VAN'A 5 BOYUTLU KALDIRIM!

Van Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Caddesi'nin insan yoğunluğunun yüksek olduğu olduğu eski belediye binası öndeki kaldırım taşlarını söküp kum dökerek kaldırımı inşaat halinde bırakmasına yönelik tepkiler büyüyor. Vatandaşlar tepkilerini belediyeyi arayarak ve sosyal medyada dile getiriyorlar. Sosyal medyada fotoğraf paylaşan bazı vatandaşlar, Avrupa'nın modern kentlerinden esinlenen belediyenin kum, taş yığınıyla Van'a 5 boyutlu kaldırım yaptığını belirttiler.

Vansesi Haber Merkezi

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın kaldırımdaki taş ve kum yığınlarını kaldırmasını veya kaldırımı yaparak yayaların hizmetine açmasını isteyen vatandaşlar, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan belediye pasajı esnafları ile Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan iş yeri boşaltma çekişmesinin vatandaşları ve kenti mağdur ettiğini söylediler.

TEPKİLER SOSYAL MEDYADA

Her gün on binlerce insanın gelip geçmek zorunda kaldığı Cumhuriyet Caddesi, İpekyolu Zabıta Müdürlüğü birimi karşısındaki kaldırım taşlarının sökülerek bir kamyon kum dökülerek 1 aya yakın süre geçmesine rağmen hiçbir çalışma yapılmadan bekletilerek kaldırımın kullanılmaz halde gelmesi sonucu oluşan çirkin görüntüye yönelik tepkiler ilginç boyutlara ulaştı.  

Sosyal medya fenomenleri Avrupa'da caddelere ve kaldırımlara yapılan üç boyutlu resim çalışmasının fotoğrafını " Avrupa'da 3 boyutlu kaldırım çalışması"  alt yazısıyla verirken Van'da tepkilere neden olan kaldırımdaki kum ve taş yığını fotoğrafını " Van'da 5 boyutlu kaldırım çalışması" alt yazısıyla paylaşarak tepkilerini yansıttılar.  Sosyal medyada paylaşılan bu fotoğraf kısa sürede  büyük beğeni aldı. Bu arada bazı sosyal medya kullanıcıları da taş ve kum yığını  kaldırımın fotoğrafını yayınlayarak Büyükşehir Belediyesi'nden görüntünün son bulmasını istediler.  

ÇAĞDAŞ BELEDİYECİLİĞE YAKIŞMIYOR

Kaldırımın taş ve kum yığınağı halinde bırakılmasına bir anlam vermediklerini kaydeden vatandaşlar," Pasaj esnafı kaldırım taşlarının sökülerek kum dökülüp inşaat halinde bırakılmasını kendilerine yönelik bir yıldırma, girişimi olduğunu iddia ediyor. Bizde vatandaş olarak uygulamayı bize ve şehrimize yönelik ceza olarak değerlendiriyoruz. Çağdaş belediyeciliğe yakışmayan kaldırımın durumundan insanlar sonuçta zarar görüyor. Kaldırımdan yürümesi gereken engelli, hasta, yaşlı, çocuklar var. Birinin ayağı kayarak düşüp beyin kanaması geçirirse veya kaldırımdan yürüyemediği için yolda yürürken trafik kazası yaşarsa bunun sorumlusu kim olacak. Temizliğin sağlanması, gönüllerin kazanılması gereken Ramazan gibi kutsal bir ayda şehrimizin en merkezi yerinin bu şekilde bırakılması üzüntü vericidir düşündürücüdür.  Cumhuriyet Caddesi üzerinde sırdan bir vatandaş kaldırımları bu şekilde tahrip edip yürünmez hale getirerek inşaat  birikintisi  yığarak ve kum dökerek  günlerce  bekletilebilir mi?  Belediye bu yasa dışılığa acaba izin verir mi?  Van  halkına bu uygulama neden  reva görülüyor? Bayrama sayılı günler var. Kaldırımın görüntüsü ne bayrama ne turizme ne de Van halkına yakışıyor.  Kaldırım yapılacaksa bir günde yapılır ki artık yapılsın, yapılamayacaksa kum ve kaldırım taşları kaldırılarak yayalara ait olan kaldırım kullanılabilir hale getirilsin. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir belediyecilik anlayışı yoktur. Van'a insanlarımıza yazık oluyor. Yaşanan sorunlar inatlaşarak değil, diyalog ve yasal yollardan çözülmelidir" dediler. 

Büyükşehir Belediyesi'nin şikâyetlere ve tepkilere sessiz kalarak kaldırımda herhangi bir çalışma yapmamasına anlam veremediklerini ifade eden vatandaşlar görüntünün son bulmasını istediler.

BELEDİYE İLE ESNAF ANLAŞAMIYOR

Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Caddesi üzerindeki bulunan, belediye hizmet binasının depremde hasar görmesi üzerine yıkarak yerine kültür merkezi yapma kararı alarak bina altındaki pasaj esnaflarının iş yerlerini boşaltmalarını istedi. Van Büyükşehir Belediyesi ile esnaflar arasında yaşanan tahliye anlaşmazlığı mahkemelik oldu.  Belediyenin iş yerlerini boşaltma tebligatının ve pasaj girişini mühürlemesinin ardından esnaflar mahkemede yürütmeyi durdurma kararı aldılar.  Bu gelişmelerin ardından belediye pasaj önündeki kaldırım taşlarını sökerek kum döktü, dökülen kum ve taşlar yaklaşık bir aydır hiç bir çalışma yapılmadan kaldırmada bekletiliyor.

Bakmadan Geçme