VAN'DA HIRİSTİYANLAR NOEL’İ KUTLADI

Van Protestan Kilisesi’nde bir araya gelen Hıristiyan topluluğu kilisenin ruhani önderi Vahit Yıldız’ın gerçekleştirdiği ayinde ilahiler okuyarak Hz. İsa’nın doğumu olarak kabul edilen “ Doğuş Bayramı” Noel’i Pazar günü kutladı.

Fazıl ERÜŞ

Van’da bulunan Hıristiyan topluluğu İki Nisan Caddesi Çalık Sokakta bulunan Van Protestan Kilisesi’nde Noel’i kutladı.  Kilise’de gerçekleştirilen ayine Van’da bulunan Hıristiyanların yanı sıra farklı ülkelere mensup Hıristiyanlarda katıldı. Kilisenin ruhani önderi Vahit Yıldız’ın ayin ile ilgili bilgi vermesinden sonra enstrümanlar eşliğinde ilahiler okundu.  Noel ayininde Kilise ruhani önderi Yıldız, İncil’den bölümler okuyarak Hz. İsa’nın doğuşunu ve dünyaya gelişinin anlam ve önemini dile getirerek toplu dua etti.

Van’da küçük bir topluluğuz

Kilisede Hz. İsa’nın doğuşunu kutladıklarını belirten Vahit Yıldız, “ Hz. İsa’nın doğuşu yani Noel aslında Aralık ayı’nın 24’ünü 25’e bağlayan gecedir. Ama bu tarih hafta içine denk geldiği için ayini hafta sonu yaptık. Çünkü gelen misafirlerimiz arasında çalışan arkadaşlar ve öğrenciler olduğu için böyle uygun gördük. Kilisede her pazar günü saat 14.00’te ayin,  her perşembe akşamı dua toplantıları yapıyoruz. Van’da küçük bir topluluğuz. 30 kişiye yakın yerel cemaatimiz var. Van’da bulunan sığınmacı İran, Afgan Hıristiyan topluluğu da burada ayin yapıyor. Ancak bunlar fars dilinde ayin yaptıkları için onlar bizden önce toplanıyorlar. Yaptığımız ayinlere burada çalışan yabancı kökenli insanlarımızda katılıyor” dedi.

Hz. İsa’nın doğuşu sıradan değildir

Hıristiyanlar için Hz. İsa’nın doğumunun çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, “Hz. İsa’nın aramıza gelmesinin ruhani ruhsal boyutu çok derindir. Sıradan bir insanın ya da peygamberin doğumundan bahsetmiyoruz. Biz rab’bın aramıza gelişinden rabbin aramızdan beden almasından bahsediyoruz. İsa’nın aramıza gelmesi beden alışı Tanrının sevgisini anlatıyor. Bizim için Noel harika bir haberdir, müjdedir. Noel, Hz. İsa’nın aramıza gelmesinin habercisidir.” diye ifade etti.

Van’da ayin yaparken hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz

Çok konforlu, düzenli bir kilise binasına sahip olmadıklarını söyleyen Yıldız, “ Bu nedenle diğer Kiliselerde olduğu gibi sıra koyamıyoruz. Van’da ayin yaparken hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Neticede bu bölgeye yabancı değiliz Halkımızın ön yargıları olsa da eskisi gibi değil. İnsanlar artık okuyor ve bize Hz. İsa’yı soruyorlar öğreniyorlar. Halkımızın bizimle ilgili okumaları, bizleri tanımaları ve neden Hz. İsa’ya inandığımızı bilmeleri gerekiyor. Böyle olursa dostluğumuz daha da artacaktır” şeklinde ifade etti.

Yılbaşını Hz. İsa’nın doğumuyla karıştırıyorlar

Noel’in anlamını Hz. İsa’nın doğumu olduğunu belirten Yıldız, “ Toplumumuz yılbaşını Hz. İsa’nın doğumuyla karıştırıyor. Doğuş bayramı Noel bayramı demek değildir, Yılbaşı demek değildir, ağaç süslemesi de demek değildir. Bunlar sadece o kutlamanın birer parçasıdırlar. Bunları yaparken gerçek anlamıyla doğuşun ne olduğu unutuluyor. Hz. İsa ise yeni yıldan önce doğdu. Her yıl bu tarihte Hz. İsa’nın doğumunu ilahilerle kutluyoruz. Yeni yıla girerken iyi dileklerde bulunuyoruz. Ama içki âlemleriyle kutlamıyoruz. Hz. İsa’nın doğuşu ülkemize güzelliklerin getirmesini diliyoruz. Hz. İsa’nın gelişi evrenseldir. Bu nedenle herkese kutlu olsun” dedi.

Hz. İsa kurtarıcımızdır

Hz. İsa’nın bizim gibi doğmadığını söyleyen Yıldız, Toplumumuz Hz. İsa’yı sadece peygamber olarak kabul ediyor. Ama biz ise onu kurtarıcımız olarak görüyoruz. Kutsal kitap İncil bize bunu böyle emreder. Göksel bir haberin bir müjdenin kutlaması için bir aradayız. Bu müjdeyi ben de 15 yıl önce aldım. Ben Hz. İsa’yı 15 yıl önce tanıdım. Protestan olduğumuz için öğrendiklerimizi başkalarına öğretmek bizim için önemlidir” dedi.

Toplu yemek yendi

Van Protestan Kilisesi’nde yapılan Noel kutlamasına katılan Protestanlar ve konuklara kilise girişinde şekerleme ikram edilerek karşılandı.  Genelde genç bayan ve erkeklerden oluşan cemaat ayin sonrası mum yakarak dua etti.  Noel ayinine bazı Müslüman misafirlerin izleyici olarak katılması dikkat çekti.  Ayin sonrası bir lokantada toplu yemek yiyen topluluk daha sonra dağıldı. 

Bakmadan Geçme