Van'da 3. Göç Çalıştayı düzenlendi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde 3. Göç Çalıştayı düzenlendi. Edebiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, insanlık tarihinin bütün evrelerinde bazen zorunlu bazen de gönüllü yapılan bir hadise olan göçleri üniversitelerin bilimsel açıdan irdelediğini, akademisyenlerin bu alanda yayınlar yaptığını söyledi.
Küresel dünyada artan nüfus hareketliliğini anlama ve anlamlandırmanın, göçlerin yönü ve etkisi üzerine çalışmalar yapmanın her zamankinden daha değerli olduğunu belirten Rektör Şevli, “Yükseköğretim Kurulu son yıllarda göçlerin önemine binaen öncelikli alan olarak göç konusunda araştırma görevlisi alımlarını artırarak ve bu alanda lisansüstü çalışmalara ağırlık vererek konunun önemine dikkati çekiyor. Devlet göç konusunda sağlıklı politikalar üretmek ve göçü yönetmek amacıyla önemli adımlar atıyor” diye konuştu.
Düzensiz göçle mücadelede paydaş tüm kurumlarla hazırlanan ve 18 Aralık 2020'de Göç Kurulu'nda kabul edilerek yürürlüğe giren ‘2021-2025 Türkiye Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı’nın aralık ayı içinde üçüncü izleme toplantısının planlandığını ifade eden Şevli, bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının ve üniversitelerin sorumlu olduğu faaliyetlere ilişkin güncel gerçekleşmeler ve faaliyetlerle ilgili olarak ülkemizi ve Van’ı etkileyen düzensiz göç hadisesinin değişik açılardan Van YYÜ'nün ilgili birimleri tarafından çalışıldığını, bugün ise konunun muhataplarıyla ve uzmanlarıyla da bu çalıştay vesilesiyle tartışılacağını aktardı.
Van'ın uluslararası göç yolunun merkezinde yer aldığını ifade eden Şevli, “Van YYÜ Nüfus ve Göç Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından ilgili kurumların ve akademisyenlerin katılımları ile stratejik öncelikli olarak, hassas konumdaki düzensiz göçmenlerin tespitine yönelik etkin bir mekanizma geliştirilmesi için rehber dokümanların hazırlanması, düzensiz göç bağlamında araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulan alanların tespit edilmesi, bu doğrultuda düzenli aralıklarla toplantılar düzenlenmesi ve işbirliğini güçlendirecek yöntemlerin belirlenmesi ve düzensiz göçmen profillerinin, düzensiz göç rotalarının eğilimlerinin tespitine ilişkin nicel, nitel araştırmalar yapılması başlıkları ele alınmakta ve bu konularda akademik çalışma yapan akademisyenlerimizce bilgilendirilmeler yapılmaktadır” dedi.
Van YYÜ Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Deniz yaptığı konuşma kapsamında çalıştaya emek veren ve destekleyen herkese teşekkür etti. Deniz, toplantı kapsamında Dünyadaki, Türkiye’deki ve Van’daki göç durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunulacağını ifade etti. Orhan konuşmasında, “Yabancı ve düzensiz göçmenlerin giriş yaptığı ana kapılar arasında Türkiye-İran sınırı da bulunmaktadır. Van’ın da bu sınırdaki bir şehir olması dolayısıyla göç konusunda kilit bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Göç meselesi, Göç İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere yerelde de birçok kurumun doğrudan ilgi alanıdır. Herkesin kendi payına düşen yaklaşımı ve göçle mücadele yöntemi bulunmaktadır. Bizler de bugün hem ilgili kamu kurumlarını ve Üniversitemizde göçle ilgili çalışma yapan hocalarımızı bir araya getirerek Van’daki göçmenlik meselesi hakkında konuşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Van YYÜ Nüfus ve Göç Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜGAM) tarafından koordine edilen etkinlikte ‘düzensiz göç ve sığınmacıların durumu’ tüm yönleriyle ele alındı. Çalıştay, Prof. Dr. Orhan Deniz’in “Türkiye’ye Yönelik Düzensiz Göç ve Etkileri” sunumu ile devam etti.
Düzensiz göç ve göçmenlerin durumuyla ilgili sunumların yapıldığı çalıştaya, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van YYÜ Nüfus ve Göç Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü, Van İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Van İl Jandarma Komutanlığı, Van İl Emniyet Müdürlüğü ve göç alanında faaliyet gösteren ilgili kurumların temsilcileri ve göç alanında faaliyet yürüten STK temsilcileri katıldı.BASIN BÜLTENİ