VAN 100. YILDA KABUK DEĞİŞTİRECEK
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı olan 2018'de kalıcı etkinliklere imza atılması gerektiğini belirterek, '2 Nisan 1918'in 100. yılı olunca bu gururun içerisinde bir tarih, bir sembol olması açısından güzel bir rakam. Buna 100. Yıl demek çok anlamlı bir ifade olur. 100. Yıl adete şehrin kabuk değiştirdiği yıl olacak' dedi.
Hacı Yılmaz
Genel Sekreter Mustafa Yalçın, gazetemize 80. kuruluş yılı nedeniyle ziyarette bulundu. Yalçın gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve yazı işleri müdürü İkram Kali'ye şehir stadyumu, Van Şehir Kütüphanesi, arıtma tesisi, imar sorunu, parkomat sistemi ve çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
"BU ŞEHRİN RUHU VAR"
Van'ın birçok medeniyetlere başkentlik yaptığını belirten Yalçın, "Bu kadim ve güzel şehrin bir ruhu var. Bu şehir çok eski medeniyetlerden bu tarafa hakikaten önemli işler başarmıştır. Olağan Üstü Hal (OHAL) sadece vatandaşların güvenliğini, huzurunu sağlamaya yönelik bir durumdur. Tabi buraya geldiğimde hendek sürecini yaşamadım. Geçen süre içinde memleketimizin hali, huzuru geçmiş aylarla mukayese edilmeyecek kadar değişti. Van'ın esnafına, tüccarına, yerlisine, burada ikamet edenlerine, bürokratına, kurum amirlerine kalkınmaya katkı sunmak düşüyor. 2 Nisan 1918'in 100. yılı olunca bu gururun içerisinde bir tarih, bir sembol olması açısından güzel bir rakam. Buna kısaca 100. Yıl demek çok anlamlı bir ifade olur. Onun içinde herkes elinden geleni yapmış olarak ve aynı zamanda bu şehrin kadim ruhunu gümbür gümbür içine sindirerek, içselleştirerek ve bu içselleştirmeyi de gelecek nesillere aktarmak üzere bir şeyler yapmalıdır. 100. Yıl adete şehrin kabuk değiştirdiği yıl olacak. Buradaki travmaları, sıkıntılı dönemler sanki hiç yaşanmamış gibi bir filmi kesip de yeniden birleştirmek gibi bir duruma getirmek bu şehrin insanları tarafından sağlanmalıdır. Bunun içinde imkanlar var" dedi.
"2 NİSAN KUTLAMALARI BENİ TAHRİK ETTİ"
2018'de neler yapabiliriz diye bir kültür sanat ekibi komisyonu kurduklarını kaydeden Yalçın, "Geçtiğimiz 2 Nisan'da yapılan kurtuluş kutlaması beni üzdü ve çok tahrik etti. Program Van Valiliği bahçesinde yapıldı. Fakat orada herhangi bir esnafı, vatandaşı göremedim. Bir otobüs firmasının otobüsleri geçti ve bizde onları alkışladık. 30 bin şehidi, olan kentin böyle bir kurtuluş kutlaması olamaz. Böyle ruhsuz bir düşman işgalinden kurtuluşta olmaz. Ama şunu öğrendim ki 8 yıl öncesinde belediye seçimlerini kazananlar bu ruhu öldürmek için bir siyaset benimsemişler. Değil 2 Nisan şehrin kurtuluş törenine katılmak Cumhuriyet Bayramına, 23 Nisan'a da katılmamışlar. Demek ki bilinçli olarak bu ruh yok edilmiş. Bu anlayış beni üzdü ve tahrik etti. 100. Yıl 2018'de yapılacak etkinliklerle ilgili bir kültür sanat komisyonu oluşturduk. 100 yılda 100 etkinlik yapacağız" ifadelerini kullandı.
"2018'DE KALICI OLARAK BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ"
2 Nisan Van'ın kurtuluşunun 100. yılına hazırlanmak için çalışmaların start aldığını ifade eden Mustafa Yalçın, "Burada 30 bin Vanlı Müslüman 1915'te hayatını kaybetti. Vanlılar çok büyük acılar gördü zor günler yaşadı. Van kadar yakılıp yıkılar çile çeken bir kent, Vanlılar kadar büyük acılar yaşamış bir kent ahalisi yoktur. Düşmanlarımızdan, farklı tehlikelerden, fitneden korunmak için yapmamız gereken bir takım çalışmalar var. Bu bir kitap çalışması olabilir, farklı etkinlikler olabilir. Kalıcı bir şekilde gelecek nesillere aktarmak için farklı etkinlikler yapmalıyız. Bunun yanı sıra farklı parklarda ve caddelerde, 1915, 1918, Kurtuluş Savaşı, depremler ve 15 Temmuz ile alakalı anıt, rölöve çalışmaları yapılacak. Yine Van Depreminde hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki'nin bir heykelini bir parkımıza vefa duygusuyla dikeceğiz. Anıtların, heykellerin, tarih şeridinin amacı kentin hafızasını ve insanların bilincini diri tutmaktır. Bu anlamda 2 Nisan Caddesi'nin yenilenmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Pazartesi günü (bugün) çalışmalar başlayacak. Caddenin uygun görülen yerinde 1915-18 Aralığındaki işgali, mezalimi, muhacirliği, tarihi günleri anlatan bir anıt ve tarih şeridi yer alacak. 2 Nisan Caddesi'nde bulunan akasya ağacı kış memleketine çok uygun bir ağaç türüdür. Ama çok fazla sinek yapan bir ağaçtır. Kayseri'de bu ağaçları söküp attık. Akasya yerine Van'ın iklimine uygun çınar, kestane birde ıhlamur ağacı olabilir. Hepsini ıhlamur yapsak ve akşamları cadde ıhlamur koksa çok güzel olur. Artık uzun yıllar yaşayan anıt ağaçlar bırakmamız lazım. 2 Nisan Caddesi'nde Van için örnek model oluşabilir" dedi.
"STADYUM SORUNU ÇÖZÜLECEK"
Van'ın stadyum sorununun yakında çözüleceğini kaydeden Yalçın, "Stat yeri gösterildiğinde ve Gençlik Spor'unda buna hazır olması Vali beyin bu işe çok hâkim ve sabırsız olması işi hızlandıracaktır. Van için şimdilik 15 bin kişilik bir stadyum düşünülüyor. Stadyumların çok uzak olmasını insanlar pek benimsemiyor. Tabi şehre çok yakın yaptığınız zamanda 2 haftada bir kullanılması şehre çok sıkıntı veriyor. Dengede olması lazım. Stadyumu Bölge Hastanesi'nin karşısındaki arsada yapmayı düşünüyoruz. Yapılacak stadyumun altını dükkân, mağaza olarak değerlendirebiliriz. Tabi bunun nihai kararını verecek olan çok sayıda aktör var. Stadyumun büyüklüğü bir şehre çok bir şey katmıyor. Kayseri'de stadyumun tam dolduğu bir müsabaka olmadı. Önemli olan işlevsel olması, Kentin sporuna hizmet etmesidir. Bu yıl stadyum temeli belki atılmaz ama arıtma tesisinin temeli kesin atılır. Önümüzdeki yılda stadyumun temeli atılır. Otogarın yapımını da ulaşım, trafik yoğunluğu nedeniyle çevre yolunun yanında yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
"VANLI MİMAR GÖZ KAMAŞTIRIYOR"
Vanlı mimar Bahadır Kul'un Kayseri'de müthiş çalışmalara imza attığını kaydeden Yalçın, "Kayseri Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte uzun yıllar çalıştık. Bana anadan doğma iyi bir mimar bulmamı istedi. Bende Vanlı bir gencin olduğunu ifade ederek, anadan doğma mimar olduğunu söyledim. Mimar Bahadır Kul, 18 yıllık mimardır. Kendisi Kayseri'de şehirlerarası terminal, stadyum, kültür merkezi, ulaşım, spor ve kamu yapıları gibi alanlarda müthiş eserlere imza attı. Şimdi arada bir Van'a gelip gidiyor. Geçen hafta Sayın Valimize kentimizde yapılacak çalışmalarla ilgili görsel bir sunum yaptı. Memleketine de güzel çalışmalar yapacağına inanıyorum. İmar İşleri Daire Başkanımız Orhan beyle görüştü. İmar konusunda çalışma yaparak, sonucu bize getirdi. Bahadır Bey ile Kayseri'de çok kaliteli bir yer icat ettik. 41 tane parsel oluşturduk. Hepsi de peynir ekmek gibi satıldı. Çok şahane oldu, Kayseri'nin Melik Gazi ilçesinde 41 tane arsa, 10-12-14 katlı yapıya müsait arsa çok çabuk satıldı. Bahadır bey Van'da bunun gibi bir çalışma yapacak. Bu çalışma kapsamında Van'dan İstanbul'a giden işadamlarıyla görüşecek" dedi.
"ŞEHİR KÜTÜPHANESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Yeri Milli Eğitim Bakanlığına ait olan eski sanat okulunun Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi olarak değerlendirilmesi ile ilgili çalışma yaptıklarını söyleyen Yalçın, "Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kentin kalbinde yer alan, ulaşımı kolay olan, tarihi yapı olarak tescillenen, yıkılması yerine başka bir şey yapılması mümkün olmayan eski sanat okulunun mimari özelliği olan binasının atölyeleriyle birlikte Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi olması için çalışmalarımız devam ediyor. Burası hizmete girdiğinde kentin kitaplarının, belgelerinin yer aldığı hafızası olacak "dedi.
"FATİH ALTAYLI DESTEK VERİYOR"
Haber Türk Gazetesi yazarı Vanlı Fatih Altaylı'nın memleketi Van'a eser kazandırılması için Bahadır Kul ile görüştüğünü belirten Yalçın "İskele-Van Kalesi arasında Bahadır Bey sahil oranın yapısına uygun çok güzel bir proje yapılmış. Vali bey İskele-Van Kalesi arasındaki park ve rekreasyonu projesini çok beğendi hemen başlatalım talimatı verdi. Fatih Altaylı, Bahadır'ı bulmuş orada arsaları varmış ben sana tapuların tamamını getirebilirim yeter ki burada bir şeyler olsun demiş. Devlete olsun, Van'a olsun ama yeter ki memleketime bir şeyler olsun yaklaşımı göstermiş. Buradaki özel mülkiyetleri de istimlâk etme kararı aldık. Zaten park ve park ve rekreasyon alanı olduğu için mülkiyet sahipleri kullanım amaçlı bir şey yapamaz ve bize satmak durumundalar. Satarken de ya parasını vereceğiz, yâda karşılığında arsa vereceğiz. Burada birkaç sene içinde çok farklı değişiklikler olur. Genel olarak Van'ın hizmetlerinin, yeni görünümünün fotoğrafı tabi 2018'de şekillenecek. 2019 yılında da netice alınmaya başlanır" dedi.
"ÜNİVERSİTE YAPACAK BABAYİĞİT ARIYORUZ"
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van'a özel üniversite kuracak birilerini aradıklarını vurgulayarak, "Vali beyin kirada olan VASKİ'yi de belediye hizmet binasına alma gibi bir düşüncesi var. Şuanda belediyenin mevcut yerini bırakıp başka yere gitme gibi bir imkânımız yok. Öncelikle belediyenin yerine birilerinin talip olması gerekiyor. Bir hayırsever çıkıp ben bu memlekete özel üniversite yapacağım diyecek ve bana bina lazım diyecek. Bizde ona al sana bina diyeceğiz. Ondan sonra da belediye için kullanışlı, ulaşımı kolay bir hizmet binası yeri düşüneceğiz" dedi.
"KENT MEYDANI AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ OLMALI"
Mimar Bahadır Kul'un kent meydanı ile ilgili proje önerisi olduğunu kaydeden Mustafa Yalçın "Bahadır Bey sadece Valilik binasını kaldırmakla kent meydanı olmaz diyor. Rus pazarı dâhil olmak üzere hepsini yıkalım dedi. Önce belediyeye ait yerleri ortaya çıkaralım. Ki bizim Rus pazarının arkasında belediyeye ait bazı yerlerimiz var. Bu yerde meydan nedeniyle yıkılan binalar için iş merkezi düşünüyor. Kent meydanı projesinin çok rahat hayata geçirilme imkânı var. Kent meydanı aynı zamanda burada yaşayan medeniyetlerin izlerini yansıtmalı. Ruhu, kimliği olan meydan açık hava müzesi görünümünde olmalı ve kentimize değer katmalıdır" ifadelerini kullandı.
"KÖTÜ DURUMDAYIZ"
Vali Murat Zorluoğlu'nun bölgesel anlamda imar çalışması yapmalarını istediğini anlatan Yalçın, "Van'ın ve bütün ilçelerinin imar planı çıkarılması lazım. Fakat şuan çok kötü durumdayız. İmar konusunda çalışmalarımız başlıyor" dedi.
PARKOMETREYE DEĞİNDİ
Parkomat sisteminin gecikmesiyle ilgili spekülasyonlara değinen Yalçın, "Cumhuriyet Caddesinde parkomat sistemini uygulamak için ihalesini yaptık, fakat yol çizgileri ve personel konusunda küçük bir sıkıntı yaşadık. Vali bey parkomat sisteminde şehit ve gazi yakınlarının çalıştırılmasını istiyor. Ancak biz bu tür işleri şehit ve gazi yakınlarına yakıştırmıyoruz. Onlar için doğru düzgün iş ayarlayacağız. Alınacak personellerin yarısından fazlası kadınlardan oluşuyordu. Ayrıca GBT'leri araştırılmamış. Öte taraftan Cadde kenarına park yapacak araç alanını gösteren sarı çizgiler çizilmediği için parkomat sisteminin uygulamasını durdurduk. Eksiklikler giderildikten sonra parkomat uygulaması başlayacak" diye konuştu.
Gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve yaz işleri müdürü İkram Kali Yalç'ın nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiler.
Bakmadan Geçme





