Van'daki Başarılı Obezite Ameliyatları
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi, obezite tedavisinde güven veriyor.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, özellikle depremden sonra Doç. Dr. Aziz Sümer ve Doç Dr. Özgür Kemik gayretleriyle kurulan Böbrek Nakil Merkezi’nin gerek böbrek naklinde gerekse şeker ve obezite ameliyatlarında başarılara imza attığını söyledi. Merkezin halka güven verdiğini ifade eden Çankaya, özellikle başka illerden tedavi olmak için birçok hasta geldiğini belirtti. Çankaya, kendisinin de yaklaşık 5 ay önce tüp mide ameliyatı geçirdiğini ve yaklaşık 33 kilo verdiğini ifade ederek, “Bu ameliyatlar şişman olduğumuz için yapılmıyor. Kiloya bağlı şeker hastalığı, kardiyoloji ve tansiyon hastası olanlara da tavsiye ediliyor. 'Tip 2' şeker hastalığı olanlarda da obezite ameliyatlarının bazı çeşitleri kullanılıyor. Bu ameliyatlar genel cerrahi kliniğinde yapılıyor. Bu bizim için övünç kaynağı. Bölgemizde ailesel kökenli şeker hastalığının yaygın olduğunu bildiğimiz için bu hastalarımızı da bekliyoruz. Hocalarımızın uygun gördüğü hastalara bu ameliyatların yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu ameliyatlardan sonra insanların hayatı pozitif yönde değişiyor ve yaşam kalitesi olarak çok rahat ediyorsunuz. Artık yemek için yaşamıyorsunuz, yaşamak için yiyorsunuz, bu da önemli bir fark. Hocama da bu konuda gösterdiği özveriden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Başhekim Çankaya’dan sonra obezite servisinde görev yapan hemşire Ayşe Çelik ile yeni doğan ünitesi yoğun bakım sorumlu hemşiresi Şadegül Köroğlu da aynı şekilde ameliyat olup sağlıklarına kavuştular. Her iki hemşire de Başhekim Çankaya’yı örnek aldıklarını ve ameliyat olmaya karar verdiklerini söylediler.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Obezite ve Diyabet Cerrahisi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Aziz Sümer ise, "Tip 2" diyabet hastalığının salgın hale geldiğini ve 2020 yılında dünyada 530 milyon insanın bu hastalığa yakalanmasını beklediklerini vurguladı. Sümer, “Şeker hastalığı için yaptığımız ameliyatlarda hastalar 3 gün içinde diyabetlerinden, şeker hastalıklarından kurtuluyorlar. Ayda 15 hastamızı diyabet cerrahisi için ameliyat ediyoruz ve bunların yüzde 80'i il dışından geliyor. Bölgedeki insanların algısını değiştirmekte güçlük çekiyoruz. Özellikle kadınlar obezitenin, şişmanlığın normal olduğunu düşünüyorlar. Bu normal değil, bir hastalık. Hastaların eşlerinde de bu tedaviye karşı büyük direnç var. Obez olan hasta tedavi edilmediği sürece yüzde yüz sıkıntı yaşayacak, ama tedavi edildiğinde yüzde 98 bütün sıkıntılarından kurtulacak" diye konuştu.
Obezitenin kanser kadar tehlikeli bir hastalık olduğunu dile getiren Sümer, “Hayat süresini kısaltıyor, kansere yol açıyor ve yandaş hastalıklara neden olarak hastaların yaşam kalitesini bozuyor” ifadelerini kullandı.