VAN'DA PERİTON DİYALİZ DÖNEMİ

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından böbrek hastalarına Periton Diyaliz (evde) hizmeti veriliyor.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından böbrek hastalarına büyük kolaylık sağlayacak uygulama başlatıldı. Uygulama sayesinde hastalar isterlerse evlerine diyaliz cihazı kurularak tedavilerini kendileri yapabilecek. Bölgede ilk defa uygulanan Periton Diyalizi hakkında bilgi veren Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Sibel Ada, kronik böbrek yetmezliğinin bölgede yaygın olduğunu belirtti. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalara iki diyaliz tedavisi seçeneklerinden birini uyguladıklarını belirten Ada, ancak bölge itibariyle özellikle Periton Diyalizi tercih ettiklerini söyledi. Özellikle kış mevsiminde diyaliz hastalarının bin bir zorluklarla diyalize girebildiğini vurgulayan Ada, “Yoğun kar yağışı ve yolların kapalı oluşu nedeniyle hastaların diyalize gelip girmeleri zor oluyordu. Bu nedenle bölge itibariyle Periton Diyalizini tercih ediyoruz. Çünkü böbrek hastalarımız evlerinde diyaliz tedavisini çok rahat yapabilmektedir. Yol sorunu ya da yolların kapalı olmasından etkilenmeden hastalarımız normal ev yaşamlarına devam ederken diyaliz tedavisini güzel bir şekilde yapabiliyor. Bunun yanında Periton Diyalizinin birçok avantajı da var. Hasta, haftada üç gün merkeze gelmek zorunda kalmıyor. Hastalarımızda sıvı kısıtlaması yapmıyoruz. Böylelikle hastaların sosyal yaşamı daha iyi oluyor” dedi.
Meteoroloji Mahallesi'nde yaşayan 87 yaşındaki böbrek hastası Mahbup Ertaş’ın yıllardır diyalize girdiğini ve yaşanılan sıkıntılar nedeniyle akrabalarının kendilerine Periton Diyalizi için başvurduğunu belirten Ada, “Hastamız dördüncü katta oturduğu için merdivenlerden inip çıkması zor oluyordu. Hasta yakınları tarafından bizden Periton Diyalizi yapmamız istendi. Zor bir tedavi olmasına rağmen bu tedaviyi yapabileceğimizi söyledik. Doktorlarımızın da yardımıyla periton diyaliz yani karından diyaliz yapmaya karar verdik. Hastamızın Türkçe bilmemesi nedeniyle Periton Diyalizi konusunda yakınlarına gerekli eğitimleri verdikten sonra hastanın karnına kataterin taktık. Şu anda etkin ve güzel bir tedavi yapıyoruz” dedi.
Periton ve hemodiyaliz tedavileri hakkında da bilgiler veren Ada, “Periton Diyaliz; hastanın karnına uygulanan bir katater sayesinde elle veya makine ile yapılan bir diyaliz tedavisidir. Elle yapıldığında günde 4 kez hasta elle değişim yapıyor. Makine ile yapıldığında ise hasta gece yatmadan önce makineye bağlanılıyor. Bütün gece hiç rahatsız olmadan diyaliz tedavisini yapabilen hasta sabah kalktığında makineden ayrılıyor. Böylece hasta diyaliz tedavisini tamamlamış oluyor. Hemodiyaliz tedavisinde ise hastaya haftada bir damar oluşturulması gerekiyor. Genelde haftada üç gün hastalar merkeze gelmek zorunda kalıyor. Bunun yanında iğne girişlerinin yapılması gerekiyor. İğne girişi yapıldığında da bu hastalara acı veriyor. Ayrıca yine hemodiyalize giren hasta, 4 saat boyunca hastanede bir makineye bağımlı oluyor. Ancak periton diyalizde ise hastalar hastaneye gelmeden evinde, kendi sosyal yaşamını devam ederken, televizyon izlerken ya da misafirlerini ağırlarken bile bunu yapabilir” şeklinde konuştu.
Periton Diyaliz tedavisi sayesinde hasta annesinin çok mutlu olduğunu ve kendilerinin de bu duruma çok sevindiklerini belirten Fehim Ertaş ise, “Daha önceleri annemi diyalize götürürken çok sıkıntılar çekiyorduk. Yaşlı olduğu için götüremiyorduk. Arabaya bindirene kadar üşüyordu. Bazen akşam saatlerine kadar diyalizden çıkmasını bekliyorduk. Bunun yanında dördüncü katta oturmamız itibariyle merdivenlerden inip çıkmak çok zor oluyordu. Sırtımda dördüncü kata kadar taşıyordum. Bu taşıma sırasında bel fıtığına yakalandım. 10 nüfusun geçimini sağlayabilmek için sürekli evde bulunamıyordum. Benim yokluğumda çocuklarım bakıyordu, ama onların gücü yetmiyordu. Bu nedenle zor günler geçirdik. Ama şimdi Allah’a şükür doktorlarımızın da yardımlarıyla bize makine verildi. Şimdi artık annem evde diyalize giriyor. Hepimiz de çok mutluyuz” dedi.
Öte yandan, babaannelerine bakmanın kendilerine keyif verdiğini belirten Hatice ve Leyla Ertaş da, “Babaannemize bakmak bize keyif veriyor. Ona bakmak bizleri asla rahatsız etmiyor. Bunun yanında yaptığımız iş o kadar da zor bir işte değil, severek yapıyoruz” dediler.
Hasta Mahbup Ertaş ise, hayatından memnun olduğunu söyledi.

Bakmadan Geçme