Van'da sebze meyve fiyatları cep yakıyor
Akaryakıta yapılan zamlardan sonra sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Yazın vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun kilosu 13, kavun 18, kiraz 50, muz 35, erik 20 liradan satışa sunulurken, yaz sebzeleri de aynı şekilde cep yakıyor. Domates 25, salatalık 20, patates 17, soğan 15, sivri biber 20, kabak 15, maydanoz 8, yeşil soğan 15, marul 25, patlıcan 15 liradan satışa sunuluyor.
Yaşanan fiyat artışları vatandaşları olumsuz etkiliyor. Pahalılıktan dolayı sebze ve meyveyi kilo yerine tane olarak aldıklarını söyleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek fiyat artışlarının durdurulması ve aşağı çekilmesi gerektiğini söylediler.
Ülkemiz genelinde sebze meyve fiyatlarında yaşanan artış Van’da da tezgahlara yansıyor. Fiyatlarda yaşanan artışlar, hem vatandaşları hem de esnafları kara kara düşündürüyor.
Akaryakıta peş peşe yapılan zamlarla artan gıda fiyatları, dar gelirlinin belini bükmeye devam ediyor. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış adeta rekora koşuyor. Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri haliyle yüksek fiyattan satmak zorunda kalan manav esnafı, durumun kendileriyle ilgili olmadığını belirtirken vatandaşlar, yüksek fiyatlardan dolayı sebze meyve alamadıklarını söyleyerek, yetkililerin sorunu kökten çözecek adımlar atması gerektiğini ifade ettiler.
“ALIM GÜCÜMÜZ KALMADI”
Sebze, meyve fiyatlarının cep yaktığını söyleyen vatandaşlar, “Son yıllarda ekonomik açıdan çok zor günler geçiriyoruz. Ülkemizde yaşamış olduğumuz ekonomik krizi artık iliklerimize kadar hissediyoruz. Paramızın değeri günden güne geriyor. En büyük paramız olan 200 liraya doğru düzgün bir şey alamıyoruz. Elin parası bizim paramızdan 25 kat daha değerli, bu kanımıza dokunuyor. Paramızı kıymetlendirecek adımların atılması gerekmektedir. Bunun yanında ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin bir an evvel son bulması gerekmekte. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, kuru gıda çay, şeker fiyatlarındaki artıştan sonra şimdide sebze meyvedeki inanılmaz fiyat artışları bizleri canımızdan bezdirdi. Ailemizin gıda ihtiyaçlarını karşılayamadığımız gibi sebze meyve alamıyoruz. Dolma biber 25 lira, kapya biber 59 lira, patlıcan 15 lira, domates 25 lira, salatalık 20 lira, patates 17 lira, kuru soğan 15 lira, marul 25 lira, roka 10 lira, limonun kilosu 30 lira, karpuz 13 lira, kavun 18 lira, muz 35 lira, kivi 35 liradan satılıyor. Fiyatlar bu kadar yüksekken biz nasıl alışveriş yapalım. Bu zamlara dayanacak gücümüz kalmadı. Eskiden bir nebze olsun pazardan uygun fiyata alışveriş yapabiliyorduk şimdi oralarda da fiyatlar cep yakıyor. Herkes sadece bakıp geçiyor artık kimse tezgahlara yanaşamıyor. Asgari ücretle geçinen ailelerin geçinmesi mümkün değil. Yetkililerin acil çözüm bulması gerekmektedir. Fiyatlarda düşüş sağlanmazsa kimse sofrasına sebze ve meyve bırakamayacak duruma gelecek” diye konuştular.
“FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ”
Fiyatların yüksekliğinden müşterilerin şikayet ettiğini, hayatlarından memnun olmadıklarını ifade eden esnaflar, kar etmediklerini belirterek, “Ülkemizde maalesef son yıllarda tüm kalemlerde artan fiyatlar hem bizlerin hem de vatandaşların canını yakıyor. Bildiğiniz gibi Van’a sebze ve meyvelerin büyük kısmı Adana ve Mersin illerinden gelmektedir. Buna yakıt, nakliye, kira giderleri, işçilik masrafları eklenince ister istemez sebze meyve fiyatları yükseliyor. Ancak dövize bağlı olması nedeniyle akaryakıt fiyatları belirleyici rol oynuyor. Fiyatların yüksekliğinden millette alım gücü, esnafta dayanacak takat kalmadı. Fiyatlardan dolayı kimse doğru düzgün bir şey alamıyor. Mazot fiyatları gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor. Üretim yapan çiftçilerin tarlada kullandığı mazot, gıda nakliyesi yapan kamyonun kamyonda kullandığı mazot, manav, market, pazarcı esnafının sebze, meyve, gıda naklinde kullandığı araçların mazotunda indirim yapılarak fiyatlar geri çekilmeli. Yaz mevsimi olmasına rağmen fiyatlar kış mevsimi fiyatlarını da katlamış durumda. Tarla sebzelerinin en bol olduğu bugünlerde fiyatlar bu şekildeyse yarın tarla sebzeleri bittiğinde, sera sebzeleri çıktığında hiç kimse tezgahlara yanaşamaz, yanından geçemez. İnsanlar evlerine, çocuk çocuklarına doğru düzgün sebze, meyve alamıyor. Yaz meyvelerinin bir kısmı mevsimsel olarak bitti. Bu meyvelerden tatmadan yaz mevsimini geçiren birçok insan oldu. Acilen vakit geçirilmeden gerekli tedbirler alınarak gıdadaki fiyat artışlarına çözüm bulunmalı. Sağlıklı beslenemeyen insanların yarın sağlık sorunları yaşaması kaçınılmaz olacak. Sebze meyve fiyatları için akaryakıt fiyatlarının düşmesi geri çekilmesi gerekir. Aksi takdirde fiyatlar artarak yükselmeye devam eder” diye konuştular.HABER: BURHAN ERGİN