Van Folkloru
Doğu Anadolu Bölgesinin en güzel illerinden biri olan Van şehrimiz Halk oyunları ile farklı zenginliğe sahiptir.
Doğu Anadolu Bölgesinin en güzel illerinden biri olan Van şehrimiz Halk oyunları ile farklı zenginliğe sahiptir. Osmanlılardan Araplara, İran, Irak, Suriye'den Ermenilere kadar uzanan büyük bir topluluğa hizmet veren Van ilimiz, medeniyetler kenti, kadim kent Şehrivan yöresel oyunları ile dillere destan düğünleri, toyları geçmişten bu günümüze folklorik kaynaklar bırakmıştır.
Van Folkloru kızlı erkekli oynandığı gibi, yalnız erkek ve yalnız kız oyunları da vardır. Oyunun başında, başı çekene Güvenk denir. Başı çeken kişi güvenk çok tecrübeli ve yetenekli oyunculardan seçilir. Oyuncu başı gibi, oyun sonunda olan kişi yine çok yetenekli ve tecrübeli olandır. Oyun sonunu yönetene POÇİK denir. Ekibin başındaki ve sonundaki oyuncunun elinde mendil olur mendil sallarken oyunu yönetir. Sallanan mendil asla göbek altına gitmemelidir bunun ifadesi saygınlığı andırır.
Van Folklorunun tek çalgısı davul zurnadır. Davul zurna eşliğinde oynanan oyunlarda davulcuya mutlaka bahşiş verilir, buna halk dilinde Şabaş denir. Yöremizde davul ve zurnayı çok iyi çalan kişiler yörenin insanlarıdır. Van toylarını yöneten toy büyüğü bunlara çok özen gösterir toylarda yerini alır.