Van Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı projeleri açıklandı

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, belediyenin yıllık bütçesinin 663 milyon olduğunu söyleyerek, 'Büyükşehir Belediyesi'nde 431 memur, 173 sözleşmeli memur, 515 kadrolu işçi, 345 personel Mavi kent A.Ş. ve bin 628 hizmet alımı olmak üzere, toplam 3 bin 92 kişi çalışıyor' dedi. Belediye ve kamu yatırımlarının modern şehircilik düzeninde yapılacağını ifade eden Yalçın, 2017 yılı içinde Van Valiliği Hükümet Konağı, Kültür Merkezleri, İpekyolu Belediye binası, Tuşba Belediye binası, Şehirlerarası otobüs terminali, stadyum kompleksi, AVM'ler, ticaret birimleri, otel-konaklama birimleri, gençlik merkezleri, sahil rekreasyon parkları, feribot yolcu terminali ve kayak merkezi yapılacağını söyledi.

Rıdvan Can-Burhan Ergin

Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 proje ve çalışmaları

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ
İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılması gereken kamusal yapılar ve alanlar:
Hükümet Konağı, Kültür Merkezleri, İpekyolu Belediye Binası, Tuşba Belediye Binası, Şehirlerarası Otobüs Terminali, Stadyum kompleksi, AVM'ler, ticaret birimleri, otel-konaklama birimleri, gençlik merkezleri, sahil rekreasyon parkları, feribot yolcu terminali ve kayak merkezi yapılacak. Kamusal yapılar ve alanlarda ise şehrin bütüncül imar planını hazırlamak üzere ilçe belediye ve kamu ve kamu yatırımlarının modern şehircilik düzeninde yapılması amaçlanmaktadır.


Yapılması gereken kamusal yapılar ve alanlar:
Kentimizde gelişim alanları ve yeni toplu konut alanlarının belirlenmesi. Kentin kamusal alan yerleşimi ele alınıp kentin nefes alacağı alanların oluşturulması. Beşyolun trafiğini rahatlatmak için eski devlet hastanesinin bulunduğu bölgede çalışmalar yürütülmesi.
İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Van park ve rekreasyon planlama önerileri :
İlçe belediyelerinin yapmış oldukları sahil rekreasyon projelerini bütüncül bir planlama anlayışına sahip olması için belediyemizin koordinesinde yürütülmesi. Van’ın yazlık olarak kullanılan bölgelerinin ilave imar planlarının yapılması. Kentin yollarını rehabilite etmek yeni alternatif yollar açılması.


YOL YAPIM BAKIM ONARIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ
Yol Yapım Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı'nın 2017 projeleri:
İlçelerde asfaltlama, berkitme yol yapım çalışması ve İl genelinde sanat yapı çalışmaları kapsamında ise 3 adet köprü, 40 adet menfez ve bin 350 metre istinat duvarı yapımı planlanmıştır. 2017 yılı yapım işleri ile ilgili ihalesi yapılacak olan 13 ilçe için yol yapım maliyeti 211 milyon TL olacak.

 


ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ
Molla Kasım Mahallesinde 38 bin metrekare alana mesire ve piknik alanı olarak düzenlenecek. Kurumumuza maliyeti 1 milyon 200 Bin TL'dir. 63 bin metrekare alana sahip asfalt şantiyesinin yeri park olarak düzenlenecek. Bu çalışma kapsamında da kısmen park alanı kısmen de piknik alanı olarak düzenlenecek.  Parkımızda şelale, havuzlar, spor aletleri ve oyun grupları ile yürüme yolları bulunacaktır. Asfalt şantiyesi üstü seyir tepe olarak düzenlenecek, halkımız Van Gölünü, Van Kalesini ve tüm şehri tepeden seyretmesi sağlanacak. Hakim tepelere ışıklı levhalarla şehrimizin ismi yazılacak. 30 milyon TL'ye mal olacak, 'Sahil Bandı' projemiz hayata geçirilecek. Çaldıran ilçemizde bulunan 50 bin metrekare alana sahip park için proje çalışması başlamış. Projenin belediyemize maliyeti 1 Milyon TL'dir. Muradiye ilçemize yapılacak park için 2 milyon TL bütçeli proje yapılacak. Şehrimizdeki 24 adet parkımız tamamen elden geçirilip bakım onarım ve yenileme çalışmaları yapılacak, belediyemize 4 Milyon TL'lik maliyeti olacak.


Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın çevre ile ilgili çalışmaları:
Mevcut çöp alanının ıslahı yapılacak. 830 bin metrekare alana sahip yeni çöp depolama alanı belirlenmiş olup, proje Çevre Bakanlığı ile AB tarafından 111 Milyon 930 bin TL'lik bütçe ile ortaklaşa gerçekleştirilecek Van Gölü sahil dip çamurunun temizlenmesi projesi 3 Milyon TL, Van Gölü yüzey temizliği için, katı atık toplayıcı tekne alımı maliyeti 2 Milyon TL olacak.    
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın mezarlıklarla ilgili çalışmaları:
Taziye evi ve camilere 7 Milyon TL tutarında malzeme yardımı yapılacak. İlçe ve köylerde bulunan mezarlıklar koruma altına alınması için 3 Milyon 200 Bin TL ye tel örgü çevirme çalışması yapılacak.


Eski fidanlık alanı kişisel gelişim ve peyzaj düzenleme işi 35 milyon TL ye ihale edilmiş bunun 16 Milyon 41 bin TL si yüklenici firmaya ödenmiş. Geri kalan kısmı revize edilerek yeniden düzenlenecek. Akköprü Deresi 3'üncü Etap park düzenleme işinin 29 bin metrekare alanı için 2 Milyon 911 bin TL, Özalp ilçesi park yapım işinin 40 bin metrekare alanı için 3 Milyon 773 bin TL, Erciş sahil yolunun 650 bin metrekarelik otomatik sulama ve aydınlatma işi için 2 milyon 450 bin TL, Suphan Mahallesi Hangar projesi işi için ise 3 milyon 405 Bin TL tutarında çalışma yapılacak."
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın 2017 yılı içinde yapacağı çalışmaların toplam maliyeti ise 240 milyon 358 bin TL olacak.


SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 2017 projeleri:
Kent zararlılarıyla mücadele kapsamında merkez ilçe ve mahallelerde vektörel ilaçlama çalışmasının için  3 milyon 49 bin TL harcama yapılacak. Hayvan pazarının yerinin değiştirilmesi için gerekli yer tespitinin ve proje çalışmaları tamamlanacak. Kent merkezinde sokak hayvanlarının beslenmesi amacıyla kentin belirli noktalarına bırakılan 60 adet beslenme odağı 100 e çıkarılacak. Kışın donma tehlikelerine karşı sokak kedilerinin korunması amacıyla belirli noktalara 70 adet kedi evi yerleştirilecek. Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon merkezinin Mayıs ayının son haftasında faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Beyaz bayrak ödül projesi kapsamında yıl içerisinde iş yeri sahipleriyle tanıtım toplantısı yapılacak. İş yerlerinin hijyen koşullarında ve standartlara ulaşması  sağlanacak.


SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı 2017 projeleri kapsamında bir milyon TL değerinde 500 aileye nakdi ve 500 bin TL'lik de ayni yardım yapılması planlanmaktadır. Elektronik Sosyal Kart Projesi ile de 300 aileye aile nüfusuna göre 100-150-200 TL olacak şekilde yıl boyunca düzenli olarak yardımda bulunacak. Yine "Elektronik Sosyal Kart" desteği ile 400 aileye 200 TL tek seferlik destek verilecek. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aşevi hizmetlerinde de 3 milyon 168 bin TL'lik değerinde çalışma yapacak.  170 aileye günlük yıl boyunca toplam 497 bin yemek dağıtılacak. Bölge Hastanesi, Meydan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yıl boyunca 290 bin tas çorba dağıtımı yapılacak ve Ramazan Ayı içinde ihtiyaç sahibi ailelere erzak dağıtımı planlanmaktadır.

 

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Çocuk ve Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü:  
369 bin TL harcama yapacak. Çocuk kreşi bünyesinde eğitim gören 73 öğrenci ve çalışanlar için günde 3 öğün yemek çıkarılmakta İki servis aracı hizmet vermekte olup, çocukları evlerinden alınıp eğitim sonrası evlerine bırakmaktadır. 2017 yılında kapasitenin 90 öğrenciye çıkarılması planlanmaktadır. Yaşama ilk adım projesi kapsamında bin adet anne, bebek bakım seti ve kitabı dağıtımı yapılacak. Süphan Çocuk Eğitim ve Yaşam Merkezi projesi kapsamında 6-10 yaş grubundaki çocuklara yönelik faaliyet yürütecek.  Planlanan Çocuk Eğitim Ve Yaşam Merkezinin kuruluş çalışmaları tamamlanmış. Çocuk merkezimizde resim, müzik, hat sanatı, ebru sanatı, futbol, hentbol, voleybol gibi dallarda kurs ve eğitim çalışmaları projesi için gerekli başvurular yapılmış bu proje kabul edilmiştir. İki ay içerisinde faal hale getirilecektir.
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün çalışmaları:


Engelli Ulaşım Aracı Projesi ile engelli müracaatçıların evlerinden sağlık kuruluşlarına ve sağlık kuruluşlarından, evlerine nakil hizmetlerinde kullanılmakta olan bir adet engelli aracından halen 56 kişi yararlanmaktadır. 2017 yılı içerisinde Engelsiz Park ve Yaşam alanı Projesi hazırlanmış. 2017 yılı içerisinde Engelliler ve aileleriyle birlikte Engelliler Haftası etkinlikleri düzenlenmesi yapılacak İlimiz merkez ve İlçeler dahil olmak 13 bölgeye Engelli Araçları Şarj İstasyonu kurulacak.


Yeni Mezarlık
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü de Kurubaş mevkiinde Aile Mezarlığı uygulamasına geçilerek, 694 bin metrekarelik alana yeni bir mezarlık yeri yapılması  planlamaktadır.
İtfaiye Dairesi Başkanlığı 2017 projeleri kapsamında AKUT ile AKOM'un:


AKUT; Arama Kurtarma Derneği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile işbirliği ve yardımlaşma protokolü imzalanacak. İtfaiye Teşkilatının deprem ve doğal afetlerde kullanılacak arama kurtarma malzemeleri alımı gerçekleştirilecek. 26 adet tam donanımlı ve teknolojik itfaiye aracı alımı yapılacak. Yüksek kabiliyetli ve teknolojik donanımlarla desteklenmiş itfaiye araç teminlerinin gerçekleştirilmesi için 2017 yılı itibariyle 22 milyon harcanacak.


AKOM; AKOM Şube Müdürlüğünde görev yapacak teknik personel istihdamının sağlanması ve eğitim alanlarının oluşturulacak. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hibe edilen 28 metre merdivenli itfaiye aracı hizmet vereye başlamıştır. Van Merkez olmak üzere 13 ilçemizde hizmet binası yapılacak.


KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın toplam maliyeti 6 milyon 700 bin olan projeleri:
Kültür Sanat Galerisi İpekyolu ilçesi Vali Mithat Bey Mahallesine yapılacak. Kent Müzesi Cumhuriyet Caddesi 45. Sokak’a yapılacak. Süreli yayın, sanat ve edebiyat eserleri yayınlanacak. El Sanatları ve Girişimcilik kursları kurulacak. Mehter Takımı ve dezavantajlı vatandaşlara yönelik kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenecek. Kadınlara yönelik eğitim, kurs ve sağlık programları yapılacak. Turizmin geliştirilmesi amacıyla her türlü tanıtım, eğitim, fuar ve kent günleri gerçekleştirilecek.

ZABITA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

Van Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığına vatandaşların daha kolay ulaşılabilmesi için  153 Alo Zabıta İhbar  hattı ve 0530 297 53 53 ‘ WhatsApp İhbar Hatları  hizmet vermektedir. Ayrıca tüm operatörlerden 0432 216 73 42-43 veya 444 44 65 numaralı telefonları arayabilecekler. Belediyece kurulan hat sayesinde vatandaş 7/24 sorun, öneri ve taleplerine karşılık bulabilecek.


İŞ YERİ DENETİMİ ÇALIŞMALARI
İlimizde faaliyet gösteren 47 adet iş yeri eğitici ve öğretici tutum sergilenmek sureti ile denetlendi. Denetimlerde elverişsiz koşullarda ürettim yapanlar hakkında gerekli cezai işlemler uygulandı.


KALDIRIM İŞGALLERİ
Zabıta ekiplerimiz ilçe zabıta ekipleriyle birlikte ana arterler başta olmak üzere ara sokaklar ve çarşı merkezine bağlanan bütün caddelerdeki kaldırım işgallerinin  engellenmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Park ve meydanlarda sağlıksız olarak satış yapan seyyar satıcılar hakkında 5393 Sayılı Belediye Kanunun 15/m maddesi ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu gereğince gerekli yasal işlem yapılmıştır.

 


HURDACILAR VE KAÇAK KÖMÜR ODUN SATIŞI YAPANLARIN TAHLİYESİ
Merkezde faaliyet gösteren hurdacılara, hurda depolarını şehir dışına nakletmeleri konusunda tebligat yapıldı. Tebligat neticesinde hurda depolarının şehir dışına tahliye edildi. İl merkezde kaçak kömür ve odun satışı yapanlar hakkında gerekli işlemler yapılıp kömürcüler sitesine yönlendirilmiş.


EMLAK İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ
Edremit ilçesi, Süphan mahallesi, Gıda Toptancılar Sitesi civarında 1 kilometrelik imar yolu açılmış. Şamran kanalına kadar (30 metrelik imar yoluna ) olan yolun 400 metrelik kısmı açılacak. İpekyolu ilçesi, Topçuoğlu mahallesinde 20 metre imar yolunun açılması çalışmaları yapılmış müştemilat bedelleri tespit edilmiş, terkin işlemleri yapılmıştır. Yaklaşık 800 metre olan yolun açılması için çalışmalar devam etmektedir. İpekyolu ilçesi, Selimbey mahallesi, 30 metre genişliğinde imar yolunun açılması için kısmen sınır tespiti ve bina-yapı tespiti yapılmış.  İpekyolu ilçesi, Hanikoğlu mahallesi, Şabaniye yolu devamı 30 metrelik imar yolunun bin 500 metresine kadar sınır tespiti ve bina tespiti yapılmış. Bin 500 metre sonrası çalışmaları devam etmektedir. İpekyolu İlçesi, Akköprü deresinin ıslah çalışmaları için rekreasyon ve yol çalışmalarında 4. etap kamulaştırma neticesinde hak sahipleri ile 3 milyon 242 bin 768 TL toplamında uzlaşma sağlanmış ödeme ve tescil işlemleri başlatılmıştır. İpekyolu İlçesi, Tepebaşı mahallesi Akköprü deresi, ilçe otogarının bulunduğu alandan, yıkılan askeri lojmanların bulunduğu yola kadar, kısmen 20 metre kısmen de 15 metre olan imar açılacak.


YENİ PARKLAR
Kent ormanı ve mesire alanı çalışması kapsamın da 20 alanda yapılan tespitler sonrası Tarım İl Müdürlüğü ve Defterdarlık ‘tan yer tahsisi talep edilmiş. Park alanı çalışması kapsamında Beşyol eski Defterdarlık yeri ile Kazım Karabekir  Caddesi eski Araştırma Hastanesi yeri, Ordu Caddesi Merkez Komutanlığı eski Vali Konağı karşısı eski Orduevi yeri taşınmazlarının Defterdarlıktan tahsisleri talep edilmiştir. Tahsisler yapıldığında bu yerler kamu yararına park olarak değerlendirilecek.


İŞLETME VE İŞTİRAKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYETLERİ
Gevaş, Muradiye, Bahçesaray, Çaldıran, Saray ve Erciş'te ilçelerinde maliyeti 36 milyon olan mezbahane, maliyeti 30 milyon TL yeni otogar ve maliyeti 20 milyon TL olan Sebze Hali yapılacak


DEPREM RİSK YÖNETİMİ VE KENTSEL İYİLEŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYETLERİ
Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı 2017 yılı faaliyetleri:
Van’ın Detaylı Jeolojik Haritalarının yapılması, Deprem Sonrası riskli Yapıların CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) kayıt edilmesi ve yıkımlarının takip edilmesi, Revize Alanları Tespit edilerek Kentsel Dönüşüm Projeleri yapılmasına devam edilmektedir.

TARIMSAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYETLERİ
Tarımsal verimliliği ve ürün çeşitliliğini artırmak için sulama ve suyu bulunan bölgelerde sulanabilir arazilerin sulamaya açılmasını sağlamak, Hayvan ıslahı, Ağaçlandırma çalışmaları yapmak, Kooperatifçiliği teşvik etmek, Kadın ve engellilerin üretime katılmasını sağlamak, Üretilen ürünlerin muhafazasını sağlama ve  meraların ıslahı amaçlanmaktadır.


VASKİ MALİ HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYETLERİ
Van Büyükşehir Belediyesi VASKİ Genel Müdürlüğü'nün personel sayısı hakkında bilgi veren Genel Sekreter Yalçın,  VASKİ’de 102 memur, 28 sözleşmeli memur, 115 kadrolu işçi, 345 ve 724 kişi hizmet alımında olmak üzere, toplam 969 kişinin çalıştığını söyledi. Yalçın, VASKİ Genel Müdürlüğü bütçesinin de 175 milyon TL olduğunu belirterek, 2017 Yılı esnafa ödenen miktarının 155 milyon TL olduğunu ifade etti.


 TAŞYAPAN, GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI
“VAN GÖLÜ ÇEVRE BİRLİĞİ KURULABİLİR”

Tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan,  Van Gölü ile ilgili soru üzerine Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki bütün havzaları belirlediğini belirterek, “ Van Gölü de kapalı bir havza olarak belirlendi. Van Gölü’ndeki temel sorun çevre kirliliğidir. Van Gölü’nde akan derelerin üzerinde oturan köylerimiz, mahallelerimizin attıkları Van Gölü’ne akıtılıyor. Van Gölü’nün bizzat kenarına yerleşmiş olan Tatvan, Erciş, Adilcevaz, Muradiye gibi ilçelerde atıklarını doğrudan Van Gölü’ne kanalizasyonlarını ya arıtarak, ya da arıtmadan vermek zorunda kalıyorlar. Burada Van Gölü Çevre Birliği kurulabilir” şeklinde konuştu.
Taşyapan, “Van gibi bir yerde şehirde hayvancılık yapamazsınız. Belli bir süre verilir, şehrin dışına çıkılmadığı zaman o ahırlar mühürlenir. Gelecekte mutlaka şehir içerisinde hayvan beslemenin önüne geçeceğiz” dedi.

van şehri ile ilgili görsel sonucu


 “TRAFİĞİ RAHATLATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Cumhuriyet Caddesi ve Beşyol kavşağının alternatifinin olmadığını belirten Taşyapan, “Akköprü Deresinde gelen caddeyi yukarı taraftan devam ettirip bağlamak suretiyle bir alternatif caddeyi oluşturma çalışmalarımız var. Akköprü Deresi’nin iki tarafında da yol gelecek. Şuan imar çalışması sürüyor. Beşyol trafiğini rahatlatmak için orada yol açacağız. Eğer bunu yaparsak trafik rahatlayacak” dedi.

van şehri ile ilgili görsel sonucu


“PEYNİRCİLER ÇARŞISINI GÜZELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Peynirciler çarşısını yenilemek için DAP Daire Başkanıyla konuştuklarını ve kaynak sorunun çözdüklerini anlatan Taşyapan, “Onlar bize kaynakta sağlayacaklar ama orası özel bir mülkiyettir. Biz peynirciler çarşısını başka yerde yapmak istedik fakat bunu yaptığımız zaman otantikliğini kaybeder. İpekyolu Kaymakamımız Cemil Bey konunun üzerinde çalışıyor. Oradaki insanlarla anlaşarak, orada çok güzel bir bina yapabiliriz. Her dükkanın altına bir soğuk hava deposu, üstüne güzel dükkanlar, orayı iki bölüm yaparak ayırmak istiyoruz. İçerisinde peynirciler olsun, dışında ise sakatatçılar olsun. Peynir ile sakatat aynı anda satılabilecek bir şey değil ama burada bir araya gelmişler. Ben iki defa oradan geçtim, peynir almaya gitsem, almadan çıkarım. Çünkü vaziyetten, kokudan, hijyeniksizlikten dolayı insanlar orada alışveriş yapmak istemiyorlar. Tabi oradaki insanlarla anlaşabilirsek hemen yapabiliriz. Bu işin kaynak sorunu yok. DAP idaresi bize bu proje için büyük katkı sunuyor” dedi.


BAŞKA BİR FİRMA İLE ANLAŞACAĞIZ
Kentteki reklam işlerini yapan Naturel firmasının bakanlık müfettişlerince incelendiğini, taahhütlerini yerine getirmediği tespit edilmesi üzerine sözleşmesini iptal ettiklerini belirten Taşyapan, “Mevcut firma ile sözleşme iptal edildi. Yeni  ihale yaparak, başka bir firma ile anlaşacağız” dedi
“HAKLI ELEŞTİRİLERE HER ZAMAN AÇIĞIZ”
Van’ın faydasına olan eleştirilere her zaman açık olduklarını söyleyen Taşyapan, “ Çünkü eleştiriler baştan düzeltmeye sebebiyet verir. Yani bir iş yanlış gidiyorsa ve basın bizi bu konuda eleştiriyorsa dönüp yaptığımız iş üzerinde bir kez daha düşünürüz. Hakikaten yanlış gidiyorsa, onu düzeltmeye gideriz. Her tarafta hizmet üretiyoruz. Kontrolümüz dahilinde olmayan bir yerde personelimizden  kaynaklanan sıkıntılar olabilir. Bu konuda bilgilenmekten hiçbir zaman rahatsız olmayız. Basının en önemli görevi denetleme, bilgilendirme, doğru ve yanlışları kamuoyuyla paylaşmadır” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme