• Haberler
  • Güncel
  • Van Büyükşehir'den o görüntülerle ilgili açıklama geldi

Van Büyükşehir'den o görüntülerle ilgili açıklama geldi

Van Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde bulunan ara sokaklara bırakılan çöp yığınlarıyla ilgili oluşan görüntülerle ilgili kamuoyuna açıklamada bulundu.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan resmi açıklamada; "Bilindiği üzere uzun süredir kent geneli ve 13 ilçede tüm ana arter ve ara sokaklarda yürütülen temizlik çalışmaları ilçe belediyeleri sorumluluğuna devredilmiştir. Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi de tüm ilçelerdeki temizlik çalışmalarının koordine görevini yürütmektedir. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından tüm ilçe belediyeleri ile koordineli bir şekilde titizlikle yürüttüğümüz temizlik çalışmaları, maalesef ki bazı grupların hedefi haline gelmiştir. Yürütülen bu kirli saldırılar ile Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri hedef gösterilip, halkın gözünde “belediye çalışmıyor” imajı yaratılmak hedeflenmiştir.

Yapılan kirli saldırıların bir yenisi 27 Haziran Perşembe akşamı İpekyolu ilçesinde yaşandı. Çöp alma saati olan akşam saat 22.00’den 5 dakika önce, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinesinde temizlik işleri ekibinin rastladığı 7-8 kişilik bir grubun Hacı Osman Camii Uzun Sokakta, sokağa bırakılan çöplerin poşetlerini yırtarak, kovaları devirdiği, uyarıcı levhaları yola fırlattığı tespit edilmiştir.

Her birimizin veya bir yakınımızın gün içerisinde geçtiği sokakların sırf “belediye çalışmıyor” imajı yaratılarak kirletilmesi, çevre ve halk sağlığına tehdit oluşturan görüntüler meydana getirilmesi asla kabul edilemez. Daha önce de birçok farklı sokakta bu şekilde veya çöp alındıktan 10 dakika sonra kasıtlı olarak bırakılıp çevre ve halk sağlığını tehdit eden bir duruma sebebiyet veren şahısların yegâne amacı, yapılan temizlik çalışmasını karalamak, oluşan olumlu algıyı yıkmak ve yurttaşlarımızın gözünde belediyemizi küçültmektir. Önce kendi evini sonra da tüm yurttaşların evini bilinçli bir şekilde kirleterek, 7/24 esasına göre çalışan tüm emekçi çalışanlarımızın hakkına giren bu şahısları kamuoyunun vicdanına bırakıyor, bu tür kirli eylem ve saldırıların son bulmasını temenni ediyoruz.

Yukarıda bahse konu olan Uzun Sokak’ta yapılan çirkin saldırı başta olmak üzere, çevre ve kent sağlığı üzerinden belediyelerin ve çalışan tüm emekçilerin hakkını gasp eden şahısların tespit edilmesi ve cezalandırılması için adli ve idari yönden olayın takipçisi olacağımızı da belirtmek istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…" İfadelerine yer verildi.

Yorumlar 3
Tüm belediyelere 29 Haziran 2024 23:09

Van son on yılda hepten düzensizleşti. On yıl önce kirlilik ve kaldırım işgalleri çok çok azdı. Seyyar satıcı problemi büyük oranda çözülmüştü. Gelinen aşamada ise kafeler, çay evleri ve lokantalar masa ve sandalyelerini, çiçek ve saksılarını koyarak kaldırımları iş yerine çevirdiler. Manavlar, kaldırımın çoğunu kasaları ve fazlalıklarıyla doldurmuş. Fırınlar, marketler, büfeler, hırdavatçılar, tuhafiyeciler, tatlıcılar, pastaneler, inşaatçı ve tesisatçılar ve diğer esnafların çoğu kaldırımları yayalardan almış. Seyyar satıcı arabaları, sigara satan tezgahlar da bir hayli yaygınlaşmış. Parklara sandalye masa ve sandalye bırakıp belediyelere ve halka ait parkları kendi çay bahçesine çevirenler de çoğaldı. Esnaf çöp ve atıklarını kaldırımlara, yola ve ağaç altlarına atıyor.Araçlar kaldırımlara çıkıyor, yaya bandının önüne park ediyor. İnşaatlar aylarca, yıllarca kaldırımı yaya geçişine kapatıyor. Belediyeler bu çirkin manzaraları dün de yok sayıp ilgilenmedi, bugün de. Birimler, ekipler ve personeller her yerde olsun, Van başka şehirler gibi düzene girsin, ferah olsun, bakımlı ve tertemiz olsun.

Önce temizlik 29 Haziran 2024 19:55

İş yerleri kapandıktan sonra 15 gün boyunca çarşılarda dubaları yerleştirin. Her kaldırıma çöp kutuları sabitleyin. Kaldırım ve refüjlerin bordür taşlarını sarı beyaz renkle boyayın. Cadde ve sokakları, kaldırım ve olukları yılayıp deraylı şekilde süpürün. Kent merkezinde ve mücavir alanlardaki yirmi parkı baştan başa elden ge'irin, yenileyin, güzelleştirin ve temizleyin. Çöp kovalarını, bank ve kamelyalarını,çocuk oyun gruplarını, WC ve lavabolarını, çim ve havuzlarını elden geçirin. Cadde ve sokaklara temizlik konusunda uyarıcı bez afişler takın. Bilboardlarla bu konularda bilinçlendirici, uyar>cı görseller, yazılar ve sözler olsun. Esnafları ve işyerlerini uyarın. Akşam 22.00'den önce çöp atmasınlar. Yaz aylarında 22.00'den sonra ağzı kapalı poşetler ve karton kutular içinde çöp ve atıklarını çöp merkezlerine bıraksınlar. Belediye temizlik imüdürlükleri ve park bahçeler müdürlükleri şehirleri gece gündüz, 365 gün ilgilensinler.

YILLAR YILIDIR NEDEN AYNI SORUNLARI KONUŞUYORUZ? 29 Haziran 2024 19:00

Van'daki, parklardaki, çarşılardaki, refüjlerdeki, sahillerdeki, kıyılardaki, refüjlerdeki kirlilik, grilik, bakımsızlık, ilgisizlik de kaldırım işgalleri de, seyyar satıcılar da, semaverciler de, zabıtanın ilgisizliği de, yolların bozukluğu da, trafik keşmekeşi de, otopark sorunları da, yeşil alan ihtiyacı da yani bütün temel hizmetleri son yıllarda onlarca kez başta Şehrivan haber olmak üzere Vansesi, Van Bölge, Wanhaber, Van65haber, Yeni Doğu Gazetesi, Van Gazetesi, Van Ekspres gibi yerel internet haberlerinde haber oldu, köşe yazılarında yer aldı. Maalesef yol sorunu, otopark sorunu, kirlilik sorunu, kaldırım işgalleri, trafik tıkanıklığı, parkların bakımsızlığı ve kirliliği , yeni park ihtiyacı, çarşı pazar düzeni, zabıta denetimleri gibi en temel sorunlar hep konuşuldu, şimdi de konuşuluyor. Başka şehirler bunları çoktan aşmış. Belediyeler oralarda mega projeler ve dev hizmetler tasarlayıp projelendiriyor. Van ise yıllardır üçüncü sınıf şehirlerin boğuştuğu en basit sorunları aşmıyor, aşamıyor ve konuşuyor. Çöp kent, Afganistan, Büyükköy gibi tabirler hep Van için isim olarak kullanıldı. Cidden sıkıldık. 1001 eksik, sorun ve ihtiyacımız var ama yıllardır bunlara hiç sıra gelmiyor, hep temel sorunları konuşuyoruz, çünkü çözmüyoruz.Bu şehir ön yıllardır gerçek bir büyükşehir olmayı beceremedi ve korkarız olamayacak da. Tüm vatandaşlara, tüm yöneticilere, tüm kurumlara,tüm çalışanlara, Van'da yaşayan herkese büyük sorumluluk düşüyor.

Bakmadan Geçme