Van'a Bahar Geldi Balam!

Öyle güzel bir dönem yaşayacaksınız ki, yıllar sonra anlatılması bile insanlarda değişik duygular hâsıl etsin. Yazan, okuyan, dinleyen o yıllara gidip sevgiden, muhabbetten, insanlıktan, desenden, renkten, sazdan, sözden, yazıdan ve mısradan hisseler dersin!

Öyle güzel bir dönem yaşayacaksınız ki, yıllar sonra anlatılması bile insanlarda değişik duygular hâsıl etsin. Yazan, okuyan, dinleyen o yıllara gidip sevgiden, muhabbetten,

 

Van'da kış olunca, altı ay gece, altı ay gündüz beyazdı. Yer beyaz gök beyaz, hayaller beyaz, düşler beyazdı!  Sebze Pazarı'ndaki dükkânında Abdullah Çakır'ın sattığı otlu Görentaş peyniri beyaz. Tekgöz Van kedisinin pamuk gibi tüyleri beyaz. Emek Sineması'nda, gösterime giren unutulmaz romantik Türk filmleri siyah- beyaz. Cızlavitin içine giyilen, halis yünden ve elleri öpülesi mübarek annelerin beş şişle ördüğü çoraplar beyaz. Karlı ve soğuk kış akşamlarında gürül gürül yanan kuzine sobanın yanında, üstü ceviz, kişmiş ve kuru kaysıyla süslenmiş bir tabak hedikle mis kokulu çayın yanındaki kıtlama şekeri beyaz! Öğrencinin giydiği siyah önlüğün üstüne takılan yaka beyaz, manşet beyaz. Kızların başındaki kurdelesi, ayağındaki çorabı beyaz! Postacının getirdiği zarf beyaz, kâğıt beyaz!

 

Bahar gelmiş balam benim/ Bahar gelmiş dayanmış

 

Dalda yaprak bebeciğim/ Suda köpük uyanmış…

 

Kış bitip de Van'a bahar gelince, hayallerdeki unutulmaz nostalji rüzgarları yürekleri yaksın yandırsın! Buram buram esen hasret rüzgârlar, maziye gömemediğimiz bu hatıraları alıp getirsin!

 

Bu rüzgârlar;

 

İskele Caddesi'ndeki sağlı sollu sonsuza kadar uzanan kavaklara, Kehriz suyunun bir aşk masalından söylediği şarkıları alıp getirsin!

 

Leylak, akasya, kişmiri gül ve kaysı çiçeklerinin mis kokularını alıp getirsin!

 

Çadır elmanın altında yenilen ayran aşı ile tandırda nar gibi pişen Van balığının tadını alıp getirsin!

 

Edremit'te tahta iskeleye vuran dalgaların sesini alıp getirsin!

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme