Van'da bayram sofraları

Bayramlar bir kavuşma, barışma, kucaklaşma vesilesi olduğu kadar, ağzımızın tadıdır da aynı zamanda. Yaklaştıkça bir telaş alır herkesi.

Bayramlar bir kavuşma, barışma, kucaklaşma vesilesi olduğu kadar, ağzımızın tadıdır da aynı zamanda. Yaklaştıkça bir telaş alır herkesi. Bayram alışverişi, temizlik ve en çok da yapılacak yemekler. Bayramlar özel günlerdir ve kurulacak sofralar, her günkünden biraz daha farklı ve özel olur haliyle. Bayram ziyaretine gelenler, dışarıdan gelenler, ihtiyaç sahipleri ve tabi ki ev halkını düşününce, miktar ve çeşitte olabildiğince cömert davranılır.

 

İster Ramazan Bayramı olsun, ister Kurban Bayramı, Van sofrasında mutlaka olan, değişmeyen şeyler vardır. Tercihe ve mevsime göre yapılan yemekler dışında, bu değişmezlerden kısaca bahsedelim:

 

İlk akla gelen her zaman Etli Kuru Fasulyedir.  Yanındaki pilav ona yoldaşlık ederken, Kurban kesilmişse, kavurma da başköşeye kurulmuştur. 

 

Adettendir, bayram tatlısız olmaz. Tatlıların şahı baklavalar bağlanır, çoğunlukla fırınlarda pişirilir fakat şerbeti bayram sabahı dökülür. Bu, tatlının taze kalması ve çıtır çıtır kıvamını kaybetmemesi içindir.

 

Üzüm Aşı, alışık olduğumuz aşurenin Vanlılar tarafından yapılan farklı bir yorumudur. Kuru üzüm, Den, nohut, fındık ve cevizin muhteşem buluşmasıdır. Bu üç malzeme şeker ve pekmezle birleştirilir. Besleyici özelliği ve biraz da sulu kıvamıyla" Aş" adını hak eder. Daha eskilere baktığımızda, şeker yerine pekmez tercih edildiğini de görüyoruz.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme