Van Bediüzzaman Mevlidi'ne Hazırlanıyor
8 Ağustos Cumartesi günü Hazreti Ömer Camii'nde Bediüzzaman Said Nursî için okutulacak mevlid hazırlıkları devam ediyor. Mevlide dünyanın dört bir köşesinden, Almanya, Avusturya, Kanada, ABDden yoğun katılım bekleniyor.
Rıdvan Can
Her yıl geleneksel olarak Van'da düzenlenen, binlerce kişinin katıldığı Bediüzzaman Mevlidi bu yıl 8 Ağustos Cumartesi günü Hazreti Ömer Camii'nde gerçekleştirilecek.
Bediüzzaman Said Nursi'yi anmak üzere düzenlenen mevlid programı kapsamında konferans ve gezi yapılacak. Norşin Cami konferans salonunda düzenlenecek konferanslarda konuşmacı araştırmacı yazar Kazım Güleç ve araştırmacı yazar Yasemin Güleç Said Nursi'nin "Milliyetimiz bir vücuttur; ruhu İslâmiyet, aklı Kur'ân ve imandır" ifadesine vurgu yapılacak. Mevlide katılmak üzere Van'a gelecek olan misafirler tarihi yerleri de gezecek.
Yeni Asya Van temsilcisi Ahmet Yaprak mevlidi öncesi gazetemizi ziyaret ederek, mevlit ile ilgili bilgiler aktardı.
Bütün Van halkını mevlit ve konferansa davet eden Ahmet Yaprak, "Bediüzzaman Said Nursî hazretleri ömrünün 20 yılını Van'da geçirdi. Eski Van şehrinde bulunan Hor Hor medresesinde dersler verdi. İkinci vatanım dediği Van'da çok sayıda talebeleri, dostları oldu. Yeni Asya Van Temsilciliğimiz ve Risale-i Nur Enstitüsü ile her yıl Bediüzzaman Said Nursî'nin şahs-ı maneviyesini anma amacıyla mevlid ve anma programı düzenliyoruz. 1967 yılından bu yana geleneksel hale gelen mevlid programı için Türkiye'nin dört bir köşesinden ve Almanya Avusturya, Kanada ABD gibi dış ülkelerden yoğun katılım bekliyoruz. Mevlid 8 Ağustos Cumartesi günü Hazreti Camisi'nde öğlen namazına müteakip okunacak. Cumartesi günü ilk olarak Norşin Camisinde kılınacak sabah namazı sonrası cami cemaatine Van kahvaltısı ikram edeceğiz. Öğlen namazı sonrası okunacak mevlidi müteakip öğlen yemeği vereceğiz. Van dışından gelen yaklaşık 2 bin kişiyi evlerde, misafirhanelerde, otellerde misafir edeceğiz. Gelen misafirlerimiz inanç turizmine katkı sağlayacak. Van'ın tarihi mekânları Eski Van şehrinde yer alan Hor Hor medresesi, Hüsrevpaşa Cami, Kayaçelebi Cami, Süleyman Han Cami, Zeve şehitliği, Erek Dağı Kavuncu (Çoravanis) , Erek Dağı Zernebat suyu ziyaretlerinde bulunacaklar. Ziyaretlerde başta peygamber efendimiz olmak üzere bütün peygamberlerin, geçmişlerimizin, Van'da toprağa düşen şehitlerin ruhu için Fatiha okunacak. 1867-1960 yılları arasında Van'da 20 yıl kalan çok sayıda talebe yetiştiren, Bediüzzaman Said Nursî hazretleri mevlidine umuma açıktır " dedi.
Yeni Asya Van Temsilcisi Ahmet Yaprak, "Van mevlidleri ile amacımız Bediüzzaman Said Nursî'nin çeşitli kesimler tarafından hatırlanmasını sağlamak ve onun aziz hatırasını yeni nesillere aktarmaktır. Bu doğrultuda bütün Vanlıları proğrama davet ediyoruz. Van'da Bediüzzaman Said Nursî'nin vasiyetini yerine getirmek adına Arapça, Kürtçe ve Türkçe derslerin verileceği Medresetüzzehra projesini hayata geçirmek için Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk'ten destek istedik. Kendisinden konunun TBBM'de dile getirilmesini talep ettik" dedi.
BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ KİMDİR?
Bediüzzaman Said Nursî, 1878'de Bitlis vilayetine bağlı Hizan ilçesi Nurs köyünde dünyaya geldi. Çocukluğunda çevresindeki medreselerde eğitim gördü. Kendisinde görülen harikulade zekâ ve hafıza sebebiyle önceleri Molla Said-i Meşhur diye tanındı. Daha sonra "Zamanın Harikası" anlamında "Bediüzzaman" ünvanıyla şöhret buldu. Talebelik yıllarında temel İslamî ilimlerle ilgili 90 kitabı ezberledi.
1900'lü yılların başında doğuda Medresetü-z Zehra adında din ve fen ilimlerinin birlikte okutulduğu bir İslam Üniversitesi kurmak fikriyle ülkenin yönetim ve hilafet merkezi olan İstanbul'a gitti ve hayatı boyunca bu fikrini gerçekleştirmek için gayret gösterdi.
1. Dünya Savaşı yıllarında doğu cephesinde gönüllü alay komutanı olarak savaştı. Savaş esnasında yaralanıp 2,5 yıl Rusya'da esir kaldı. 1917'deki Bolşevik İhtilali esnasındaki kargaşadan yararlanıp esaretten kurtuldu. İngilizlerin İstanbul'u işgali yıllarında onların aleyhinde Hutuvat-ı Sitte adıyla bir risale neşretti.
1925 yılında Van'da eğitim faaliyetlerinde bulunurken, o sırada meydana gelen Şeyh Said hareketi sebebiyle, önce Burdur'a, ardından Isparta ve Barla'ya gönderildi. Burada 8 yıl kaldı. Risale-i Nur isimli Kur'an tefsirinin çoğu bölümlerini burada yazdı. Eserleri ve fikirleri sebebiyle Eskişehir Mahkemesine sevk edildi. Sürgüne gönderildiği Kastamonu'da eserlerini yazmaya devam etti. 1943'te Denizli Mahkemesi'ne, 1948'de Afyon Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkemeler beraatla neticelendi.
23 Mart 1960'ta Şanlıurfa'da vefat etti. Urfa Halil-ur Rahman Dergâhı'na defnedildi. 27 Mayıs Darbesinin ardından 12 Temmuz 1960'ta mezarı yıktırıldı.