Van balığı av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde yaşayan endemik balık türü inci kefali için 3 ay boyunca devam edecek av yasağı 15 Nisan Pazartesi günü başlıyor. 

Van Balığı'nın üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağı 15 Nisan Pazartesi günü başlıyor. Van Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Jandarma, Emniyet, Zabıta, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık Şube Müdürlüğü ekipleri alacakları sıkı tedbirlerle kaçak avcılığın önüne geçmeye çalışacaklar.

Dünyanın en büyük sodalı gölü Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan Van balığı için 15 Nisan–15 Temmuz tarihleri arasında uygulanacak av yasağı dönemi başlıyor. Teknelerini 14 Nisan Pazar günü akşam saatlerinde marinaya yanaştırması beklenen balıkçılar, 90 gün boyunca Van Gölü’ne açılamayacak avlanamayacaklar.
Balıklar 90 günlük süre zarfında üreme için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirerek gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp, göle dökülen tatlı sulara akarsulara akın edecekler. Bu zorlu göç yolculuğu aynı zamanda bölgenin turizmine katkı sunuyor. Vatandaşların yasak dönemi boyunca yasağa uyup hassas davranmaları gerektiğini belirten yetkililer, Van ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik tür olan Van balığını korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmemesi gerektiğini belirttiler.

“BALIKÇILAR, YASAK DÖNEMİ BOYUNCA DUYARLI DAVRANMALI VE AVLANMAMALILAR”

Gazetemize açıklamalarda bulunan yetkililer, “Van Gölü, ev sahipliği yaptığı endemik türle önemli bir ekosisteme sahip olup, bu türün korunması büyük önem arz etmektedir. Van Gölü'nde yaşayan endemik tür olan inci kefali için uygulanan av yasağı dönemi 15 Nisan Pazartesi günü başlıyor ve 15 Temmuz tarihine kadar devam edecek. Bu süre, Van Balığı'nın üreme dönemi olarak kabul edilmekte olup, balıkların sağlıklı şekilde üremelerine ve nesillerinin devamına katkı sağlamak amacıyla avlanmalarını önlemek için alınan bir tedbirdir. Van Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Jandarma, Emniyet, Zabıta ve Tarım, Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, av yasağına uyulmasını sağlamak için koordineli olarak çalışmaktalar. Kaçak avcılığın önlenmesi ve inci kefali neslinin korunması için ekipler, göl ve çevresinde, karayollarında uygulamalar yaparak gerekli denetimleri sağlayarak yasağa uyulup uyulmadığını kontrol edecekler. Av yasağı dönemi boyunca balıkçılar, teknelerini marinaya yanaştıracak ve Van Gölü'nde avlanmalarına 90 gün ara verecekler. Van Gölü'nde yaşayan Van balığı, bölge ekonomisi için büyük öneme sahiptir. Bu endemik türün korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için av yasağının titizlikle uygulanması gerekmektedir. Balıkçılar, yasak dönemi boyunca duyarlı davranmalı ve avlanmamalılar. Balıkçılar arasında farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli bilgilendirme faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir” dedi.

“KAÇAK AVCILIĞA İZİN VERİLMEMELİ”

Yetkililer açıklamasının devamında, “Van Gölü'ndeki av yasağı dönemi, Van balığının korunmasına yönelik atılan adımlardan sadece biridir. Bu türlerin nesillerinin devamı ve ekosistem dengesinin korunması için bilinçli bir çaba gösterilmelidir. Hem yerel halk hem de turistler, Van Gölü'nün eşsiz güzelliklerinin tadını çıkarırken, doğal varlıklara saygı duyma ve koruma bilinciyle hareket etmeliler. Van Gölü'nde uygulanan av yasağı, sadece balıkların üreme dönemlerini kapsamakla kalmayıp, aynı zamanda bölgenin doğal ve turistik zenginliklerinin korunmasına da katkı sağlamaktadır. Van Balığı neslinin devamı ve ekosistemin sürdürülmesi için herkesin bu yasak döneme saygı göstermesi ve kaçak avcılığa karşı duyarlı olması büyük önem taşımaktadır. Av yasağı döneminde vatandaşlara da büyük görevler düşmektedir. Yasak döneminde kaçak avlanmış balıkları almamalı, satış yapan yerler olursa yetkililere bildirip gerekli önlemler almanın yanında fırınlar sıkı şekilde denetlenerek yasak döneminde balık pişirilmesi konusunda fırıncı esnafının bilgilendirilmesi ve caydırıcı tedbirler alınmalı. Van balığı neslinin korunması, gelecek nesillere devamının sağlanması için toplumun bilinçlendirilmesi, duyarlı nesiller, duyarlı gençlik oluşturulmalı. Bu şekilde, Van Gölü ve çevresinin doğal güzellikleri gelecek kuşaklara aktarılabilecektir” ifadelerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme