VAN'DA EĞİTİM KEŞMEKEŞİNE TEPKİ

Serkan ASLAN
Bir çok okulun güçlendirilmesinin sürmesi ve yeni eğitim öğretim yılına yetiştirilmemesine sendika temsilcileri ateş püskürdü. Depremin üzerinden neredeyse 1 yılın dolacağını ve buna rağmen eğitimdeki sorun sıkıntıların ilerleyen günlerde daha çok artacağını ifade eden sendika temsilcileri, bu davranışın bu ilin insanlarına saygısızlık olmakla nitelendirdiler.

 
"Okulların yıkım çalışmaları sürüyor"
Böylesi bir başıboşluğun olamayacağını, herkesin depremin arkasına sığınmaya çalıştığını ifade eden Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, tüm kamu kurum ve kuruluşların bu süre zarfında tedbirini aldığını ifade etti. Bir tek Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tedbirini almadığını vurgulayan Yıldız, "Van'da 150'nin üzerinde okul bulunmasına rağmen bunların yaklaşık 10 tanesinde ya eğitim var ya yok. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir çok okulun güçlendirmeye alındığını bugün öğreniyoruz. Daha okulların yıkım çalışmaları sürüyor. Her şeyi  Vali Münir Karaloğlu'nun sırtına yüklemişler,  kendilerince yaptıkları hiçbir çalışma yok. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) depremden hemen sonra yapımına başladığı 17 bin konutun bugün teslimatını yapıyor. Bizimkiler 65 okulun yapımını bile beceremediler. Şuan yaptırılan okullarda hep iş adamları ve hayırseverler tarafından yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapımına başlanıp da bitirilen herhangi bir okul bulunmamaktadır. İlin 8 vekili bulunmasına rağmen hiçbirinin okulların durumundan bir haberlerinin olmadığına eminim. Bu ilin insanlarına saygısızlıktır, hiçe saymaktır, insan olarak görmemektir. MEB sıcak elini Van iline uzatmamıştır. Bunların yapmadan devlet millet kaynaşmasını nasıl yapacaksınız. Bugün hangi kurum amirine giderseniz gidin hemen konuyu Valinin sırtına yüklemektedir. Siz çalışma yaparsınız Vali beyde sizleri destekler, işi hemen valinin üstüne atarak işin içinden kurtulmak doğru değil. Bugün kim Vali beyin yayına gittiğinde boş dönmüştür. Yeni eğitim öğretim yılında bana şu okulda eğitim var diyemez kimse. Çünkü o okulda eğitim yok. Aynı çatı altında 3 okulun eğitim vermesi ne kadar sağlıklı olur. O makamlar hiç kimsenin babasının malı değil. Memlekete hizmet etme yerleridir. Yapamayan bırakıp gitmelidir. Bu insanları devlete düşman edecek kadar yoksunsanız bırakıp gitsinler.
"Hangi aile nereye gidecek çocuğunu hangi okula gönderecek"
Eğitim Sen Van Şube Mali Sekteri Fuat Özdemir de asıl sıkıntının ilerleyen günlerde ortaya çıkacağını ifade ederek, sendika olarak yapılan yanlış uygulamalara hep karşı çıktıklarını belirtti. Bugün hiçbir okulda sağlıklı eğitimin verilemeyeceğini ifade eden Özdemir, ilk 4 sınıflar hariç 5'nci sınıflardan itibaren ders sayılarının kademeli artacağını kaydetti. Özdemir, "Örneğin ortaokul öğrenci 8 ders işlediği vakit 13:30-14:00 saatlerine kadar dağılamaz. Bu saatlerin ardından öğlencilerin geldiğini düşünün gece çıkması 19:30'u bulacaktır. Kış aylarında bu nasıl olacak onca öğrenci gece yarısı nasıl evine dönecek bilemiyoruz. Ayrıca bu 4+4+4 uygulaması sınıf mevcutlarını arttıracaktır. İstanbul'da bile sınıf mevcutları 80 kişiyi bulmuş durumdadır. Tüm bunlara baktığımız vakit okulları yıkılmış bir çok okulu ise güçlendirmeye alınmış bir Van'ın sınıf mevcutlarının nasıl olacağını düşünemiyorum. 9-10 aydır hiçbir şey yapılmadığı gibi bir çok okulun güçlendirmeye alındığını daha bugün öğreniyoruz. Mademki bu binalar sağlam değildi. Deprem sonrası niçin bu mekanlarda eğitimler verildi. Burada açıkça insanlara binaların sağlam olmadığını ifade ederek, onları aptal konumuna düşürüyorsunuz. Bir önemli sorunda şu bir çok mahalleden gelerek konteynırlara yerleşen aileler bulunuyor. Yarın bunlar TOKİ'nin teslim ettiği konutlara yerleşecekler, hangi aile nereye gidecek çocuğunu hangi okula gönderecek muammasını yaşamaktadır. Bunun gibi birçok sorun bizi yeni eğitim öğretim yılında beklemektedir. Sağlıklı eğitimin verilebilmesi için okulların biran önce yapımı bitirilmeli ve alt yapı sorunları da mutlaka çözülmelidir" dedi.
"Veliler belirsizliğe, karmaşaya tepkili"
    Deprem nedeniyle okulları yıkıldığı için ortada kalan hangi okula nasıl gideceği beli olmayan ve çeşitli problemler yaşayan öğrenci velileri de eğitimde yaşanan karmaşa ve belirsizliğe tepki göstererek Van'da bu şekilde eğitimin kalitesinin düşeceğini söylediler.  Eğitimde, okul durumunda yaşanan belirsizlik nedeniyle tepkili olduğunu belirten Vali Mithat Bey Mahallesi sakinlerinden Faruk Tarcan,  "Okulumuz deprem sonrası yıkıldı, yerine yenisi yapılacak denildi.  Aylar geçti bir çalışma yapılmadı.   Eğitim başlamasına kısa bir süre kala şimdi okulunuzun uzak bir yere yapılacağı söyleniyor.  Biz okulumuzu kendi bölgemizde istiyoruz. 4+4+4 sistemi bu şekilde nasıl uygulanacak. Yıkılan okullar, ortada kalan öğrencilerimiz nedeniyle şaşkın durumdayız. Maalesef ilimizde eğitim öğretim heyecansız ve karmaşa içinde başlıyor.  Bu sorunlar çocuklarımızın başarısını olumsuz etkileyeceği de  kesindir" dedi.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme