VAN'DA GÖÇ HAREKETLERİ

Değerli okurlar; insanoğlu bilinen en eski tarihten bu güne hep göç etme ihtiyacı hmiştir. İnsanoğlunun bu göçü köyünden, ilinden, ülkesinden başka diyarlara olmuştur. Hatta yaşadığı aileden ayrılarak yeni bir aile kurmak için göç etmiştir. Başka evlerde, başka köylerde, başka illerde ve başka ülkelerde yeni bir yaşam kurmuştur. Gittiği yeni yerlere gelenek, görenek ve yaşam tarzını götürmüştür. Göç ettiği yörelerdeki insanları etkilemiştir. Bazen kendi değerlerini yeni gittiği yerlerde koruyamamış ve gittiği yerin değerlerini benimsemiştir. Göç olgusu sadece bedenen bir yerlerden bir yerlere gitmenin ötesinde bir şeydir. Adeta yeniden var olmak, değişmek, dönüşmek veya değiştirip dönüştürmek sürecidir.

Bu göç hareketliliği bugün de devam etmektedir. Hatta ulaşım ve iletişim koşullarının gelişmesi sebebiyle günümüzde daha yoğun olarak devam etmektedir.   

İnsanoğlunun göç etmesinin birçok sebebi vardır. Bu göçlerin bazıları isteyerek ve bilinçli yapıldığı gibi bazen de zorunluluktan yapılmıştır. Bu hafta sizlere tanıtmaya çalışacağım kitap göç kavramını genel olarak ele aldığı gibi Van özelinde göçleri de konu edinmektedir.

Kitap altı konu başlığı altında okuyucunun bilgisine sunulmuştur.

Birinci başlık “Göç Kavramına Genel Bakış” adı altında Van YYÜ. Edebiyat Fakültesi doktora öğrencisi Burcu Tütak tarafından yazılmış. Göç kavramının tarihçesi anlatılmış, göçün türleri işlenmiş, sebep ve sonuçları bilimsel olarak değerlendirilmiştir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme