Van'da boğulma tehlikesine karşı uzmanlardan uyarı

Sıcaklıkların had safhaya ulaşıp arttığı bugünlerde yüzmek, serinlemek için Van Gölü'ne gireceklere boğulma vakalarına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, göle girerken dikkatli olmalarını önerdi.

Van Gölü’ne serinlemek için giren vatandaşlardan iki kişinin hayatını kaybetmesi, iki kişinin de son anda boğulmaktan kurtarılması sonrası gazetemize açıklamalarda bulunan uzmanlar, Van Gölü'ndeki boğulma riskine karşı düzenli uyarılarda bulunuyor. Göl sularının derin olmasının yanı sıra akıntıların güçlü olması, bölgeyi tehlikeli hale getiriyor. Özellikle yüzme bilmeyen veya deneyimsiz yüzücülerin tedbirsiz, göle girmeleri halinde boğulma tehlikesi artıyor.

Uzmanlar yaptıkları açıklamada, “Van Gölü’nde boğulma haberleri hepimizi derinden üzmektedir. Özellikle yüzme bilmeyen vatandaşlarımız göle girerken çok fazla açılmamalı. Can yeleği, cam simidi gibi yüzme ekipmanları kullanmalı. İlgili kurumlarda göle girilen sahillerde can kurtaran görevlendirmeli” ifadelerine yer verdiler.

Van Gölü'nün derin yapısı, birçok can kaybına, boğulmalara neden oluyor. Yüzme bilmeyenlerin göle girmesi, kurallara uymadan yemek yedikten sonra tok karına yüzmek ve alkol alarak suya girmek gibi davranışlar, en sık rastlanan boğulma nedenleri arasında yer alıyor. 

Uzmanlar, boğulma vakalarını önlemek için çeşitli önerilerde bulunuyorlar. Bunların başında, can simidi, can yeleği ekipmanlarının kullanılması geliyor. Ayrıca, göl kıyısındaki derin bölgelerin, dubalarla kontrol altına alınıp işaretlenmesi, güvenlik görevlilerinin, can kurtaranların olay anında müdahale edebilecek deniz motorlarının bulundurulup görevlendirilmesi ve yüzme eğitimlerinin artırılması da öneriler arasında yer alıyor.

Uzmanlar, Van Gölü'nün doğal güzelliklerinin keyfini çıkarmak isteyen vatandaşları ve turistleri, boğulma riskine karşı dikkatli olmaya çağırıyor. Can kurtaran ekipmanlarının kullanılması, yüzme bilmeyen kişilerin göle girdiğinde kalabalık yerleri insanların yoğun olduğu kıyı kesimlerini seçerek yüzmeleri ve alkollü olarak göle girilmemesi gibi önlemler, can kayıplarının önüne geçebilecektir diye uyarmaktadırlar.

Van Gölü'nün eşsiz güzellikleri, pek çok ziyaretçiyi cezbediyor. Ancak bölgedeki boğulma vakaları, uzmanların endişelenmesine neden oluyor. Güvenlik önlemlerinin artırılması, can kurtarma ekipmanlarının yaygınlaştırılması ve yüzme eğitimlerinin verilmesi, boğulma riskinin azalmasını sağlayacaktır. Göle girmek, yüzmek isteyenlerin can güvenliğini ön planda tutması büyük önem taşıyor. 

Bakmadan Geçme