Van cazibe ve ticaret merkezi olacak
Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakırda açıklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi projelerinin detayları ortaya çıkmamaya başladı.
Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır’da açıklanan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi” projelerinin detayları ortaya çıkmamaya başladı.
Bölgede heyecanla karşılanan yatırım ve destek hamlesi ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ortaya çıkan detaylarda Van’ın yıllarıdır hayal ettiği cazibe ve ticaret merkezi haline geleceğini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır’da açıklanan ve 23 ili kapsayan paketin detaylarının ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Takva, “Bununla ilgili kimi detaylar da ortaya çıktıkça söz konusu destek paketin hangi koşullarda uygulanabileceğine ilişkin ipuçları da elimize geçmeye başladı. Bunlardan bir tanesi, bizlerin de yılladır üzerinde durduğumuz ve özellikle 6. bölge teşvik paketinde 500 bin liralık minimum yatırım şartının aranmayacağı yönündeki bir gelişmedir. Bizim talebimiz minimize edilmesiydi. Bu şartın tamamen ortadan kaldırılıyor olması oldukça önemlidir” dedi.
“Van cazibe ve ticaret merkezi oluyor”
Van’ın yıllardır hayal ettiği cazibe ve ticaret merkezi olacağının da altını çizen Takva, şunları söyledi:
“Özellikle Van ilimiz Muş, Bitlis ve Hakkâri’yi içine alan merkez kent olması hasebiyle bir ticaret merkezinin oluşturulacağına ilişkin tekrar bir açıklamanın olduğunu biliyoruz. Bu gelişme şu anlamda oldukça önemlidir. Van’ın önemli bir cazibe merkezi olabilmesi için özellikle yakın pazarlar nezdinde kendini daha rahat ve rekabet üstünlüğü olan bir kent haline gelmesi gerekir.”
Burada önemli bir hususunda genç girişimcilere yer verilmesi ve kadın girişimcilerin önemsenmesi olduğunu vurgulayan Takva, bu sayede bölgede en büyük tehdit olan işsizlik sorununun ortadan kaldırılabileceğine değinerek, “Bölgesel işsizlik rakamlarının ülke ortalamasının bir iki puan üstünde olduğu belirtiliyor. Aslında bu çok reel değil. Bölgesel işsizlik rakamları ülke ortalamasının neredeyse 2-3 katı civarındadır. Bu anlamda da bu çok önemli bir gelişmedir. Dolayısıyla bu destek paketinin istihdam odaklı hayata geçirilmesi hepimiz için tehdit olarak değerlendirdiğimiz işsizliğin de ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacak. Nüfusun yarısı kadın olan bölgede kalkınmanın sadece nüfusun bir kesimi üzerinden olmasının mümkün olamayacağı kanaatindeyiz. Bunun aşıldığını görmekteyiz bu anlamda kadın destek merkezleriyle kadınların iş gücü ve istihdama katılımının destekleneceğine ilişkin ipuçları var” diye konuştu.
“İlk yıl içerisinde 8 ilde 80’e yakın fabrika kurulması öngörülüyor”
Fabrikasını ya da yatırımını bu 23 ile taşıyacak olan yatırımcılara bir milyona yakın bir taşıma desteğinin sağlanacağına dikkat çeken Takva, “Biz yine bu destek paketinin yenilikçi taraflarından birinin de anahtar teslimi fabrikalar olduğunu söylemiştik. Bu süreç devam ediyor. İlk yıl içerisinde 8 ilde 80’e yakın fabrikanın anahtar teslimi olacak şekilde yatırımcılara tahsis edileceği öngörülüyor. Bir artı değer burada şudur; özellikle devletin kamu alımlarında bu fabrikaların destekleneceğine ilişkin beyanlarıdır ki bu oldukça umut vericidir. Çünkü bir pazar sorunu en azından yaşanmayacak” şeklinde konuştu.
“İki endişemiz var”
Paketle ilgili iki konuda endişelerinin olduğunu aktaran Takva, muhatap kurumların bir an önce açıklanması ve hangi koşullarda bu müracaatların gerçekleştirileceği noktasında kendilerine sıkça sorular sorulduğunu ve bu fulo durumun da bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Bölgede mevcut olan fabrika ve işletmelerle ilgili herhangi bir detay paylaşılmadığını söyleyen Takva, “Mevcudun korunması konusu var. Çok önemli bir mesele stratejik bir konu, mevcut yatırımcılar hangi koşullarda rekabet şanslarının olacağını ve bunların mevcut imkan ve olanaklarının korunacağına dair burada olmazsa olmaz destek unsurunun olması lazım, yoksa mevcudu korumazsa bunların rekabet gücünü de ortadan kaldırmış olacağız ki bu çok tehlikeli bir durumdur. Yıllardır büyük bir özveri ile büyük sıkıntılar çekerek bölgede yatırım yapmış olan yatırımcıları da bu çerçevede yeniden değerlendirilmesi gerekir. En büyük endişemiz bu noktadadır sabırsızlıkla bu paketin nihayete erecek şekilde bir mevzuatsal zemine oturmasını bekliyoruz” diye konuştu.