• Haberler
  • Van depremi 8. yıl dönümü etkinliklerle anıldı

Van depremi 8. yıl dönümü etkinliklerle anıldı

23 Ekim 2011'de meydana gelen ve 604 kişinin hayatını kaybettiği 7.2 büyüklüğündeki depremin 8. yıl dönümü dolayısıyla bir dizi anma programı düzenlendi. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 'Uzmanlarımızın söylediğine göre ortalama 30 yılda bir yıkıcı bir depremle karşı karşıya kalma ihtimalimiz çok yüksek. Onun için sadece duayla yetinmeyeceğiz, fiili duamızı yapacağız. Konutlarımızı, alt yapımızı depreme göre dizayn edeceğiz' dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) öncülüğünde Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay işbirliğiyle, 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen ve 604 kişinin yaşamını yitirdiği depremin 8. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Van YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen programda bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 8 yıl önce yaşanan acının yıl dönümünde hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Van depreminin, Türkiye tarihinde en iyi yönetilmiş deprem olduğunu ifade eden Vali Bilmez, “Deprem sonrası Türk milleti bir yumruk gibi bu yarayı sarmak için birleşti. Van depreminde devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve tüm vatandaşlar, Van'ın yarasını sarmakta seferberlik ilan ettiler. Çok başarılı bir şekilde kısa bir sürede 35 bine yakın konut inşa edildi, 27 bine yakın orta ve ağır hasarlı konut yıkıldı. Deprem bölgesinde bulunan bir kentiz. Uzmanlarımızın söylediğine göre; ortalama 30 yılda bir yıkıcı bir depremle karşı karşıya kalma ihtimalimiz çok yüksek. Onun için sadece duayla yetinmeyeceğiz, fiili duamızı yapacağız. Konutlarımızı, alt yapımızı depreme göre dizayn edeceğiz. Vatandaşlarımızı deprem öncesi, anı ve sonrası nasıl davranmaları gerektiği konusunda iyi eğitmemiz gerekiyor. Bu konuda herkese görev düşüyor” dedi.

 

Rektör Şevli’den ‘Deprem Park’ önerisi

Van YYÜ olarak hem depremde hayatını kaybedenleri anmak hem de deprem farkındalığı oluşturmak amacıyla böyle bir program düzenlediklerini dile getiren Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise “Bu organizasyonun yapılmasının diğer bir amacı da Kızılay ve AFAD heyetlerinin, yerel yönetimlerin başı olan Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimizin huzurunda kampüsümüzün yanında yer alan MTA arazisini bir ‘Deprem Park’ olarak değerlendirilmesi talebimizi iletmekti. MTA arazisinin ‘Millet Bahçesi’ perspektifinde ama ‘Deprem Park’ olarak yapılmasını istiyoruz. Bu ancak kurumalar arası işbirliği ile gerçekleştirilecek bir durumdur. Depremlerde ilk 24 saat, 48 saat ve 72 saat çok önemlidir; çünkü insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak bu dönemde oldukça zordur. Van depreminde de biz bunu yaşadık. Deprem parklar ilk 24 saatte bu nedenle çok önemlidir. Çünkü deprem parkları insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak bu altyapıya sahip alanlardır” diye konuştu.

 

“Ülkemiz doğal ve insan kaynaklı afetlerle sık sık karşılaşıyor”

AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da Türkiye’nin tektonik, sismik, topografik ve iklim yapısı gereği başta deprem olmak üzere afetlerden çok fazla etkilendiğine dikkat çekti. Stratejik bir coğrafyada bulunan Türkiye’nin yüksek derecede riskler taşıdığını ifade eden Palakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişten günümüze büyük can ve mal kayıplarına yol açan, ülkemizin bir gerçeği olan başta deprem olmak üzere doğal ve insan kaynaklı afetlerle sık sık karşılanmaktadır. Ülkemizi çevreleyen Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarıyla Ege’deki Batı Anadolu grabenleri bulunmakta olup, her yıl 5 veya 6 büyüklüğünde bir depremle karşı karşıya gelmekteyiz.”

Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk ise Van bölgesinin 2011 yılından önce birçok yıkıcı depremle karşı karşıya kaldığını anımsattı. Selçuk, depremin sadece afet olarak görülmesinin yanlış olduğunu kaydetti.

 

 

7,2 büyüklüğündeki depremi yaşadılar

Anma programının ardından Vali Bilmez ve beraberindekiler AFAD'ın deprem tatbikatını izledikten sonra kampüs alanındaki deprem simülasyon aracını ziyaret etti. Protokol üyeleri simülasyon aracında Van'da 8 yıl önce meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem anını yaşadı. Vali Bilmez ve diğer protokol üyeleri, deprem anında kendilerini sıra ve masaların altına atarak korumaya çalıştı. Vali Bilmez, "AFAD ekibi bizi 8 yıl önce meydana gelen Van depremine geri götürdü. Baya uzun sürmüş. Bizim Van depremini hiçbir zaman unutmamamız lazım ve bir daha aynı sıkıntıları yaşamamamız gerekiyor. Onun için ben AFAD başkanımıza teşekkür ediyorum. Simülasyon aracı 10 gündür okullarımızı gezerek hem bu bilinci artırmaya çalışıyor, hem gençlerimizi, çocuklarımızı yeni depremlere hazır hale getirmeye çalışıyor. Seminerde öğrendiklerimizi tatbik etmeye çalıştık" diye konuştu. 

“Van depremi baya uzun sürmüş”

Deprem simülasyonu sonrası açıklamalarda bulunan Vali Bilmez, "Tekrar o ana bizi geri götürdü AFAD ekibi. Bizim Van depremini hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. Bir daha aynı sıkıntıları yaşamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Anma programı, AFAD’ın fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından son buldu.

Programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Ali Özvan, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

 

23 EKİM 2011 VAN DEPREMİ

23 Ekim 2011 Pazar günü saat 13.40 sularında Van Merkeze bağlı Tabanlı köyü merkez üssü olmak üzere büyük bir deprem meydana gelmişti. Van ve Erciş’te geniş çapta hasara yol açan depremin aletsel büyüklüğü 7.1 (Mw) olarak ölçülmüştü. Tüm Türkiye bu depremin yaralarını sarmak için seferber olmuşken bu kez de 9 Kasım 2011 Çarşamba günü 21.20 sularında Van Merkez’e 16 kilometre uzaklıktaki Edremit ilçesinde, aletsel büyüklüğü 5.7 (Mw) olan yeni bir deprem meydana gelmiştir. Her iki deprem de Doğu Anadolu Bölgesinin genelinde hissedilmiş ve büyük tedirginliğe yol açmıştır. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde 68'i öğretmen olmak üzere  toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaşımız yaralanmış, 252 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştı. Depremlerden bir yıl sonra 35 bine yakın konut inşa edildi, 27 bine yakın orta ve ağır hasarlı konut yıkıldı. 

AFAD tarafından işletilen Ulusal Sismoloji Gözlem Ağı’nın verilerine göre, deprem sonucu açığa çıkan enerji miktarının oldukça büyük olduğu, 23 Ekim’de ana şokun oluşturduğu enerjinin Hiroşima’ya atılan atom bombasının 33,2 katına, meydana gelen artçılar da hesaba katıldığında, açığa çıkan enerjinin 37 atom bombasına denk olduğu kaydedilmişti.

Bakmadan Geçme