Van Doğalgaz Ödemelerinde Taksitlendirme İstiyor

Kış mevsiminin Van'da uzun ve çetin geçtiğini, doğalgaz faturalarının yüksek geldiğini belirten doğalgaz aboneleri ödemelerde kredi kartına taksit yapılmasını istedi. Van Doğal Gaz Anonim Şirketi (VANDAŞ) yetkilileri taksitlendirme taleplerini bağlı oldukları AKSA yönetimine ileteceklerini söylediler.

Hacı Yılmaz/ ÖZEL HABER

Doğalgaz aboneleri, yüksek fatura ödemlerine VANDAŞ tarafından kredi kartına vade farksız taksitlendirme uygulamasını istediler. Vanlılar, İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ) tarafından İstanbul'da abonelerine sağlanan taksitli ödeme kolaylığının Van'da da gerçekleştirilmesini beklediklerini ifade ettiler.

"Taksitlendirmeye ihtiyaç var"

Van'da kış aylarının uzun ve soğuk geçtiğini, konut ve iş yerlerinde ısınma amacıyla 6-7 ay boyunca  zorunlu olarak doğalgaz kullanıldığını belirten VANDAŞ aboneleri,   aylık gaz faturalarının normal bir konutta 400-500 TL tutarında olduğunu belirttiler. Soğuklara, konut büyüklüğüne göre fatura tutarlarının değiştiğini kaydeden aboneler, Van gibi gelir düzeyi düşük kış kentinde ödemelerde taksitlendirmeye ihtiyaç olduğunu ifade ettiler.  VANDAŞ yetkililerine seslenen aboneler taksitlendirme uygulamasının en kısa sürede başlatılmasını dile getirdiler

"Doğalgaz ısınma giderlerimiz çok yüksek"

Yüksek doğalgaz ödemlerinde vade farksız taksitlendirme isteyen emekli Doktor Süheyla Dabbağoğlu, kış kenti Van'da ısınma giderlerinin çok yüksek olduğunu kaydederek VANDAŞ yetkililerinin bu durumu dikkate alarak abonelerine yardımcı olması gerektiğini dile getirdi. AKSA ve VANDAŞ yetkililerine seslenen Dabbağoğlu şunları söyledi: "  Biz konutlarımızda uzun kış mevsimi yaşıyoruz. Dolayısıyla doğalgaz giderlerimiz de İstanbul'da doğalgaz ile ısınan bir vatandaştan daha yüksek oluyor. Van deprem görmüş, düzeni bozulmuş sorunları ağırlaşmış olan bir kenttir. İstanbul'da İGDAŞ tarafından doğalgaz abonelerine uygulanan 3 taksit imkânının Van'da da uygulanmasını istiyoruz. Doğalgaz dağıtım firmalarının yapısı farklı olabilir. Ama taksitlendirme yapmak için bir engel değildir. VANDAŞ sorumlu müdürü abonelerinin taksit talebini AKSA üst yönetimine ileterek AKSA yetkilileri karar alıp ödemelerinde taksit yapılabilir."

"Bir aylık doğalgaz faturası 400-600 TL arasında geliyor"

Memur, işçi, emekli, küçük esnaf ve işleri duran vatandaşların doğalgaz faturalarını ödemede ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen Seyfettin Zırhlıoğlu, "Van'da kışlar uzun ve soğuk geçiyor. Doğalgaz gideri de haliyle yüksek oluyor. İnsanların geliri kasıtlıdır. Öğrencisi, hastası ve kiracı olan vatandaşlarımız bulunmaktadır. Doğalgaz faturası bazı aylarda 400-600 TL arasında değişiyor. VANDAŞ insanlarımızın ekonomik durumunu ve sıkıntılarını dikkate alarak doğalgaz ödemelerinde kredi kartına vadesiz taksitlendirme imkânı sağlaması gerekir. Yetkililerde vatandaşların taksitlendirme talebinin takipçisi olmaları gerekir" diye konuştu.

"VANDAŞ yetkilileri yardımcı olurlarsa bizde esnaf olarak mutlu oluruz"

İmparator Halı Van Bayi Yetkilisi Mesut Kartal, ilimizde ve bölgemizde yaşanan bir takım sıkıntılar, ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar insanların ödeme güçlüğünü çok ciddi anlamda arttırdığını belirterek, "Malum zaten asgari ücretin durumu da belli, vatandaşın sıkıntısı  biz esnaflara çeşitli şekilde yansıyor. Geçmişten gelen bir deprem krizi devam ediyor. TOKİ ödemeleri ve bölgedeki çatışma süreci Van ilinde yaşayan tüm tüketicileri olumsuz etkilemektedir. Van'da doğalgazda taksitlendirme ekonomik sıkıntı yaşayan iş yeri sahiplerine ve doğalgaz tüketicilerine rahatlama sağlayacaktır. Böyle bir süreçte yetkililerin doğalgazda kredi kartına taksitlendirme imkanı sağlaması rahatlama sağlayacaktır. VANDAŞ yetkilileri yardımcı olurlarsa bizde esnaf olarak mutlu oluruz. Benim doğalgaz faturam ortalama 350-500 TL arasında geliyor. Faturamızı kredi kartına 3 ayda vade farksız ödeme imkânı işlerimizin durgun olduğu dönemde bizleri rahatlatır. Esnaf ve vatandaşların doğalgazda taksit talebini Van Ticaret Sanayi Odası ve diğer yetkililer VANDAŞ yetkililerine iletmelerini ve konun takipçisi olmalarını istiyoruz" dedi.

"Doğalgaz ödemelerinde taksitlendirme istiyoruz""

Van'da doğalgazda taksitlendirme istediklerini söyleyen TD Erkek Kuaförü Daim Giyen de, "İGDAŞ tarafından İstanbul'da doğalgaz abonelerine faturalarını vade farksız 3 taksit halinde ödeme imkânı getirildi. Van'da doğalgaz faturaları İstanbul'dan daha yüksek miktarda geliyor. Faturamızı tek ödemeyle yatırdığımızda olumsuz etkileniyoruz. En azından 2-3 taksit olması bizim açımızdan iyi olur. Esnafı da konut sahiplerini de fazla etkilemez. Böyle bir uygulamanın Van'da yapılmasını istiyoruz. Van bilindiği gibi büyük yıkıcı depremler gördü. Depremlerden sonra toplanmak kolay olmadı. Kışı ağır ve uzun geçen ilimizde doğalgaz ödemelerinde taksitlendirme imkanı istiyoruz. Doğalgaz faturaları üst üste geldiği zaman bir defada yatırmak çok zor oluyor. Bunun yanında elektrik, su ve kira gibi ödemelerde var. Bütün hepsini bir seferde yatırmak biz esnafı zor durumda bırakıyor. Kazancımızın % 80'i ödemelere gidiyor. Bizim doğalgaz faturalarımız 1000 TL'ye yakın geliyor. Bunu bir seferde ödediğimizde büyük sıkıntı yaşıyoruz. Taksitlendirme özellikle küçük esnafı ve dar gelirli vatandaşı rahatlatacağı düşüncesindeyim. Doğalgaz aboneleri olarak ödemelerde taksitlendirme istiyoruz" diye konuştu.

"Yüksek miktarda gelen faturaları bir seferde ödemek gerçekten biz küçük esnafı çok zorluyor"

4 Renk Ofset Matbaa Yetkilisi Naim Nar, İstanbul'da başlatılan uygulamanın Van'da da başlatılmasını beklediklerini ifade ederek, " VANDAŞ yetkililerinin doğalgaz ödemelerinde abonelerine yardımcı olmalarını istiyoruz. Bilindiği gibi kış mevsiminde Van'da işlerde durgunluk,  ısınma giderlerinde artış var.  Bundan dolayı taksitlendirme yapılması istiyoruz.. Doğalgaz ödemelerinde taksitlendirme yapılması bizim için çok iyi olur. Çünkü doğalgaz faturaları çok yüksek geliyor. Doğalgaz faturası 500-600 TL'den fazla geliyor. İşyerlerimizin ısıtılması kolay olmuyor. Az yaktığınız zaman ısınmıyor, çok yaktığınız zaman fatura yüksek geliyor. Ödemelerde taksitlendirme olursa çok iyi olur. Bu ay evimin ve işyerimin faturalarını yatırdım.  İki faturaya 900 TL ödedim. Öderken tabi ki sıkıntı yaşadım. Ama 900 TL'yi taksitle yatırmış olsaydım biraz rahatlardım. Depremden bu yana işlerimiz tam anlamıyla yoluna girmedi. Toparlanmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra ödenmemiş vergi borçları, elektrik, su, kira giderlerimiz var. Piyasada iş hayatı durmuş.  Giderler devam ederken çatışmalı süreç de işleri çok kötü etkiliyor. İşsizlik had safhada. Esnaflarda ciddi bir durgunluk var. Sadece doğalgazda değil diğer ödemelerimizde de ödemede sıkıntı yaşıyoruz. Sesimizin VANDAŞ yetkililerine duyurulmasını ve doğalgaz da taksitlendirme imkanı sağlanmasını istiyoruz." dedi.

"Doğalgaz faturalarına taksitlendirme getirilirse çok iyi olur"

Liman İnternet Cafe sahibi Muğdat Orgun ise "Biz Vanlı doğalgaz aboneleri olarak doğalgaz ödemelerimizi taksitle yapmak istiyoruz. İstanbul'da sağlanan ödeme şekli burada da uygulanabilir. Yüksek gelen faturayı bir seferde ödemek zor durumda bırakıyor. Bilindiği gibi kış ilimizde çok çetin geçiyor. Bundan dolayı doğalgaz tüketimimiz yüksek oluyor: 2011 yılında ciddi depremler yaşadık. Bu depremin etkileri halen devam etmektedir. Doğalgaz faturalarına taksitlendirme getirilirse çok iyi olur. En azından ödemelerimiz düşmüş olacak. Buda bizi bir nebze de olsa rahatlatmış olacak" şeklinde konuştu.

"Taksitlendirmeye AKSA karar verir"

Doğalgaz abonelerinin kredi kartına vade farksız taksitlendirme taleplerini değerlendiren AKSA Enerji'ye bağlı  kuruluş olan Van Doğalgaz yetkilileri  taksitlendirme isteklerini AKSA yönetimine iletebileceklerini ve kararı üst yönetiminin verebileceğini belirterek,  " İGDAŞ İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşudur.  VANDAŞ AKSA'ya bağlı doğalgaz dağıtım şirketidir. Türkiye'de İGDAŞ dışında doğalgaz abonelerine taksit imkanı sağlayan dağıtım kuruluşu yoktur. Ancak biz Vanlı abonelerimizin kredi kartına taksitlendirme isteğini AKSA yönetimine iletiriz. Taksitlendirmeye AKSA karar verir, bizde uygularız" diye konuştu.

Bakmadan Geçme