VAN BU KANUNU BEKLİYOR

Köşe yazarımız Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri 23.10. 2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde Van’da meydana gelen depremlerden zarar görenlerin vergi borçları ve vergi cezalarının terkini hakkında kanun teklifi hazırladı.

İlhan Siyahtaş                                                

Van’da meydana gelen deprem sonrasında Maliye Bakanlığınca 23.10.2011 tarihinden itibaren Maliye Bakanlığı’nın ikinci bir emrine kadar mücbir sebep hali ilan edildiğini hatırlatan köşe yazarımız Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri vergi borçları ve vergi cezalarının terkini hakkında kanun hazırladı. Kanun teklifi vergi terkinini bütün boyutlarıyla ele alıyor.  Güneri, ” Kanun teklifinin TBMM gündemine taşınması ve yasallaşması için ilimizin tüm sivil toplum kuruluşları tarafından il milletvekillerine gönderilmesi ve yasalaşması için çaba gösterilmesi bu süreçte daha da önem taşıyor” diye konuştu.

“Ciddi bir vergi borcu birikmiş”

Mükelleflerin, vergisel ödevlerini mücbir sebep halinin devam ettiği süre içinde yerine getirmeyebilecekleri belirtildiğini hatırlatan İlhan Güneri, “ Depremin telaşı ve yıkımı ile uğraşan vatandaşların bir de vergi ile uğraşmamaları yönünde alınan bu karar gerekli ve yerinde bir uygulama olmuştur. Ancak bunun beraberinde getirdiği bir takım sıkıntılarda mevcuttur. 23.10.2011 tarihinden buyana vergisel ödevlerini yerine getirmeyen mükelleflerin önceden gelen borçlarını da hesaba katacak olursak bu süre içinde ciddi bir vergi borcu birikmiş bulunmaktadır. İki yıldır hiçbir vergi borcunu ödememiş esnafın mücbir sebep halinin bitiminden sonra bu borçları ödemesi için kendisine 24 aya kadar vade yapılabilmektedir. Bu durum 3 yıldır Mücbir sebep hali devam eden ilimizde esnafın zor durumuna bir çözüm olmayacaktır” dedi.

Kanun teklifi yasallaşması için çaba gösterilmeli”

Sakarya depremi sırasında çıkarılan ve bir kasım vergi borçlarının terkinini gerçekleştiren yasanın benzeri bir uygulamanın Van içinde yapılması hakkaniyetin bir gereği olduğunu, eğer böyle bir uygulama gerçekleşmez ise Mücbir sebep halinin bitiminde Van esnafı ciddi bir tıkanma ile karşı karşıya kalacağını ifade eden İlhan Güneri, “ Bu nedenle tarafımızdan hazırlanan aşağıdaki kanun teklifinin ilimizin tüm sivil toplum kuruluşları tarafından il Milletvekillerine gönderilmesi ve yasalaştırılması için çaba gösterilmesi bu süreçte daha da önem kazanmaktadır. Önerilen bu kanun teklifinin ebetteki teknik ve yasal bir takım eksikleri olacaktır. Bu eksiklikler öneri sahipleri tarafından giderilebileceği gibi, yasa koyucu tarafından da giderilebilir” diye konuştu.

İlhan Güneri, hazırladığı kanun teklifi ile ilgili olarak şunların yapılması gerektiğini söyledi: “ Herkesin hem fikir olduğu vergi terkini konusunda bugüne kadar somut bir öneri, bildiğim kadarı ile yapılmadı. Eksiği ve yanlışları ile bu somut öneri üzerinde çalışmak ve böyle bir öneri ile siyasi iradeyi zorlamak kanımca ilimiz sivil toplum kuruluşlarının elini güçlendirecektir”  

 

 


23.10.2011 VE 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden zarar görenlerin vergi borçları ve vergi cezalarının terkini hakkında 

Yazarımız İlhan Güneri tarafından hazırlanan

KANUN TEKLİFİ

 

 


Madde 1-

1) 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden zarar gören illerde, bu tarihlerden önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak tahakkuk etmiş ve vadesi geldiği halde ödenmemiş veya bu tarihlerden önceki dönemlere ait olup deprem tarihi itibarıyla vadesi geçmemiş olan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergilerle bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı, fon payı ve vergi cezaları ile  2011-2012 ve 2013 vergilendirme dönemine ilişkin diğer tüm vergiler için bu madde hükmü uygulanır.

2) 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde bölgede ikamet eden vergi mükelleflerinden Mal varlığının asgari % 5’ini kaybettiğini belgeleyen mükellefler ile mal varlığı bulunmadığını belgeleyen mükelleflerin (zati ihtiyaç için kullanılan bir adet konut mal varlığı içinde sayılmaz) deprem öncesi tüm vergi borçları terkin edilir. 

3) 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden sonra faaliyetine devam eden mükelleflerden, Mal varlığının % 5’ini kaybettiğini belgeleyen mükellefler ile yıllık cirosu  1.500.000,00 TL.nin altında kalan mükelleflerin; mücbir sebep halinin ilanından 31.12.2013 dönemine ait tahakkuk eden tüm vergi borçları terkin edilir. Cirosu 1,500 TL’nin üstünde olup ancak 2. Maddede belirtildiği gibi mal varlığının bulunmadığını belgeleyen mükelleflerinde tüm vergi borçları terkin edilir. 

a) Mal varlığının belirlenmesine ilişkin olarak mükellefin 31.12.2013 tarihindeki durumu esas alınır.

b) Cirodan kasıt; mükelleflerin gelir tablolarındaki Net Satış Hasılatı’dır. Yıllara Yaygın İnşaat yapan firmalarda ilgili yıllarda elde edilen hasılat Ciroya eklenir.

4) a) Terkin işlemi vergi dairelerince sonuçlandırılır. Maliye Bakanlığı terkin işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemeye ve terkin işlemleri için mükelleflere başvuru süresi tespit etmeye yetkilidir.

b) Bu Kanuna göre terkin edilecek amme alacaklarına normal vade tarihlerinden terkin tarihine kadar geçen süre için gecikme faizi ve gecikme zammı uygulanmaz.

c) Terkin kapsamına girmekle beraber bu Kanunun yayımı tarihinden önce tahsil edilen amme alacakları red ve iade edilmez.

5) Bu Kanun hükümlerinden yararlanmak için belirlenen süre içerisinde başvuruda bulunmayanlar bu Kanun hükümlerinden faydalanamazlar.

6) Varlıktaki kayıp oranının tespitinde, mükelleflerin beyanları dikkate alınır. Bu beyana ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Madde 2- Mücbir Sebep halinin ilan edildiği 23.10.2011 tarihinden 31.12.2013 tarihine kadar sürede mücbir sebep halinde faydalanan mükellefler ilgili dönem gelir, kurumlar ve Katma Değer Vergisi matrahlarını % 10 oranında artırarak beyan eder ve tahakkuk eden vergiyi süresinde öderlerse 2011, 2012 ve 2013 yılları için haklarında vergi incelemesi yapılarak ilave matrah takdir edilemez. Maliye Bakanlığı matrah artırımı ile ilgili usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Madde 3-

a) 01.01.2014 tarihinden itibaren tahakkuk eden vergi borçları için Mücbir Sebep Hali hükümleri uygulanır.

b) Mücbir sebep hali 30.09.2014 tarihinde sona erer.

c) Mücbir sebep hali nedeni ile verilemeyen beyanname ve bildirimler mücbir sebep halinin sona ermesinden itibaren 3 ay içinde verilir. Bu beyanname ve bildirimlerinin verilmesini ilişkin esasları (beyanların birleştirilmesi vs) belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Madde 4- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Madde 5- 
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bakmadan Geçme