Van'da çocuklar için büyük tehlike paten

Van'da, yaşları 10 ile 15 arasında değişen çocukların, caddelerde paten ve kaykay ile dolaşması büyük tehlike yaratıyor.

Van'da çocuklar için büyük tehlike paten
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşan paten kullanımı trafikte tehlike saçıyor. Zaman zaman araçların arkalarına tutunarak gezinen patenli gençler hem kendi can güvenliklerini hem de sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atıp hiçe sayarak olası bir facia yaşanmadan yetkililerin önlem alması gerekiyor.

Van’ın farklı noktalarında görülen patenli gençlerin umursamaz ve rahat tavırları hem kendilerini hem de yaya ve sürücülerin hayatını tehlikeye atıyor.

“FACİA YAŞANMADAN ÖNLEM ALINMALI”

Sayıları hızla artan paten kullanımı bir faciaya neden olmadan yetkililerin tedbir almalarını isteyen vatandaşlar, “Bu gençler trafikte tehlike saçıyorlar. Bazen araçların arka sileceklerinden ya da farklı kısımlarına tutunarak ilerliyorlar. Biz buradaki tüm esnaflar her gün defalarca bu manzarayla karşılaşıyoruz. Bazen uyarıyoruz gençleri ama söz dinlemiyorlar. Polisin bu konuda acil önlem alması gerek bu çocuklar sürücüler için büyük bir tehdit. Korkunç olaylar yaşanmadan önlem alınmalı” dediler.

Van’da son günlerde çocukların ilgi gösterdiği paten beraberinde birçok tehlikeyi getiriyor. Yaz mevsiminde çocukların en sevdiği aktivitelerin başında gelen paten, birçok kazaya neden oluyor. Patenin kullanılma şeklinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, ayak bileğini destekleyen, özellikle ayağın içe dönmesini önleyen ve kullanıcının ayak ölçüsüne uygun paten kullanılması uyarısında bulundu.

“AİLELER DİKKAT ETMELİ”

Kazaya davetiye çıkaran çocuklara sürücüler tepki gösteriyor. Çocukların yoğun araç trafiğinin arasında paten ve kaykaylarla hareket ettiğini belirten yaya ve sürücüler, “Yaşları daha küçük ama yaptıkları tehlikeli hareketlerin farkında değiller. Birilerinin bu çocukları uyarmaları gerekiyor. Yol ortasına çıkıp değişik hareketler yapıyorlar. Bizler korkuyoruz. Birilerinin bu çocukları uyarması gerekiyor. Aileler yaşları daha küçük olan çocukları bu tür aktivitelerden uzak tutmalı. Paten veya kaykay almamalılar ” dediler.

BİRÇOK YARARI VAR

Yaz aylarında çocukların ve gençlerin sokaklarda ve parklarda paten kaydığını belirten uzmanlar ise patenin doğru kullanıldığında çeşitli faydaları olduğunu belirterek, “Özellikle çocukları ve gençleri hareketsizlikten kaynaklanan obezite ve diğer sorunlardan korumak için, hareketi ve sporu öneriyor hatta bolca da vurgulamak istiyoruz. Ama burada vurgulanması gereken önemli bir nokta daha var; sağlıklı ve doğru bir şekilde hareket etmek, spor yapmak. Paten kullanmak kalbin ve kasların çalışmasını sağlayan güzel bir aktivitedir. Paten kullanmak, 30 dakikadan fazla kullanıldığı zaman metabolizmayı hızlandırır, kan basıncını düzenler, reaksiyon zamanı ve dengeyi geliştirir, hareket korkusunu azaltır ve cesareti geliştirir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini geliştirir, güçlü kemik ve kaslara sahip olmasını sağlar, ayrıca eklem hareketini artırarak esnekliği geliştirir” dediler.

UZMANLARDAN AİLELERE ÖNEMLİ UYARI

Paten kullanımında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konunun “Patenin ayağı nasıl kavradığı ve patenin nasıl kullanıldığı” olduğunu kaydeden uzmanlar, “Bir kişinin kullandığı günlük ayakkabıda da, sporcunun spor ayakkabısında da, ayakkabının ayak bileğini nasıl kavradığı çok önemlidir. Eğer ayağa arkadan baktığınızda ayak içe doğru dönüyorsa bacak hatta bel eklemleri için tehlike var demektir. Ayağın içe doğru dönmesi ile yürüme tarzı bozulur, bacak kemiğimiz içe döner, uyluk kemiğimiz içe döner, kalça eklemimiz öne doğru şekil alır ve belimizdeki eğrilik artar. Tüm bu değişimler de eklemlerimize binen yükü artırarak yaşla birlikte kıkırdak kaybına neden olacak ürkütücü bir süreci başlatır. Paten kullanmanın olumlu etkilerinin üzücü sonuçlara dönüşmemesi için elbette ilk kural koruyucu ekipmanlarının mutlak kullanımıdır. Onun dışında, ayak bileğini destekleyen, özellikle de ayağın içe dönmesini önleyen ve kullanıcının ayak ölçüsüne uygun paten kullanımını sağlamak çok önemlidir. Ayağımızın duruşu bacak şeklimizi belirler. İçe dönük bir ayak bileği tüm eklemler için yaralanmalara zemin hazırlar. Çocuğunuzun paten kullanırken ya da yürürken ayağının içe döndüğünü, dizlerinin arasındaki mesafenin azalıp ayaklarının arasındaki mesafenin arttığını, uyluğunun içe döndüğünü, bacaklarını birbirine sürterek veya oraklama tarzında ya da penguen tarzında yürüdüğünü düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bacak eklemlerine yönelik düzeltici ve koruyucu egzersizler, ayak bileğinin kontrolünü sağlayacak tabanlık kullanımı çocuklarınızın sağlıklı spor yapmasına, ileri yaşlarına sağlıklı eklem ve kıkırdaklarla gelmelerini sağlayacaktır” ifadelerini kullandılar. HABER: TAHİR TEKİN

Bakmadan Geçme