Van balığına sahip çıkalım
Van Gölü'nde yaşayan ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanma yasağı olan Van balığının üreme döneminde tatlı sulara göçü sürüyor. Binlerce insanın geçim kaynağı olan Van balığının korunmasında daha titiz davranılmasını isteyen vatandaşlar, kurumlara seslenerek Van balığına sahip çıkılmasını talep ediyorlar.
Van Gölü’nde yaşayan ve binlerce insanın geçim kaynağı olan Van balığının tatlı sulara göçü devam ediyor. Özellikle üreme döneminde tatlı sulara göç eden balıklar, bu dönemde avlanmaya karşı daha savunmasız hale gelmektedirler.
Van balığının korunması için çağrıda bulunan vatandaşlar, “Van Gölü, zengin biyoçeşitliliği ve ekolojik önemiyle ön plana çıkan tabiat varlığı doğal güzelliğimizdir. Bu göl, barındırdığı endemik tür olan Van balığının yaşam alanı yuvası konumunda. Ancak son yıllarda çeşitli çevresel sorunlar, iklim değişikliğinden kaynaklı yağışların azalması, bu değerli balık türünü tehdit eder hale geldi. Balıklar her yıl nisan ayının ortasında başlayıp temmuz ayının ortasına kadar süren üreme dönemine giriyor. Bu süreçte, balıklar göldeki tuzlu sulardan çıkarak, tatlı sulara, özellikle Bendimahi Çayı'na göç ediyor.
Tatlı sulara yumurtalarını bırakan balıklar, yavruların tatlı sularda gelişimini sağlıyor. Ancak bu dönemde avlanmanın yasaklanmasına rağmen, kaçak avcılık gibi sorunlar yaşanıyor. Van balığı, bölge halkının önemli geçim kaynaklarından biri. Ancak son yıllarda aşırı avlanma, kirlilik ve habitat kaybı gibi sorunlar nedeniyle popülasyonu ciddi şekilde azalmaya başladı. Üreme dönemindeki göçün korunması ve kaçak avcılığın önlenmesi kritik önem taşıyor. Van balığı, bizim kültürümüzün, geçmişimizin bir parçası. Onun yok olmasına göz yumamayız. Hem ekonomik hem de ekolojik açıdan önemli bir türdür. Yetkililer, bu balığın korunması için gereken tedbirleri almış olmasına rağmen bazı insanlar güvenlik tedbiri olmayan yerlerde kaçak avlanarak el altından satış yapmaktadırlar. İnsanlarımız yasak döneminde kurallara riayet edip savunmasız olan, tatlı sulara göç eden balıkları avlamamalı. Göç eden tatlı sulara yumurtalarını bırakmaya gelen balıklar neslinin korunup çoğalması çabası içerisinde olan balıklardır. Bilinçsizce avlanan bu balıklar nesillerinin tehlikeye girmesi demektir" ifadelerini kullandı.
Van Büyükşehir Belediyesi ise, balıkların korunması için çağrı yaparak, “Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden İnci Kefal balığını hep birlikte koruyalım” ifadelerine yer verdi.
İnci kefali balığının neslinin korunması için dere yataklarının tatlı suların, yağışların önemine vurgu yapılarak tatlı sulara göç eden balıklar Mayıs ayının ortalarına doğru tatlı sulara geçiş yapmaktadırlar. Yumurtalarını bıraktıktan sonra göle geri dönen balıkların yumurtaları tatlı sularda yavruya dönüşmektedir. Yavrular bir süre tatlı sularda büyüdükten sonra temmuz ayı içerisinde göle geri dönmektedirler. Temmuz ayı sonuna kadar dere yataklarındaki su seviyesine dikkat etmek gerekir. Bu tarihlerde derelere müdahale edilmemeli derelerden akan sular tarlalara verilmemeli. Geçmiş yıllarda kuraklık yaşanan, yağışların az olduğu yıllarda çiftçilerimiz buna dikkat etmeyerek dere sularını tarlalarına vererek derelerdeki su akışını azalttıklarından yumurtalarından çıkan balıklar göle ulaşmadan telef olup ölmüşlerdi. Yetkililerin bu konuya özen göstermeleri ve çiftçilikle uğraşan insanlara bu dönemlerde suyu tarlalarına vererek su akışını azaltmamaları konusu anlatılmalıdır.
Uzmanlar, Van balığının neslinin korunması için, üreme dönemindeki göçün engellenmemesi, kaçak avcılığın önlenmesi, su kalitesinin iyileştirilmesi ve habitatın korunması gibi çalışmaların yapılması gerektiğini belirtiyorlar.