Van depremi 11. yılında

Van'da 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 11 yıl geçti. Can kayıplarının yaşandığı, yıkımların olduğu depremin yaraları sarılsa da acısı dinmedi.

Özlem Tekin Alkan

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 günü meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar mezarları başında dualarla anılacak. Yaşanan depremlerde ağır hasar gören ve yıkım kararı verilen bir kısım binalar hala yıkılmayı bekliyor. Büyük kayıplara ve acılara yol açan depremlerde 644 kişi hayatını kaybetmişti. Van depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar için Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve kamu kurumları tarafından çeşitli anma etkinlikleri düzenlenecek.  

23 Ekim 2011 günü meydana gelen Van-Erciş merkezli deprem 11. yılında. Van ve ilçelerinde çok kuvvetli şekilde hissedilen deprem bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasar yaratmış ve çok sayıda can kaybına yol açmıştı. Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) verilerine göre 23 Ekim depreminde Van ve Erciş ilçesinde 68'i öğretmen olmak üzere 601 vatandaşımız hayatını kaybederken 4 bin 152 kişide yaralanmıştı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlar depremin 11. yılında kabirleri başında düzenlenecek törenlerle anılacak.

23 Ekim ve 9 Kasımda 644 vatandaşın hayatını kaybettiği, binlerce binanın ağır hasar gördüğü depremlerde bin 966 kişi yaralanmış, 252 vatandaş ise enkazdan sağ olarak kurtarılmıştı.

Depremlerin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen tehlike oluşturan ağır hasarlı bazı binalar hala yıkılmayı beklerken, Ahmed-i Hani Kültür Parkındaki eski VASKİ hizmet binasının yıkımı gerçekleştirildi. Ulu Camii civarında yer alan belediye iş merkezi binasının yıkımı ise yarıda kaldı.

Bakmadan Geçme