Van esnafına ve STK’lara tepki

Van esnafı ve STK’ların Kobani yardım kampanyasına duyarsız kaldığını ileri süren Van Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulu DAİŞ saldırıları sonucu Suraç'a sığınan Koban halkına yardım ulaştırmaya devam edildiğini belirtti.

Vansesi haber merkezi

Büyükşehir Belediyesi Suruç'a sığınan Kobani halkına iki ay içinde 15 ton kavurmalık et, 20 tır ve 54 kamyon malzeme yollarken, kamplarda günde 20 bin kişilik sıcak yemek dağıtıldığını ayrıca 6 sosyal yaşam alan çadırı ve tam donanımlı sağlık tırında sağlık hizmeti verildiğini açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulunun, Suruç’a sığınan Kobanililer için başlattığı yardım seferberliği devam ediyor.

Kurban Bayram'ında 17 ton et toplandığı belirtilen açıklamada, “

Bugüne kadar 20’si tır diğerleri ise kamyon olmak üzere toplamda 54 araçlık insanı yardım malzemesini bölgeye ulaştırdı. Kurban bayramında ise ‘kurban bağışı’ adı altında başlatılan kampanya sonucu 17 ton et toplandı. Toplanan etler 15 ton kavurma haline getirilerek bölgeye ulaştırıldı. Ayrıca yiyecek, içecek, giyecek, kadın ve çocuk hijyen maddeleri gibi insani yardım malzemelerinin ulaştırılması yanında  Kobani’den gelen 37 aile için ev tutularak ailelerin bütün ihtiyaçları karşılandı” ifadelerine yer verildi.

Büyükşehir Belediyesi, ayrıca DAİŞ çetelerinin saldırılarından kaçarak Suruç’a yerleşen Kobani halkı için tam donanımlı ve tam teşekküllü sağlık tırını bölgeye gönderirken, sağlık ekipleri 2 aydır Kobanili yurttaşlara ücretsiz sağlık hizmeti verdiği belirtilen açıklamada bölgede 52 adet kışlık yaşam çadırı kurulduğu her gün 20 bin kişiye sıcak yemek dağıtıldığı kaydedildi.

Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, Koordinasyon Kurulu üyeleri ve belediye çalışanları da dönüşümlü olarak bölgeye giderek burada nöbet tutuğu belirtilen yardım ve çalışmalar ile ilgili yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Nurhayat Çelik, Cevdet Altındağ ve Fehim Oflas ilk günden itibaren Kobani halkı için gece gündüz çalıştıkları kaydedildi.

Yapılan yazılı açıklamanın devamında, toplanan yardımların yüzde 95’inin halk tarafından yapıldığı, Van’da bulunan STK’ların ise yaşanan duruma sessiz kalınmasına tepki gösterilerek, "Van esnafının ve STK’ların sessizliği kabul edilebilir değildir. Mağdur ve perişan durumda olan Kobani halkı için yeterince yardım yapmayan Van esnafını ve STK’larını halkımıza teşhir ediyoruz. Van esnafı ve STK’larını duyarlılığa davet ediyor, yaşanan insani krize sessiz kalmamalarını umut ediyoruz. Bilindiği gibi kış ayına girdik ve şu an acil olan ihtiyaçların başında kışlık elbiseler, yatak, soba ve yaşam malzemeleri geliyor. Yapılacak olan yardımların yardım merkezlerimize ulaştırılmasını bekliyoruz” denildi.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, Kobani'nin  ilaç ihtiyacını karşılamak üzere kentte ilaç kampanyası başlattığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi. “İki ekibin oluşturulduğu kampanya kapsamında bir ekip sivil toplum kuruluşları ve ecza depolarını dolaşırken, diğer ekip ise mahallelerde ev ev dolaşarak ilaç topluyor. İlaçlar toplama merkezinde toplandıktan sonra Suruç'a gönderilecek. Kışlık giyecek, battaniye, soba ve yardım malzemesi yardımı yapmak isteyenler yardımlarını koordinasyon merkezine teslim edebilirler.”

 

Bakmadan Geçme