Van'da 9. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde Van İl Sağlık Müdürlüğü, Paramedik ve Hastane Öncesi Acil Tıp Derneğinin işbirliğinde 9. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu yapıldı.
Cengiz Andiç Kültür Merkezinde çok sayıda bilim insanının katılımıyla gerçekleşen sempozyumda konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, gelişen zamanın şartlarına ayak uydurmak için ülkemizin vasıflı eleman ihtiyacının her platformda dile getirildiğini ifade etti.
Rektör Şevli, bir ülkenin gelişmesini etkileyen faktörlerin başında eğitilmiş insan gücünün geldiğini, bu bağlamda ülkede istihdamın sağlanması ve işsizlik oranının düşürülmesinde ise iyi planlanmış bir eğitimle yüksek nitelikte insan gücünün yetiştirilmesi olduğunu belirtti.
Bu çerçevede kurulan Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun mesleki bilgi ve beceriyi edinmiş, sektörün ve piyasa koşullarının gereklilikleri dâhilinde sahip olunması gereken yetkinliklerle donanmış, mesleğin gerektirdiği etik değerlere saygılı bireylerin yetişmesine katkı sağlamayı misyon edindiğini aktaran Rektör Şevli, “2010-2011 Eğitim-Öğretim döneminde kurulan İlk ve Acil Yardım programı diğer bir adı paramedik olan bölümümüzün esas amacı; acil sağlık hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan, genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden, sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yapacak nitelikli insan gücü yetiştirmektir” dedi.
Rektör Şevli konuşmasının devamında, “Son yıllarda dünya genelinde ve ülkemizde yaşanan pandemi, deprem gibi olumsuz olaylar ve beraberinde getirdiği hızlı değişimi doğru algılayıp, değerlendirip, doğru roller üstlenme düşüncesinin yanında Ülkemizin geleceğinin yüksek teknolojili, yenilikçi, katma değeri yüksek ve ihracat odaklı ürün üretiminde olduğu gerçeğine katkı sunmak ve bu bağlamda mesleğin sorunlarının, eksiklerinin tespitine dair görüşleri tartışmaya açacak olan sempozyum bu sebeple nazarımızda çok önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Acil sağlık hizmetlerinin çok çeşitli branşlarının derinlemesine değerlendirilerek sağlık sektörünün bu en önemli alanının akademik boyutuna katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Rektör Şevli, sempozyumun verimli geçmesi dileyerek herkese teşekkürlerini sundu.
Daha sonra söz alan Van Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Sema Kaptanoğlu ise hasta ve yaralının ilk durumunu değerlendirip uygun tedaviye başlayan, yaşam zincirinin ve hastane öncesi acil bakımının bir parçası olan Paramediklerin 22 Aralık Dünya Paramedikler Günü ve Haftasını kutlayarak sempozyumun başarılı verimli geçmesini diledi.
Programa katılan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun ise Acil Tıp’ın genelde sağlık profesyonelleri dışındaki insanların sadece hastane içerisinde yapılan bir faaliyet olarak nitelendirmekte olduğunu söyledi. Op. Dr. Muhammed Tosun “Hastane öncesi acil tıp, hastane içerisindeki acil tıptan çok daha değerli. Sizler sahada ilk müdahaleyi yapmasanız hastaları hastaneye getirene kadar belli bir aşamaya kadar stabileştirmeseniz hastanede yapılacak müdahaleler belki daha da değersiz hale gelecek. Bu nedenle bu sempozyumun çok faydalı olacağı kanaatindeyiz” dedi.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Paramedik ve Hastane Öncesi Acil Tıp Derneği Başkanı Hasan Basri Kızıldağ, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde önemli bir rol üstlenen, hiçbir meslek taassubu içermeden yalnızca ülkesine hizmet etmeyi amaçlamış olan Paramediklerin de ne olduğunu, kim olduğunu ve nasıl bir ifadeyle kendilerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını, geliştirmeye çalıştıklarını; yalnızca ülkesine ve dünyaya faydalı olma inancıyla bir araya geldiklerini söyledi. 22 Aralık tarihinin YÖK tarafından bölümlerinin kabul edildiği tarih olduğunu ifade ederek bölümlerinin 30. yılını kutlamayı ihmal etmedi.
Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı ve sempozyum başkanlarından Uzman Dr. Mehmet Tatlı da Paramedik ve Acil Tıp’ın ortaya çıkışıyla ilgili tarihsel bir açıklamada bulunarak ülkemizdeki mevcut durumları hakkında açıklamalarda bulundu.
Konuşmaların ardından sempozyum, Resüsitasyon ve Kritik Hasta Bakımı, Hastan Öncesi Acil Tıpta Olay Yeri ve Hasta Naklinin Yönetimi, Hasta Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar, Hastane Öncesi Acil Tıpta Teknolojik Gelişmeler sunumları ile dört oturumda yapıldı.
Sempozyuma Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemil Göya, Prof. Dr. Murat Kayri, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, Paramedik ve Hastane Öncesi Acil Tıp Derneği Başkanı Hasan Basri Kızıldağ, Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza Kul ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve sağlık çalışanı katıldı. BASIN BÜLTENİ