Van Bakanlık Bekliyor
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalaya yeni hükümette bakanlık verilmesiyle Vanın iyi bir ivme kazanacağını belirterek Vandan seçilen 8 milletvekilinden beklentileri olduğunu söyledi.
Rıdvan CAN
Van TSO Başkanı Necdet Takva, 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısında görsel sunum eşliğinde 8 milletvekilinden beklentileriyle açıklamalarda bulundu. Takva, Beşir Atalay’a bakanlık verilmesinin Van’a katkı sağlayacağını dile getirdi.
Van milletvekillerine çağrıda bulunan Necdet Takva,” Biz Van’ın önceliklerini diğer kentlerin önceliklerinin önüne koymalıyız. Birinci görevimiz kentimizin menfaatlerini korumak. Çünkü bu kentte yaşıyoruz, kentimizi diğer ülkelerin kentlerine göre rekabet üstünlüğü olan bir düzeye taşımamız gerekiyor. İster AK Partili olalım, ister HDP’li olalım, ister CHP, isterse de MHP’li olalım, anlayışımız eğer bu kentin geleceği ile ilgiliyse ve bu kentte yaşıyorsak, bu kentin menfaatlerini en üst düzeyde tutacak bir çatı oluşturmamız gerekiyor” dedi.
“Türkiye’nin temel sorunları vardır”
Bir taraftan siyasi deneyimi olan ve bakanlık verilmesi ile birlikte Van’ın daha iyi bir ivme kazanacağı AK Parti kanadında Beşir Atalay’ın bulunduğunu dile getiren Takva, öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın bulunması ile iyi bir temsiliyet olacağını kaydetti. Diğer 6 milletvekili ile beraber bir araya gelerek Van’ın sorunlarının çözümü yönünde çaba sarf etmelerini Van olarak beklediklerini anlatan Takva, “Beklentilerimizi 3 ana başlık altında topladık. Birinci başlığımız, bildiğiniz gibi hepimiz 784 bin kilometrekare yüzölçümü olan bir ülkede yaşıyoruz. 78 milyon vatandaşın hayatını ilgilendiren Türkiye’nin temel sorunları, temel problemleri vardır. Bunlardan en önemlisi Kürt sorununa yönelik çözüm beklentilerimizdir. Bu sadece bölgesel veya yerel bir beklenti değildir. Bu 13 yıldır iktidarda olan iktidarında ortak görüşüdür. Dolayısıyla Türkiye’nin en büyük sorunu olan birinci başlık olan yeni anayasanın tesisi ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin demokratik siyasetin hayata geçirerek birlik, beraberlik ve ortaklaşma kültürü içerisinde bunun çözülmesi yönündedir. Eğer Türkiye’de yeni bir anayasal düzen içerisinde ortaklaşa tüm tarafların bir araya gelerek, Kürt sorunun çözümüne ilişkin bir irade çıkmazsa bizim bu sorunun gölgesi altında kendimizi ifade etmemiz, ekonomiyi ifade etmemiz, ekonomiyi öncelikli hale getirebilmemiz, konuşulabilir hale getirmemiz pek mümkün görünmüyor. Türkiye’nin en önemli gündemi olmaya devam edecek. Dolayısıyla bizim Van’dan seçilen 8 milletvekilimiz, 550 milletvekilinden beklentimiz, yeni ve demokratik bir anayasa tesis ederek Türkiye’nin bu konuda yaşadığı eksikliğin bir an önce gidererek, bütün ülkeyi ilgilendiren temel sorunun bir an önce çözümünün hayata geçirilmesi meselesidir” dedi. “Ulusal bir politika belirlenmesi gerekiyor”
Tüm sorunları çözme konusunda bir iradenin ortaya çıkması ile birlikte Türkiye’nin ondan sonraki en önemli problemlerinden bir tanesinin de bölgeler arası gelişmişlik farkı olduğunu anlatan Necdet Takva, “Cumhuriyetin kurulduğundan bu yana Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri ile Doğu Karadeniz Bölgesi, batı bölgelerine göre kamu yatırımlarından, kamu hizmetlerinden çok daha az faydalandığını ifade etmek gerekiyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bunu hem yaşam standartları, halkın refah düzeyine baktığımızda hem de istatistiklere baktığımızda görme olanağımız var. O yüzden biz Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümünün sadece siyasal yöntemlerle değil, aynı zamanda bunu besleyen ekonomik, sosyal ve kültürel altyapının da eş zamanda bir düzene sokulması gerektiğine inanan bir anlayışı temsil ediyoruz. Örneğin Van’ın da içinde bulunduğu TRB2 bölgesi olarak adlandırdığımız Van, Muş, Bitlis, Hakkari’yi ele aldığımızda, mesela Ankara’da hane başına düşen gelir 20 bin 446 TL iken, bu oran bölgemizde 7 bin 901 TL’dir. Türkiye’deki toplam yoksul hane halkının yüzde 8,4’ü TRB2 bölgesinde yaşıyor. Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 9,9 iken, bölgemizde bu oran yüzde 13,5’tir. Bizim tahminimiz bu oranın yüzde 20’nin üzerinde olduğudur. Dolayısıyla Türkiye’nin en önemli ve gelecek 20 yılını meşgul edecek en önemli sorunlardan bir tanesi de bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesidir. Bu çok daha derin, çok daha ekonomik ve çok daha stratejik kararları almayı mecbur kılıyor. Dolayısıyla Türkiye’deki ekonomi yönetimi, hükümet kurulur kurulmaz, bölgeler arası gelişmişlik farkının kaldırılması için ulusal bir politika belirlemesi gerekiyor ve bunu da kamuoyu ile paylaşması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“8 milletvekilimizin birlikte hareket etmesini bekliyoruz”
“Bölgemize özel bir ekonomik paket istiyoruz”
Üçüncü beklentinin ise bu 4 yıllık süreç içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) beklentilerinin Van ile ilgili olduğuna da değinen Takva, “Türkiye’de bütün kentler birbirleri ile kıyasıya bir rekabet içerisindedirler. Biz Van’ın önceliklerini diğer kentlerin önceliklerinin önüne koymalıyız. Birinci görevimiz kentimizin menfaatlerini korumak. Çünkü bu kentte yaşıyoruz, kentimizi diğer ülkelerin kentlerine göre rekabet üstünlüğü olan bir düzeye taşımamız gerekiyor. İster AK Partili olalım, ister HDP’li olalım, ister CHP, isterse de MHP’li olalım, anlayışımız eğer bu kentin geleceği ile ilgiliyse ve bu kentte yaşıyorsak, bu kentin menfaatlerini en üst düzeyde tutacak bir çatı oluşturmamız gerekiyor. Burada medya başta olmak üzere herkese görev düşüyor. Van söz konusu olunca, Van’ın menfaatleri olunca tüm anlayışlarımızın ötesinde şehrimizin menfaatini ön plana çıkarmamız gerekiyor. Dolayısıyla bir bütün olarak biz Van’ı önceleyeceksek, o zaman Van’ın diğer kentlerde öncelikli hale gelmesi için çalışacağız. Şimdi şikayet ediyoruz, ‘Kocaeli’nde kişi başı gelir 30 bin dolar Van’da 3 bin dolar, bu haksızlıktır’ diyoruz. O yüzden bu kente yaşayan insanlar, bu kentin siyasileri, medyası, sivil toplum örgütleri, bu kentin yurttaşları kent menfaatleri konusunda kendi kentinin rekabet üstünlüğünü öne çıkaracak yaklaşımları mutlaka öncelemeleri gerekiyor. Şu an 8 milletvekili temsiliyetimiz var. Van çok değişti, özellikle deprem sonrası nüfusunun artması, büyükşehir statüsüne kavuşması ile birlikte Van bölgenin en dinamik, en büyük kenti haline geldi. Doğu Anadolu’nun en büyük kentiyiz, Türkiye’nin nüfus olarak 19’ncü en büyük kentiyiz. Yüzölçümü olarak 6’ncı büyük kentiyiz. Dolayısıyla bu büyükler, bu enler aynı zamanda Van’ı kamu hizmetlerini almayı da haklı hale getiriyor. Fakat bu konuda başarılı olduğumuz söylenemez. Çünkü bizim merkezi düzeydeki temsiliyetimiz dik bir duruş sergileyemiyor. Bizim bu eksikliği mutlaka gidermemiz gerekiyor. Söz konusu Van’ın menfaati olduğunda hiçbir siyasi ayrıma gitmeden 8 milletvekilimizin bu konuda birlikte hareket etmesini bekliyoruz. Bu önümüzdeki 4 yıl boyunca böyle bir ayrışmanın, tartışmanın, farklı bir tutumun gözlemcisi olmak istemiyoruz. Bizi merkezde temsil edecek politikacılarımızın söz konusu Van’ın beklentileri ve menfaatleri olunca hiçbir siyasal kaygı, endişe ya da kırmızı çizgi ortaya koymadan birlikte hareket etmelerini istiyoruz. Hangi partiden olursa olsun. Altını kalın çizgilerle çizerek kamuoyu ile paylaşıyoruz” diye konuştu.
“ Van’ın Ankara Lobisi zayıftır”
Kentimizin en önemli sorunu haline gelen sosyo ekonomik problemlerin çözümü noktasında milletvekillerinin bir araya gelmekten kaçınılmaması gerektiğini ifade eden Takva şunları söyledi: “ Ankara’da lobisi en zayıf kent Van’dır. 1 Kasım seçimleri sonrasında ilimizden seçilen vekiller, politik bakış açılarını, ayrışmacı değil, birleştirici yönde kullanmalıdırlar. Kentimizin en önemli sorunu haline gelen sosyo ekonomik problemlerin çözümü noktasında bir araya gelmekten kaçınmamalıdırlar. İlimizde hedeflenen kalkınmanın gerçekleşmesi için merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin eş güdümlü çalışması gerekmektedir. Kentin menfaatleri doğrultusunda yapılacak kollektif çalışmalar, ekonomik kalkınmanın önünü açarak, toplumun refahına hizmet edecektir. 1 Kasım seçimleri sonucunda partilerin hazırladığı seçim beyannamesinde yer alan tüm konu başlıklarının 8 milletvekilimiz tarafından da takip edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 8 milletvekilimizin kendilerini bu sorunun dışında bırakma gibi bir şansları yoktur. Odamız tarafından belirlenen ve sıklıkla kamuoyu ile paylaşılan sorunların çözümü için yapılan çalışmalar tarafımızca takip edilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Toplantı basın mensuplarını sorularını cevaplandırılmasıyla son buldu.