VAN'DA ŞAP HASTALIĞI KORKUTUYOR

Van’da şap hastalığı nedeniyle onlarca hayvan telef olurken, numune alınan birçok köy ise karantina altına alındı.
Van ve ilçelerinde bazı küçük ve büyükbaş hayvanlarda tespit şap hastalığı yetkilileri harekete geçirdi. Şap hastalığı şüphesi taşıyan hayvanlarda alınan numunelerin sonuçları beklenirken, söz konusu köyler ise tedbiren karantina altına alındı. Şap nedeniyle onlarca hayvanın telef olduğu, il ve ilçelerde ise birçok köy karantina altına alındığı belirtildi.
“HAYVANLAR TELEF OLUYOR”
Van Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Nurhan Dayan, bu hastalık yüzünden il ve ilçelerde 50’nin üzerinde hayvanın telef olduğunu belirtti. Dayan, “Vatandaşlarımız telef olan hayvanlarını bildirmediği için tam rakam vermek zor. Ancak 50’nin üzerinde hayvanın telef olduğunu tahmin ediyoruz. Tabi hayvanların ölümleri devam ediyor. Yine il genelinde yaklaşık 10 köyümüz karantina altına alınmış durumda. Vatandaşların bu tür hastalıklarla karşılaşmaması için hayvanlarını zamanında aşılaması gerekmektedir” dedi.
“BAZI KÖYLER KARANTİNA ALTINA ALINDI”
Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner da, “Şap hastalığı havaların soğumasıyla birlikte özellikle genç hayvanlarda baş gösterdi. Zamanında aşı yapılmadığından dolayı genç hayvanın direnci yetersiz kalıyor ve hastalığa yakalanabiliyor. Şu anda il ve ilçelerimizde bazı köylere numuneler aldık ve gönderdik. Tabi tedbir amaçlı bu köyleri de karantina altına aldık. Şu anda söz konusu köylere hayvanın giriş ve çıkışları yasaklandı. Numunelerin sonucuna göre durumu değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.
“HAYVANLARA FLAŞ YEM VERİLMESİ GEREKİR”
Müdürlük olarak belirli dönemlerde aşılar yapıldığını, ancak,vatandaşların bu aşıları yaptırmadığını belirten Altuner, “Bizim ekipler belirli dönemlerde dolaşıp hayvanları aşı yapmaktadırlar. Ancak vatandaşlarımız şap aşısı yaptırmadığı için hayvanlar hastalanıyor. Oysa ki vatandaşlarımız şap aşısı yaptırsalar o zaman hayvan hastalanmazdı. Bir de havalar da soğumasıyla genç hayvanların direnci azaldı. Hayvanlara bu dönemde flaş yem vermek lazım. Vatandaşlarımız hayvanlarını kuvvetli yemle beslenmeleri lazım ki hastalığa direnç gösterebilsin. Ama dediğim gibi en önemlisi zamanında şap aşsısı yapmaları. En sağlam koruyucu önlem budur” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme