Van'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlandı

Van’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde düzenlenen tören, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülbasit Bildirici’nin vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, 100 yıl önce başlayan ve dört yıl süren 1. Dünya Savaşının Osmanlı Devletinin sonunu getirdiğini ve koca imparatorluktan Anadolu topraklarını kurtarabilmek için milletin canla başla mücadele vererek, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmayı başardığını belirtti. Cumhuriyetin 100 yaşına yaklaştığını ve bunun 70 yıla yakının milletin demokrasi mücadelesi ile geçirdiğini ifade eden Taşyapan, “Etrafımızda yaşanan olayları, komşu ülke ve yakın coğrafyalarımızda cereyan eden hadiseleri ve demokrasiye geçme sancıları yaşayan halkların çektiği sıkıntıları göz önünde bulundurursak, Türkiye Cumhuriyetinin, demokratik yönetimi altında büyük zorlukları aşarak fert başına düşen milli gelirini 10 bin doların üzerine çıkarması, kalkınmasını tamamlamaya çalışması, yetişmiş insan gücü ve son yıllarda yakaladığı istikrarlı büyümesi ile elde etmiş olduğu kazanımlar hiç küçümsenecek şeyler değildir. Bu cumhuriyeti kuran ve geliştiren kadroların ileri görüşlülüğü açısından da önemli bir göstergedir” dedi.
Türkiye’nin demokratik kazanımlarının 78 milyona varan nüfusu, nitelikli insan gücü, yetiştirdiği teknokratları ve devlet adamlarıyla bölgesinde barış ve istikrarın vazgeçilmez aktörü, bütün bölgesel ve küresel hesaplarda denge unsuru ve etkili bir faktör olduğunu vurgulayan Taşyapan, “21’inci yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız günümüzde, dünya yeni bir dönemin eşiğindedir. Bilgi teknolojilerinin baş döndürücü hızla geliştiği, iletişimin zaman ve mekân tanımadığı çağımızda; ekonomik, sosyal, kültürel, açık ve örtülü psikolojik harekatlar, kitle iletişim araçlarının desteğiyle büyük güçler tarafından dünyada ve bölgemizde pervasızca planlanıp icra edilmeye çalışılmaktadır. Sınırlarımızın hemen yanı başında, yakın ve kardeş coğrafyalarda yaşananları göz önüne aldığımızda devletimizin ve cumhuriyetimizin ne kadar kıymetli olduğunu açık bir şekilde görmekteyiz. Bütün bu olup bitenlerin arasında dimdik ayakta duran evsiz yurtsuz kalanlara kucak açan, onlara kol kanat geren, diplomatik girişimleri ile sorunların çözümünde farklı bakış açıları sunan, dünyanın büyük güçlerinin seyretmesine rağmen olağanüstü bir performansla bunu başaran bir Türkiye iyi ki var. Bugün Ortadoğu coğrafyası en sıkıntılı günlerini yaşamaktadır. Bu sıkıntıları aşabilmek için hem ekonomik, hem siyasi, hem sosyal ve hem de askeri açıdan güçlü olmak gerekmektedir. Bu vasıfları taşıyan ve bölgede bulunan nadir ülkelerden birisidir Türkiye Cumhuriyeti” ifadelerini kullandı.
Mevcut durumun bölge üzerinde hesap yapanların çok hoşuna gitmediğini dile getiren Taşyapan, “Ülkemiz ve insanımız üzerinde yapılan hesapları daha girift hale getirmektedir. Bu oyunların bir sonucu olarak ülkemizde 15 Temmuz’da hain bir kalkışma tezgahlanarak sahneye konulmak istendi. Milletin dişinden tırnağından artırdığı imkanlarla donattığı, TSK içinde yuvalanan kökü dışarıda olan unsurlar, kendi efendilerinin emri ile onları memnun etmek için harekete geçtiler. Milletin birlik ve beraberliğini temsil eden Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu ve milletin büyük bir ferasetle olaya el koyması ile bu hain ve çirkin hareket çok şükür akamete uğratılmıştır. Milletimiz, bin yıldır birlikte vatan yaptığımız bu topraklarda ortak ülkü ve hedeflerimiz doğrultusunda, modern-çağdaş bir demokrasi olma yolunda hızla ilerleyen cumhuriyetimizi, her türlü küçük kişisel hesapları bir yana bırakarak, küçük farklılıkların değil, büyük medeniyet ideallerinin peşinden giderek muhafaza edeceğini bütün dünyaya haykırmış ve büyük güçlerin oyunlarını bozabileceğini tarihe ve tüm dünyaya ilan etmiştir. Demokrasimiz güçlendikçe, kardeşliğimiz, huzur ve güven ortamımızı koruma ve devam ettirme irademiz güçlü bir şekilde devam ettikçe, ekmeğimiz ve aşımız da büyüyecek, çok çalıştıkça yarınlarımız bugünkünden çok daha güzel olacak, ekonomik ve siyasi istikrarımız sürdükçe bölgemizde ve dünyada sözü daha çok dinlenir, dostluğuna daha çok ihtiyaç hissedilir bir ülke olacağımız kesindir. Gelecekte cumhuriyetimizi tam demokrasinin egemen olduğu, anayasamızda ifadesini bulan insan haklarının sağlandığı laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkelerini tam anlamıyla hayata geçirildiği bir ülke haline getirmek hepimizin üzerine düşen en önemli görevdir. Bunu başarırsak insanımız mutlu, ülkemiz müreffeh ve geleceğe ilişkin hesaplarımız daha sağlam ve gerçekçi olacaktır. Bu düşüncelerle cumhuriyetimizin kurucusu büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, devletimizin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese, bu uğurda can veren mübarek şehitlerimize ve kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımı arz ediyor, Yüce Allah’tan ülkemize dirlik, düzenlik vermesini, kardeşliğimizi bozmak isteyen hain düşüncelilere fırsat vermemesini niyaz ediyor, bayramınızı kutluyorum” şeklinde konuştu.
Şiirlerin okunduğu, halkoyunları ve tekvando gösterilerinin sunuldu kutlama, resmi geçit töreni ile sona erdi.
Tören sonunda askeri tören mangası, "şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attı. 


Erciş'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 

Erciş'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. 
İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar’ın sabah 09.30’da makamında tebrikleri kabulü ile başlayan tören, hava muhalefeti nedeniyle 12 Dev Adam Kapalı Spor Salonunda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, törene katılanların bayramını kutladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, cumhuriyetin önemine vurgu yaparak, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğinin ifadesi olan cumhuriyetin 93. kuruluş yıl dönümünde yüreği vatan, millet, bayrak, cumhuriyet ve devlet sevgisiyle dolu olarak bir arada yaşandığını belirten Yaşar, “Binlerce yıllık şanlı mazimizden edindiğimiz tecrübe ve milletimizin fıtratında mevcut olan cesaret, azim ve kararlılıkla Türkiye Cumhuriyeti devletimizi bölgemizde ve dünyada layık olduğu yere getiriyor olmanın hep birlikte mutluluğunu yaşamaktayız. Cumhuriyet, milletimizin hürriyet ve istikbali uğruna verdiği çok büyük bir mücadele neticesinde, imkansız görüneni mümkün kılmış muazzam bir zaferin ardından gelen şanlı bir hâsıladır. Cumhuriyet, aynı zamanda binlerce yıllık devlet geleneğimiz ile yaşadığımız coğrafyadaki bin yıllık Selçuklu ve Osmanlı mirasının, o günün zor şartlarında elde edilmiş bir kazanımdır. Aziz milletimiz, 93 yıl önce Alevicisi, Sünnisi, Türk’ü Kürt’ü, kadını ve erkeğiyle tek vücut olmuş, milli birlik ve bütünlüğüne kast eden dış mihraklar ve onların içimize sızmış hain uzantılarının karanlık planları karşısında adeta demirden bir yumruk gibi kenetlenmiştir. Bu kenetlenme ülkemize, cumhuriyete ve gelişmiş, güçlü bir Türkiye’nin Anadolu topraklarında yükselmesine vesile olmuştur, bu kenetlenme, hakimiyetin millet iradesinde olduğunun ilan edilmesine ve cumhuriyetimizi içtenlikle sahiplenmeye sebep olmuştur. Ülkemiz, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kalkınma, ilerleme ve modernleşme yolunda çok önemli mesafeler kat etmiş ve bugün modern dünyanın saygın ülkelerinden biri haline gelmiştir. Emsalsiz bir mücadele neticesinde Anadolu'nun her karış toprağına nakşettiğimiz Cumhuriyetimizi, birliğimizi, dirliğimizi ve kadim kardeşliğimizi ne pahasına olursa olsun koruyacağımızdan, 15 Temmuz ihanet girişimine karşı olduğu gibi istiklal ve medeniyet yolumuza tuzaklar kurmaya çalışan dahili ve harici bedhahlara fırsat vermeyeceğimizden emin ve müsterihiz. 600 yıllık bir cihan devletinin mirası üzerinde yükselen genç cumhuriyetimizi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma mücadelesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün azim ve şevkiyle aynen bugün de devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti milli hakimiyet, tam bağımsızlık ve hukuk devleti olma ilkeleri üzerine bina edilmiştir. Bu temel ilkelere göz diken unsurların memleket dahilinde ve haricinde nerede olursa olsun yenilgiye uğratılmaları muhakkaktır.
Türkiye Cumhuriyeti, nasıl ki 93 yıldır karşısına çıkan tüm zorlukların üstesinden gelerek yoluna devam etmişse, bu saatten sonra da aynı güç ve kararlılıkla varlığını ebediyen sürdürecektir. En son 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananlar, milletimizin de devletiyle ne kadar bütünleştiğini tartışmasız şekilde ortaya koymuştur. Milletimiz, böylece yeni işgal girişimlerine karşı da, İstiklal Harbindeki kararlılıkla mücadele edeceğini, o gece tüm dünyaya göstermiştir. Bölgesel ve küresel önemi her geçen gün daha da belirginleşen Türkiye Cumhuriyeti’nin, sahip olduğu demokrasi kültürü, hukuk devleti kimliği, gücü ve birikimi sayesinde 21'inci yüzyıla da damgasını vuracaktır. Farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan, köklü bir adalet ve barış medeniyetinin mirasçısı olan milletimiz, birbirine sımsıkı kenetlenerek aydınlık yarınlarını inşa edecektir. Sözlerime son verirken, Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılmak için fedakarlıkla mücadele eden tüm gazilerimizi minnetle yad ediyor; bu uğurda canlarını veren tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.
Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okunurken, ilçe genelinde ‘Cumhuriyet’ konulu resim, şiir ve kompozisyon dallarından dereceye giren öğrenciler cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi. Erciş Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinin oluşturduğu koru ve folklor ekiplerinin gösterilerinin ardından bayram töreni sona erdi. Yapılan törende 180. Topçu Alay Komutanı Albay Murat Yalbır, Erciş Belediye Başkan Vekili Nejdet Kahraman, Erciş Cumhuriyet Başsavcı Vekili Köksal Sekmen, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Geçeci, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Cahit İnci, kamu kurum amirleri ile askeri erkan, öğretmen, öğrenciler hazır bulundu.

Muradiye'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Muradiye'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenle kutlandı.
Hükümet konağı önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunma ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Ardından Muradiye Stadı’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Kaymakam Mehmet Fatih Çelikel, Gazi Mustafa Kemali Atatürk’ün ‘gençler cumhuriyeti biz kurduk, onu koruyacak ve yükseltecek olan sizlersiniz’ sözünü hatırlatarak “Atatürk’ün emaneti olan Türkiye Cumhuriyetine canınız gibi sahip çıkıp, koruyacağınıza ve yüceltip geliştirmek için de sürekli çaba harcayacağınıza içtenlikle inanıyorum. Milli birlik ve beraberliğimize yönelik saldırıların arttığı bir dönemin içerisindeyiz. Bu saldırıları yapan iç ve dış güçlerin cumhuriyetimizin nasıl kurulduğunu, bu toprakların her karışının ecdat kanı ile sulandığını unuttukları görülmektedir. Eğer geçmişimize zafer ve şanla dolu tarihimize biraz bakmış olsalardı, bütün bu saldırıların beyhude olduğunu zaten anlarlardı. Bu dönemde millet olarak üzerimize düşen, bizi bir birimize düşürmeye çalışan bu zihniyete karşı aklıselim hareket etmek ve birlik ve beraberliğimize her zamankinden daha fazla sahip çıkmaktır. Millet olarak bize yakışan bu ayrımcı zihniyet karşısında bir birimize sıkı sıkıya bağlanmaktır. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyetinin 93 yılını bu duygularla içtenlikle kutluyor, cumhuriyet coşkusunun yaşamınız boyunca sürmesini diliyor ve hepinizi sevgi saygı ve en kalbi duygularımla selamlıyorum” dedi.
Şiirlerin okunduğu ve değişik yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.
Törene Belediye Başkan Vekili Mehmet Güler, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Murat Akyol, kamu kurum amirleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve askeri erkânın yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Çatak'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Çatak'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenle kutlandı.
Çatak Yatılı Bölge Ortaokulu bahçesinde düzenlenen programa İlçe Kaymakamı Hacı Asım Akgül, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Aşçı, AK Parti İlçe Başkanı Tahsin Babur, kurum amirleri, ilçe halkı ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Kaymakam Hacı Asım Akgül, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Kaymakam Akgül, “Cumhuriyetimizin 93. yılını coşkuyla kutladığımız bu büyük günde, sizleri saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyetimize ve istikbalimize tehdit oluşturan unsurlar, 15 Temmuz gecesi harekete geçmiş ve milli iradeye darbe indirmek istemiştir. Ama milletimiz, o gece tıpkı 717 yıl önce Söğüt’te, 563 yıl önce İstanbul’da olduğu gibi, Anadolu topraklarını istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırmıştır. Milletimiz, bu ülkeyi bölmek isteyen hainlere karşı Çanakkale’de, Dumlupınar’da ne cevap vermişse, 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir. Nene Hatunları, Seyit Onbaşıları, Hasan Tahsinleri bağrına basan bu vatan, Ömer Halis Demirleri de bağrına basacaktır” dedi.
Öğrencilerin şiir okuması ve çeşitli gösterilerin ardından resmi geçit töreni ile program sona erdi.


Bakmadan Geçme