Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen koruyucu sağlık hizmetlerinden birinin de bağışıklama hizmetleri olduğunu belirtti.
Dr. İmren, bağışıklama hizmetlerinin her geçen gün yaygınlaştırılarak ve yeni aşılar eklenerek sürdürüldüğünü söyledi. Dr. İmren, “Nitekim 15 Ağustos 2012 tarih ve 5754 sayılı karar ile Hepatit A aşısı da Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’ne eklenmiş ve 8 Ekim 2012 tarihi itibari ile uygulanmaya başlanmıştır. Hepatit A hastalığı aşı ile önlenebilir, bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit A virüsünün bulaşması sonucu ortaya çıkan karaciğerin akut bir enfeksiyonudur. Halk arasında sarılık adıyla bilinen bu hastalık, zaman zaman ülkemizde de salgınlara yol açarak çok sayıda insanı etkilemektedir. Enfeksiyonun primer bulaşma yolu fekal-oral yoldur. Hepatit A hastalığının geçişi enfekte olmuş yiyecek ve suların alımıyla ya da enfekte olan bir kişi ile yakın temas sonrasında görülür” dedi.
Dr. Yakup İmren, hastalığın tipik belirtilerinin ise; ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, karın ağrısı, idrar koyulaşması ve sarılık olduğunu söyledi. (Dr. İmren, “Hepatit A enfeksiyonunun esas bulaşma yolu fekal-oral yol olması nedeniyle virüsün yiyecek, su ve çevreyi kontamine etmesinin önlenmesi en önemli kontrol yöntemidir. Hijyenik yaşam, el yıkama ve gıda elleyicilerinin kontrolü Hepatit A’nın insandan insana, aile içi, hastane içi ve toplum yayılımını önlemede önemlidir. Korumada bir diğer yöntem aşılamadır. Hepatit A aşısı inaktive (ölü) virüs aşısıdır. Hepatit A aşısı çocuklara iki doz olarak uygulanır. İki doz sonrası bağışıklık yüksek düzeylere ulaşmaktadır. Hepatit A aşısı aile hekimliği birimlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.