Van balığı sazanlara uçmayı öğretti
Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan, üreme dönemlerinde tatlı sulara uçarcasına göç eden Van balıkları, sazanlara uçmayı öğretti.
Dünyada yalnızca Van Gölü'nde yaşayan ve 15 Nisan-15 Temmuz arası üreme dönemleri olduğu için avlanma yasağı bulunan Van balıkları bu dönemde Van Gölü'nden çıkarak tatlı sulara göç ediyor. Üreme için yoğun çaba sarf eden balıklar, Alaska'daki Somon balıkları gibi suyun akışının tersine yüzerek engelleri aşıyor. Milyonlarca Van balığının göç ettiği Bendimahi Çayı'ndaki siraz ve sazanlar, tıpkı Van balığı gibi hareket edince bu uçuşları balık hareketleri literatürüne ilk kez girmiş oldu.
“Sazanlar uçmayı Van balığından öğrenmiş”
Van balığının üremek için Van Gölü'ne dökülen akarsulara akın ettiğini belirten Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Van balıkları her yıl üreme mevsimi olan nisan ayında Van Gölü'ne dökülen akarsulara girerek büyük engelleri kendi boyunun kat kat yüksekliğindeki kayaları aşarak yukarılara doğru zıplayarak göç etmektedirler. Son yıllarda bu akarsularda şöyle bir şey şahitlik ediyoruz. Van Gölü'nün göç ettiği derelerde yaşayan siraz ve sazan balıkları da tıpkı Van balıkları gibi engelleri aşmak için zıplama hareketleri gösteriyorlar. Aslında bu Van balığının öğrettiği bir davranış. Diğer balıkların Van balığından görerek yapmaya başladığı bir davranışı oluşturuyor. Çünkü normalde sazan ve siraz balıkları da üreme mevsiminde akarsularda belli bir göç yaparlar veya yukarı kesimlere doğru gelirler. Fakat şu ana kadar sazanların zıpladığını dair, sirazların zıplayarak göç ettiğine dair herhangi bir elde kayıt bulunmamaktadır. Burada Van balığı adeta bir öğretmen gibi diğer balıklara da mücadele etmeyi, vazgeçmemeyi, engelleri açmayı öğretti. Yani adeta Van balığı öğretmen gibi bir vazife gördü ve buradaki balıklarda davranışsal olaraktan Van balıkları gibi kayaları zıplayarak geçmeye çalışmaktadırlar” dedi.iha