Van'da sağanak yağış Şamran Kanalını coşturdu

Her yıl yaz mevsiminde kuraklıktan etkilenerek susuz kalıp çöp yuvasına dönüşerek kötü koku saçan 3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran Kanalı Van'da etkili olan sağanak yağmurdan sonra gürül, gürül akmaya başladı.

Van'da sağanak yağış Şamran Kanalını coşturdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait Şamran Kanalında sağanak yağıştan sonra su akmaya başladı. DSİ yetkilileri suyun kanaldan yollara taşmaması, yerleşim yerlerini su basmaması için çaba gösterip, kanal kepenklerini açıp, taşkını zamanında önledi. Yaz mevsiminde suyun akmadığı kanalda etraftan atılan çöplerle çöp yuvasına dönüşerek kötü koku yayan kanal bu kez suyun akmasıyla vatandaşları sevindirdi.

Urartu kralı Menua döneminde (MÖ 810-786) yıllarında Van'ın tarım arazilerinin, bağ ve bahçelerinin sulanması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalının temiz tutulmasını isteyen vatandaşlar, kanala çöp atan duyarsız kişileri uyararak, yetkililerinde kanal temizliğine daha çok dikkat etmelerini istediler.

Van'da sağanak yağış Şamran Kanalını coşturdu

TARİHİ KANALDA SUYUN AKMASI VATANDAŞLARI SEVİNDİRDİ

Gazetemize konuşan vatandaşlar, “Sağanak yağıştan önce tarihi Şamran Kanalı kötü kokuyordu. Bilinçsiz vatandaşlar tarafından atılanlar kanalı çöplük, kirli atık su yuvasına dönüştürdü. Su akışı olmadığı için kanaldan çevreye pis kokular yayılıyordu. Ancak Çarşamba günü ilimizde etkili olan sağanak yağışın ardından tarihi Şamran Kanalında su debisi yükselerek gürül, gürül akmaya başladı. Yaşamış olduğumuz kuraklıktan dolayı kanalın suyu eskisi gibi gür ve devamlı akmıyor. Bilinçsiz vatandaşlar tarafından kanala atılan çöpler etrafa koku saçıp halk sağlığını tehdit eder duruma geldi. Sohbahar mevsimine girmemizle birlikte ilimizde Çarşamba günü etkili olan sağanak yağış toprağın suya hasretini bitirip, kanalları ve dereleri coşturdu. Özellikle Van’ımız için ayrı kıymeti bulunan tarihi Şamran Kanalından suyun akışı hepimizi sevindirdi. Vanlılar olarak 3 bin yıllık tarihe sahip Şamran Kanalının korunması bilincinde olmalıyız. Maalesef bilinçsiz vatandaşlar tarafından zaman, zaman kanal kirletiliyor. Kanalı kirleten insanları gördüğünüzde mutlaka uyarın. Şamran Kanalına yazık etmesinler. Kimsenin kanala çöp veya atık atarak kirletmesine hakkı yok.  Yetkililerinde kanal temizliğine daha çok dikkat etmesi gerektiğine inanıyoruz” dediler.  

Van'da sağanak yağış Şamran Kanalını coşturdu

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (MÖ 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit’in güneybatısında Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis’in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk “ Uğurlu Yer" demektedir.

Van’ın 30 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Şamran Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70’i Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van’a bakar içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir. HABER: EVREN DOĞRUER

 

Bakmadan Geçme