmanlar yapıldığını görmüş ve çok üzülmüştüm. Oysaki: Bu bahçe de, Abdurahman beyin özel merak ve ilgisiyle,30-40 ayrı türde, elma ve armut çeşidinin yetiştirilmiş olduğu biliniyordu.