Mehmet Özkaya: Van'a katkı sunmaya hazırım

Uzun yıllar TRT'de çalışan ve emekliliğini isteyerek kurumdan ayrılan, İstanbul'da 'Mehmet Özkaya Sanat Akademisi' kuran, Türk Sanat Müziği sanatçısı, koro şefi, müzik eğitmeni, bestekar Vanlı Mehmet Özkaya, gazetemizi ziyaret etti. Van'da verdikleri konsere Vanlıların büyük ilgi gösterdiğini belirten Özkaya, Van'da akademinin şubesini kurmak, Van'ın sanat yaşamına katkı sunmak istediğini söyledi.

Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Korusu ve Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüleri Türk Sanat Müziği Korosu işbirliği ile ortak konser vermek üzere Van'a gelen Vanlı TRT sanatçısı, Mehmet Özkaya, söz yazarı eşi Özden  Özkaya ve Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüler Evi Temsilcisi Sevinç Çolak ile birlikte gazetemize  ziyarette bulunarak imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ile görüştü.

İzzet Ceberut yönetimindeki Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Türk Sanat Müziği korosu ve TRT sanatçısı Vanlı Mehmet Özkaya, şefliğini yaptığı İstanbul Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Mahallesi Gönüllü Evi Türk Sanat Müziği korosunun 28 Nisan Pazar günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Kültür Merkezinde verdiği ortak konserde Vanlılarla buluştu. 

"Konser gelirlerimizi burslu öğrencilere bağışlıyoruz"
Van'da verdikleri ortak konserin başarılı  geçtiğini belirten Özkaya, "İstanbul Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Mahallesi Gönüllü Evi Türk Sanat Müziği (TSM) korosundan oluşan 84 kişiyle birlikte Van'a gelerek konser verdik.  Konserle birlikte Van'ı tanıtmaya, turizme katkı sunmaya çalıştık.  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde verdiğimiz konser çok güzel geçti. Sanatseverler büyük ilgi gösterdiler. Zaten Vanlı hemşerileriminde böyle bir talebi vardı. İnşallah yine gelip konser vereceğiz. Kadıköy Belediyesi bünyesinde hizmet veren 22 gönül evi var. Fenerbahçe Mahallesi Gönüllüler Evi Türk Sanat Müziği korosu da bunlardan biridir. Bu gönüllü evlerinde insanlar hiçbir ücret almadan gelip orada, kültür ve sosyal hizmetlerde bulunuyorlar. Bu insanlar tamamen gönüllülük esasına göre çalışıyorlar. Tabi bu arkadaşlarımız cüzi miktarda bedelle kurslar da veriyor. Toplanan paralarla öğrencilerin burs ve masrafları karşılanıyor. Fenerbahçe Mahallesi Gönüllü Evi Türk Sanat Müziği korosuyla her yıl yurt dışına gidiyoruz. Yurt içinde konserler veriyoruz.  Geçtiğimiz yıl Almanya ve Kıbrıs'a gittik. Konser iletişimlerini ben kuruyorum. Notaları gönderiyoruz, onlar kendi gruplarıyla çalışıyor. Biz oraya gittiğimizde her şey hazırlanmış oluyor. Bizde  oraya giderek  konser veriyoruz. Pazar günü memleketim Van'da  unutulmaz ortak konser verdik  Konseri düzenleyen Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği  Başkanı Murat Oto ve konsere  ilgi gösteren sanatseverlere teşekkür ediyorum" dedi.

"Ankara'da TRT'de müzik hayatıma başladım"
Ankara'da 1990 yılında TRT'de görev almaya başladığını söyleyen Özkaya, "Benim ağabeyim İlhami Özkaya, Van Karayolları 11 Bölge Müdürlüğü  orkestrasının gitaristiydi. 1970'li yılların başında orkestranın kurucusu Fikri Ertan'dı. Solsit Namık Ertan, Saksafon Fikret Paköz, Batersit Adil Güneri'ydi. Ağabeyim sürekli eve enstrüman getirirdi. Bende onları çalmaya çalışırdım. Ağabeyim İlhami Özkaya bize her zaman rehber oldu. Ağabeyim üniversiteyi Erzurum Atatürk Üniversitesinde birincilikle bitirdi. Okul  bu başarısından dolayı kendisini İngiltere'ye gönderdi. Aradan 2 yıl geçtikten sonra Ankara'ya geldi ve bizi  Van'dan yanına aldı. Gittiğimizde bize dayalı döşeli bir ev tutmuştu. 28 yıl Ankara'da yaşadıktan sonra İstanbul'a taşındık. Ankara'da 1990 yılında TRT'de müzik hayatıma başladım" ifadelerini kullandı.

"17 yıl çocuk korosunu, 8 yıl da gençlik korosunu çalıştırdım"
Sanat ve müzik  öyküsünü anlatan Özkaya, "17 yıl çocuk korosunu, 8 yıl TSM Gençlik korosunu çalıştırdım. TRT’ ye 28 yıl aralıksız hizmet ettim. Radyoya girdiğim ilk yıllarda Türkiye’nin Sesi Radyosunda Radyo Sanatçılarıyla Başbaşa  adlı programı hazırladım. Ankara sanatsal hedeflerim sçısından kısıtlı olduğu için TRT İstanbul Radyosuna tayinimi istedim. Geldikten iki yıl sonra TRT TSM Çocuk Korosunu çalıştırma görevi verildi. Serap Mutlu Akbulut o dönem TSM Gençlik korosunu çalıştırıyordu. Birlikte çalışmamızı teklif etti. Böylelikle TRT TSM gençlik ve çocuk korolarında eğitmenlik görevini üstlendim.Ben sanatçı olarak her zaman farklı çalışmalar içinde olmak istedim.İstanbul’a geldikten sonra 3 albüm çalışması yaptım. İlk albümüm “Senfonik Türk Müziği Konseri” çok ilgi gördü.  İTÜ’de verilen bu konserlerin geliri burslu öğrencilere aktarıldı. 2. albümüm yine İTÜ’de verilen bir konserin kayıtlarından oluşturuldu. Bu kez “ Çağdaş Müzik Orkestrası” adıyla çıktı. Son albümümü studyoda yaptım,  çoğunlukla kendi bestelerimden oluşmaktadır. " diye konuştu.

"234 tane Van bestemiz var"
Van YYÜ  Türk Müziği Konservatuarı bünyesinde sanat müziği bölümünün kurulması gerektiğini anlatan Özkaya, "Van YYÜ Rektörlüğü görevine atanan  hemşehrimiz Prof. Dr. Hamdullah Şevli'ye başarılar diliyorum. Van YYÜ'de sanat müziğiyle ilgili bir bölüm yokmuş, sanat müziği bölümünün kurulması için buraya bir doçent veya doktorasını yapmış birinin atanması gerekiyor. Van YYÜ'ye deneyimli bir hoca göndermek için çaba sarf edeceğim. Van YYÜ'ye her konuda destek olacağız. İstanbul'da  Mehmet Özkaya Sanat Akademisi kurdum. Çok güzel şık bir yer yaptık. Akademimizde stüdyo bölümümüz var. Bir bölümü de dershaneden oluşuyor. Dershanemizde müzik eğitimleri verilerek kayıt yapılıyor. Sanatçılarla çok güzel dostluklarım ve diyaloğum var.  Akademinin bir şubesini Van'da daha sonra ülkemizin farklı şehirlerinde  açmayı düşünüyorum. Bu anlamda festival, konser ve organizasyonlarda valilik, belediyeler ve üniversitelerle birlikte beraber çalışabiliriz.  Gerek üniversitemize gerekse belediyelere sanat anlamında katkı sunmak için elimizden gelen her türlü desteği vermeye de hazırız. Van'a sürekli gelip gediyorum. Çünkü ben memleketimi çok seviyorum.  Her davete heyecanla koşup geldim. Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Korusunu  çok başarılı gördüm.  2012 yılında Van Beste Yarışmasına katıldım. Bugün Toplum ve Kültür Sanat Derneği Başkanı Murat Oto ve  bu yarışmanın sayesinde 234 tane Van bestemiz var. Bunların altyapısı hazırlanarak albüm haline getirilirse ilimiz için büyük kazanım olur" şeklinde konuştu.

"Van'ın güzelliği aklımızı başımızdan aldı"
Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüler Evi Temsilcisi Sevinç Çolak, 84 kişilik ekiple Van'a  çıkarma yaptıklarını belirterek, "Türk Sanat Müziği hocamız şefimiz Mehmet Özkaya Bey ile 6 yıldır birlikte çalışıyoruz. Çalışmamız sadece koro ile sınırlı değil. Ses ve nefes çalışması yapıyoruz. 84 kişiyle birlikte konser vermek üzere uçakla Van'a geldik. Bu ziyaretimizi Mehmet hocamıza borçluyuz. İyi ki gelmişiz. Arkadaşlarımız Van'ı görmekten heyecan ve mutluluk duydu. Harika bir şehriniz var. Buradaki insanları çok kibar ve misafirperver  bulduk.  Van'ın birçok yerini gezdik. Ben burada gördüğüm insan sıcaklığını, samimiyetini başka yerde görmedim. Van müthiş güzel bir yerdir. Gördüğümüz birçok yerden çok çok güzel. Turistik açıdan gereken önem verilirse burada turizm patlaması yaşanır. Şuana kadar gelmediğimiz için de çok üzülüyoruz. Van'ın güzelliği aklımızı başımızdan aldı. Van'a geldiğimiz günden itibaren gittiğimiz kuaför, çay içtiğimiz, bişeyler yediğimiz yerler bizden para almadılar.  Bunu başka yerde göremezsiniz. Biz 84 kişilik ekiple geldik ama yine Van'a geleceğiz. Bu sefer gelince ailemizi, akrabalarımızı ve dostlarımızı da getireceğiz. Van'ın güzelliği dilden dile dolaşacak. Vanlıları çok sevdik, lütfen Van'a sahip çıksınlar. Van çok modern bir kent, insanlar ön yargılı davranmamalı, gelip Van'ı mutlaka görmelidirler. Ayrıca Van'da ihtiyacı olan öğrencilerimize giyim kırtasiye desteğinde bulunmak istiyoruz. İstanbul- Van arasında Gönül Köprüsü kurmak için organizasyon yapacağız" dedi.

"Nüfus cüzdanıma Van yazdırdım"
Vanlı TRT sanatçısı Mehmet Özkaya'nın eşi söz yazarı Özden Özkaya da  Van'ı çok sevdiğini söyleyerek, "Benim anne tarafım Samsun, baba tarafım İstanbul'udur. Ben Samsun doğumluyum. 25 yıl önce evlendim ve nüfus cüzdanıma Van yazdırdım fakat görmek 6 yıl önce nasip oldu. Van'ı o zamanlar da çok beğenmiştim, ama bu gelişimizde daha detaylı gezdim ve Van'ı bu güzelliğine bayıldım. 6 yıl önce gördüğüm Van ile bugünkü Van arasında çok büyük farklılıklar var. Çok iyi  gelişme sağlamış. Van daha da güzelleşmeye, gelişmeye müsait bir şehirdir. Ben zaten Van'ı görmeden sevmeye başladım. Çünkü kayınvalidem, görümcem sürekli Van'ı anlatırdı. Murtuğa, otlu peynir, Van kahvaltısı, keledoş gibi çok önemli ürünlerini sürekli tüketiyoruz. Van mutfağı vazgeçilmezimizdir. 2012 yılında eşim Van'da Van  konulu beste  yarışmasının olacağını belirterek kendisine söz yazmamı istedi. Tabi o zamanlar Van'a gelmediğim için internetten Van'ı araştırarak Van için şarkı  sözü yazmıştım. Şarkı 'Yürüdüm yalnız ayaz gecemde/ Çocukluğumun İskele Caddesinde' diye başlıyor. Bütün Vanlılar hakikaten çok özel insanlardır" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme