Van'da rakamlarla referandum

Referandumun sonuçları rakamlar, haritalar üzerinden günlerdir tartışılıyor, konuşuluyor.  Sonuçlardan siyasi analizler, çıktılar elde ediliyor. 
Anayasa referandumunun geride kalmasının ardından önemli tartışma konularından biri de doğu ve güneydoğuda oyların yer değiştirmesi oldu. Bu konuda değişik farklı yorumlarda bulunuluyor 
Doğu ve Güneydoğu bölgesinin en önemli kentlerinden Van ilimizin referandum sonuçlarını iki partili oy hareketleri, seçmen değişiklikleri üzerinden değerlendirdiğimizde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor.
 Yıllardır AK Parti ve HDP seçenekleri arasına sıkışan seçmenler tercihlerini kendi gelecekleri, bölgenin siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik koşulları doğrultusunda iki parti arasında yapıyor. Bu anlamda gelecekte yapılacak iki tercihli Başkanlık seçimde deneyimli olan bölge seçmenleri zorluk çekmeyecek!


Bu  siyasi yapı içinde Van'ın referandum sonuçlarını şöyle değerlendirebiliriz:
Van'da 619 bin 947 kayıtlı seçmenden 453 bin 19 seçmen sandığa gitmiş. 1 Kasım'la kıyaslandığında seçmen sayısı yaklaşık 19 bin kişi artmış.
 1 Kasım seçiminde AK Parti 142 bin 436, MHP 5 bin 417 oy almış. Referandumda  'evet' oylarının toplamı 193 bin 584 olmuş. Arada 46 bin kişilik bir artış meydana gelmiş. Bu şu demektir; Van'da 'hayır' çıksa da 46 bin oyla, 'evet' cephesinde bir nisbi artış olmuştur. Ancak Van'da 10 ile 5 bin arasında değişen MHP oylarının ülke genelinde olduğu gibi yüzde 70'nin 'hayır' bloğuna gittiğini düşünüyorum.   AK Parti'den de sayıları çok az da olsa bir kısım seçmen parti içi sorunlar ve yeni anayasa nedeniyle 'hayır'  oyu kullandığı varsayılmaktadır.

İlimizde ilginç oy kayması yaşanmıştır. MHP lideri Bahçeli'ye ve yeni anayasaya tepki gösteren muhalifleri destekleyen MHP'li seçmenler HDP'nin olduğu 'hayır' bloğunda güçlü şekilde yer almış. Buna karşın HDP'ye bir şekilde tepki gösteren, küsen seçmenlerin bir kısmı da MHP'nin yer aldığı 'evet bloğuna gönül rahatlığıyla oy vermiş. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme