Van'da uzmanlardan konserve uyarısı

Sonbahar mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Van'da evlerde kışlık konserve hazırlıkları başladı. Yaz sebzelerinin kış aylarında da tüketilmesine olanak sağlayan konservelerin kullanımında dikkat edilmemesi halinde ölüme sebep olabileceği bildirildi. Vanlılara çağrıda bulunan uzmanlar, bozuk konserve kaynaklı botulizm hastalığının ölüme neden olabileceğini belirterek, kapağı şişmiş, kokusu değişmiş, bozulmuş konservelerin yenmemesi konusunda uyardı.

Van'da uzmanlardan konserve uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van’da kış aylarında tüketilmek için hazırlanan konservelerin yapılmasına başlandı. Fasulye, domates, patlıcan, biber ve çeşitli sebzelerle yapılan konservelerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan uzmanlar, dikkat edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara neden olabileceğini söyledi.

Kış aylarında tüketilmek üzere evlerde hazırlanan konservelerin yapımına dikkat edilmezse insan hayatını tehlikeye sokabilir. Uzmanlar kışın tüketilmek üzere yurt genelinde yaygın yapılan konserve hazırlıklarının başladığı bugünlerde, gıda zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yaz aylarında meyve sebzenin bol olmasıyla yapılan konservelerin, ürünlerin mevsimi dışında tüketilmesi açısından bir muhafaza yöntemi olduğunu belirten uzmanlar,  “Konservelerden gerçekleşen gıda zehirlenmelerine daha çok evde üretilen konserveler neden olabiliyor. Konservelerden gerçekleşen gıda zehirlenmelerine daha çok evde üretilen konserveler neden olabiliyor. Konserve yaparken halkımızın yanlış yaptığı en önemli husus, cam kavanoz kapaklarının tekrar tekrar kullanması” dediler.

Gıda zehirlenmelerine daha çok evde yapılan konservelerde rastlandığını ifade eden uzmanlar, "Gıda zehirlenmeleri bazı mikroorganizmaların sayılarının fazla olması sebebiyle veya kendilerinin oluşturduğu toksinlerle meydana gelen bir hastalıktır. Gıda zehirlenmeleri daha çok evde yapılan konservelerden kaynaklanır" diye konuştular.

Beslenme konusunda dikkat edilmediği durumlarda insan hayatı tehlikeye girebiliyor. Kış mevsimlerinde mutfakların vazgeçilmezi konserve gıdalar ölüm saçabiliyor. Uzmanlar, "Konservelerden gerçekleşen gıda zehirlenmelerine daha çok evde üretilen konserveler neden olabiliyor. Konserve yaparken halkımızın yanlış yaptığı en önemli husus, cam kavanoz kapaklarının tekrar tekrar kullanması" dedi.

“KONSERVENİN KAPAĞINDA ŞİŞME OLMAMALIDIR”

Konserveden dolayı meydana gelen zehirlenmede ilk belirtilerin bulantı, kusma, göz kapağını kullanamama olduğunu anlatan uzmanlar, "Ardından bazı organlarda felç görülür. Felce uğramış hasta kurtulsa bile tedavisi 6 ay sürebilir. Bu noktaya gelmeden mutlaka hastaneye gidilmelidir. Bu belirtilerin başlangıcı gözlendiği andan itibaren hekime ulaşılmalıdır. Aksi takdirde sonuçları çok ağır olur. Bunu engellemek için özellikle evde yapılan konservelerden sakınmalı. Bu zehirlenme ticari satılan konservelerde çok az olmasına rağmen, konservenin son kullanma tarihine bakılmalı. İçindeki renk değişimi gözlenmeli. Konservenin kapağında şişme olmamalıdır. İlla ki ev konservesinden vazgeçemem diyenler varsa, konservenin içine tuz ve baharat koyarak mikroorganizma üremesi engellenmelidir. Bu tedbirler basit olup, sonsuz etkili değildir" ifadelerini kullandılar.

“BOZUK KONSERVE TÜKETİLDİĞİNDE ZEHİRLENMELERE NEDEN OLUYOR”

Konserve yaparken cam kavanozların boyun kısmındaki tırnaklarında çatlak ve aşınma gibi durum olmadığında birkaç kez kullanılabileceğini dile getiren uzmanlar,  "Konservelerden gerçekleşen gıda zehirlenmelerine daha çok evde üretilen konserveler neden olabiliyor. Konserve yaparken halkımızın yanlış yaptığı en önemli husus, cam kavanoz kapaklarını tekrar tekrar kullanması. Konservecilikte kavanoz kapakları bir sefere mahsus kullanılmalıdır çünkü evlerde bıçakla ya da kapağı ısıtıp kavanozu ters çevirerek kapaklar açılıyor, o sırada kapak zarar görüp özelliğini kaybediyor. Kapak zarar gördüğünde, tırnak kısmında çatlak varsa, kapak tam oturmazsa ne kadar uygun işlem yaparsanız yapın içeriye hava ve mikroorganizmaların girişiyle konserve bozulacaktır.  Konservede mikroorganizmaları öldürmek için ısıl işlemin (yeterli sürede kaynatmak) önemine değinen Şengül, "Evlerde yeterli ısıl işlem yapılmadığından da kap kacak yıkanmış olsa bile sterilizasyon yeterli olmazsa, meyve-sebzeden bulaşan ve konserve içinde kalan mikroorganizmalar, konservenin depolanma sırasında çoğalarak bozulmalara neden oluyor. Bozuk konserve de tüketildiğinde zehirlenmelere neden oluyor" diye konuştular. HABER: TAHİR TEKİN

Bakmadan Geçme