Van Etki Altında

“Van ilinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı”nın tanıtım toplantısında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Van ilinin üç temel etki altında bu güne geldiğini vurgulayarak, bunlardan bir tanesinin terör, ikincisinin ekonomik gelişmişlik, üçüncüsünün ise son yaşadığımız deprem afeti olduğunu söyledi.

Vansesi Haber Merkezi

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı”  tanıtım toplantısı yapıldı. Hibe Programı 2011 Türkiye Ulusal Programı kapsamında, IPA I “Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma” Bileşeni altında AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor.

Bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısına Vali Aydın Nezih Doğan, Van Vali Yardımcısı İbrahim Dündar, Proje Koordinatörü Galina Rizova ve ekibi katıldı. Tanıtım toplantısı, proje koordinatörü Galina Rizova proje hakkında bir sunum yaptı. Projede hibe kısmında sadece kadınların yararlanacağı ve en düşük 5 bin, en yüksek 15 bin avro hibeden yararlanılacağı belirtildi. Proje gereği yalnızca kadınların hibe alabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, yerinden edilmiş bir kişi olması, okuryazar olması, yapacağı işle ilgili sertifikası olması, SGK’lı olmaması ve sadece kendisi için başvurması şartı arandığı belirtildi.

Vali Aydın Nezih Doğan proje ile ilgili kıs bir açıklamada bulundu. Vali Doğan, bu projenin bir var oluş sebebinin olduğunu, Van ili üç temel etki altında bu güne geldiğini belirterek, “Bunlardan bir tanesi terördü. Terör hem bölgenin ekonomik yapısını, hem de sosyal yapısını ciddi ölçüde etkiledi. Ve insan hareketlerinin doğmasına sebebiyet everdi. İkinci sorun alan, ekonomik gelişmişlik durumuydu. Bölgede, maalesef Türkiye açısından bakıldığında ekonomik anlamda en dezavantajlı bölgede bulunuyoruz. Üçüncü sorunda son yaşadığımız deprem afetiydi. Bu üç sebeple bir çok insan yerinden, doğup büyüdüğü yerlerden farklı bir yerde hayatını devam ettirmek zorunda kaldı. Özellikle terör ve ekonomik farklılıkları geri kalmışlık sebebiyle de hem Van ilinin köylerinden, hem de civar illerin köylerinden, Van il merkezine doğru 1990’lı yıllardan başlayan bir nüfus hareketi söz konusu oldu. Nüfusun önemli bir bölümü bu şekilde dışarıdan gelen, köylerden, başka illerden gelen insanlardan oluştu. Tabi doğal olarak hem şehir hayatına uyumla ilgili sorunu yaşandı, hem de ekonomik ve sosyal yeterliliklerle ilgili sorunlar yaşandı. Bu sorunlara gerçekçi, bir bakış ve sorunların tedavi edilmesine yönelik olarak bir proje geliştirildi ve Avrupa Birliği bu projeyi desteklemiş oldu” dedi
Temel başlığın kadına yönelik olmasının sebebini de açıklayan Vali Doğan, “Çünkü kadının ekonomik hayata tam olarak katılamadığı yerlerde ekonomik ve sosyal yapının dönüştürülmesi son derece zordur. Kadının bir ücretli işte çalışmış olması ve o ücretli iş nedeniyle de sosyal hayata katılmaya başlamış olması toplumsal değişim açısından anahtar bir pozisyon ifade eder” şeklinde konuştu.
Bin 300 kadına kaynak sağlayacağı projenin toplam 1,3 milyon avro olduğu belirtildi.

Proje ile Van ilinde gerçekleştirilecek pilot uygulamalar vasıtasıyla, proje, Türkiye’deki yerinden edilmiş kişilere yönelik sistematik, doğru yapılandırılmış ve kurumsallaştırılmış uygulamaların başlatılması amaçlanıyor. Bu uygulamaların başlatılması, yerinden edilmiş kişilerin kapasitesinin güçlendirilmesi, temel hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve sosyal entegrasyon ile sosyo-ekonomik koşulların iyileştirilmesine katkı sağlaması öngörülüyor.

Hibe Programı ile yerinden edilmiş kişilerin kent yaşamına entegrasyonuna yönelik sunum modelleri geliştirmek ve uygulamak için yerel kapasite oluşturulması yerinden edilmiş kişilerin kent yaşamına entegrasyonuna yönelik sunum modelleri geliştirmek ve uygulamak için yerel kapasite oluşturulması amaçlanıyor.  Projeden yararlanacak Yerinden Edilmiş Kişiler insan hakları ihlalleri, doğal afetler, şiddet içerikli olaylar, sosyoekonomik sorunlar ya da özellikle silahlı çatışma sonucunda ülke sınırları içinde evlerinden ayrılmaya zorlanan ve kaçmak zorunda kalan kişiler olarak tanımlanıyor.

 

KİMLER BAŞVURABİLİR

Hibe almaya hak kazanabilmek için başvuru sahibinin aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:

  • Kadın olmak
  • Yerinden edilmiş bir kişi olmak
  • Hibe Çağrısının yayımlandığı tarih itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Okur-yazar olmak
  • Hakkında haciz kararı olmamak, iflas durumunda olmamak ve
  • Hibe Çağrısının yayımlandığı tarih itibariyle en az 6 aydır Van ilinde yaşıyor olmak
  • Hibe Çağrısının yayımlandığı tarih itibariyle SGK kapsamında doğrudan sigortalı olmamak
  • Projenin hazırlanması ve yönetiminden doğrudan sorumlu olmak, aracı olarak faaliyet göstermemek
  • Başvuru yapılan aşağıda belirtilen sektörde bir eğitim sertifikasına sahip olmak VEYA sertifika edinmek üzere bir eğitime kayıt yaptırmış olmak VEYA bu Programın Teknik Destek Bileşeni  kapsamında düzenlenecek eğitime kayıt yaptıracak olmak.

Bakmadan Geçme