Van Gölü dip çamuru temizliği sürüyor
Büyükşehir Belediyesi, ekolojik belediyecilik anlayışı doğrultusunda Van Gölü'nün korunmasına yönelik başlattığı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Toplamda 100 iş makinasıyla gerçekleştirilen dip çamuru temizleme çalışmalarında üçüncü etaba geçildi.
Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nü kirlilikten arındırmak amacıyla gerçekleştirilen dip çamuru ve balçık temizleme çalışmaları, 1’inci ve 2’inci etapta tamamlanırken, 3'üncü etapta ise yoğun bir şekilde devam ediyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda sürdürülen temizlik çalışmasında 1 milyon 950 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.
Tuşba ilçesi İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan 1’inci etap ve İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 2’inci etaptaki çalışmalar tamamlandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 3'üncü etapta ise çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.
Toplamda 100 iş makinesi ve 100'den fazla personel ile sürdürülen bu çalışmalar neticesinde, gölün 14 kilometrelik sahil bandından 5 milyon metreküp dip çamuru çıkartılması planlanıyor.
Ekolojik belediyecilik anlayışını hakim kılmak amacıyla çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal, temizleme çalışmalarını sık sık sahada gözlemliyor. Eşbaşkanlar, Van Gölü havzasının korunması, temiz kalması ve geleceğe taşınması için Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkânlarını seferber ettiğini vurguladı.
Belediyeler toplantıya çağırılmamıştı
Van Gölü havzasının korunması ve temizliği konusu sürekli gündemdeki yerini korurken, geçtiğimiz hafta içi Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Değerlendirme Toplantısı’na DEM Partili belediyelerin çağırılmaması tepki topladı. Konu Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündemine de geldi. Ağustos ayı Meclis Toplantısı 40’ıncı birleşiminin açılışında konuşan Şedal, “Kayyım gaspı altında olan belediyelerimiz bir dönem toplantılara dahil ediliyordu. Maalesef dün öğrendik ki Ahlat'ta gerçekleştirilen toplantıya DEM Partili belediyeler dahil edilmemiş” diyerek tepki göstermişti.
Şedal konuşmasının devamında, Van Gölü havzasındaki belediyeler olarak alternatifsiz olmadıklarını belirterek, şunları söylemişti: “Buradan tekrardan yetkili kurumlara sesleniyoruz. Van Gölü hepimiz için bir değerdir. Hepimiz Van Gölü'nü korumak zorundayız. Kendimizi, kendi varlığımızı, kültürümüzü, yaşamımızı korumak için kültürel ve doğal güzelliklerimize sahip çıkmak zorundayız. Bizler bu tavrı siyasi bir tavır olarak değerlendiriyoruz. Hiçbir toplumsal ve doğal güzelliklerimiz, değerlerimiz üzerinden siyaset yapılmamasını gerektiğini bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz.”
VAN GÖLÜ VE HAVZASI İÇİN SÖZ DEĞİL BU ÇALIŞMALAR LAZIM : @ Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Gevaş ilçelerinin kıyılarında eş zamanlı olarak 1000 adet uzun bomlu vinç ve 2000 kamyon ile dip çamuru temizliği altı ayda hızla bitirilmelidir. @ Bu 8 ilçenin kıyılarında toplam 80 kilometre sahil bandı ve rekreasyon alanları oluşturulmalıdır. @ Bu 8 ilçedeki tüm dere ve kanallar acilen ve hızla baştan başa temizlenmelidir.@ Bu 8 ilçede Atık Su Arıtma Tesisleri ve Katı Atık Bertaraf Tesisleri olmalıdır.@ Bu 8 ilçenin kıyılarında 100 metre içeriye kadar hiçbir resmi ve özel kullanım olmamalı. Zapt edilmiş ve halkın kullanımına kapatılmış tüm sahil ve kıyılar halka açılmalıdır. Belediyeler, Özel İdare, Çevre ve Şehircilik, DAKA, DAP İDARESİ, DSİ ve diğer bütün ilgili kurum ve kuruluşlar bu sahici proje ve çalışmaları acilen ve hızla yapmalıdır.
Van'daki mevcut irili ufaklı yüzden fazla park ve yeşil alanda ACİLEN detaylı kontroller yapılsın. Sulamalar yapılsın. Sulama sistemleri, WC ve lavaboları, muslukları, çeşmeleri, mescitleri, çocuk oyun grupları spor alanları, spor aletleri, bankları, kamelyaları, çöp kovaları, yürüyüş alanları, barbeküleri ve bütün müştemilatıyla profesyonel biçimde profesyonel ekiplerle kontrol edilip BÜTÜN EKSİK VE İHTİYAÇLAR ACİLEN GİDERİLSİN. VE EN ÖNEMLİSİ 365 GÜN DETAYLI VE ÖZENLİ TEMİZLİK OLSUN. TEMİZLİK YAPILSIN. TEMİZLİK ASLA AKSATILMASIN. Bir de Edremit,Tuşba ve İpekyolu'nda toplam 65 ADET YENİ PARK VE YEŞİL ALAN YAPILSIN. Edremit Millet Bahçesi, Akköprü Millet Bahçesi ve İpekyolu Millet Bahçesindeki eksikler de giderilsin. Sosyal donatıları ve tesisleri eksiksiz şekilde halkımızın hizmetine sokulsun. Tuşba'daki 700 dönümlük TUŞBA 2.Milllet Bahçesi de yapılıp bitirilerek bu aziz halkımızın hizmetine sokulsun. Van Gölü dip çamuru hızla temizlensin. Yeni yüzme alanları oluşturulsun. Bu iyi niyetli ve fedakâr Van halkı için, aileler için yeni piknik ve mesire alanları oluşturulsun. Şehrin her yerinde ve tüm cadde ve sokaklarında yoğun ve özenli temizlik hizmetleri olsun. HALKA HİZMET, EKOLOJİK ANLAYIŞ ANCAK BÖYLE OLUR. Gerisi laf û güzaftır. VBB, EDREMİT,TUŞBA VE İPEKYOLU BELEDİYELERİNE İVEDİLİKLE DUYURULUR.