Van Gölü Kirlenmesin

'Kızılderili, bir gölün üstünde rüzgârın şarkı söylemesini sever, öğlen yağmurlarıyla yıkanan o rüzgârın kokusunu da.'

"Kızılderili, bir gölün üstünde rüzgârın şarkı söylemesini sever, öğlen yağmurlarıyla yıkanan o rüzgârın kokusunu da."

 

"Şu gerçeği iyi biliyorum: Toprak insana değil, insan toprağa aittir. Ve bu dünyadaki her şey; bir ailenin bireylerini biri birlerine bağlayan kan gibi ortaktır ve biri birine bağlıdır. Bu nedenle de; dünyanın başına gelen her felaket insanoğlunun da başına gelmiş demektir."

 

Kızılderili Reisi Seattle

 

Vangölü mavidir, gri olmasın! Vangölü temizdir, kirlenmesin! Vangölü abattır, berbat olmasın! Vangölü bizim değil torunlarımızındır, sahip çıkılsın! Vangölü cennet suyudur lütfen cehennem suyuna çevrilmesin! Vangölü rengiyle ve görüntüsüyle ruhumuzu okşar, kirlenip de ruhumuza ızdırap vermesin. Vangölü'nün her bir damlasında bizim anılarımız vardır, pak olsun ki o anılar bizi terk etmesin. Vangölü bizim çocukluk arkadaşımızdır, kendimizi bildiğimizden beri onunla dostuz, lütfen dostluğumuz daim olsun.

 

Vangölü: İskelede siloların önünden suya atlayıp tahta iskeleye kadar yüzüp de geriye gelirken benimleydi, Bazen sakin dalgaları sahile vururken lisanı haliyle zikrimdeydi. Fidanlıkta suyun altında gözlerimi açıp zemindeki çakılları izleyerek dakikalarca ilerlerken mutluluğumdaydı. İşkirt'te kavakların altında kahvaltı edip tadına doyulmaz maviliğini izlerken çayımın tadındaydı. Edremit'te akşam vakti kayaların üzerinde oturup güneşin batışını seyrederken şarkılarımdaydı. Akdamar Adasında badem ağaçlarının çiçeklerini koklarken gözlerimdeydi. Bir kış günü Van'a gitmek için Edremit'te minibüs beklerken, kayalara çarpan şiddetli dalgaları yola kadar gelirken selamımdaydı..Fırtınalı sularda feribotla Tatvan'a gidişimde Nuh(as) aklımdaydı, Koca Barbaros hayalimdeydi. Van Kale'sinden, Erek Dağı'nın zirvesinden O'nu seyrederken kalbimdeydi, ruhumdaydı, benliğimdeydi, tefekkürümdeydi.  Aslında O her zaman yanımdaydı, yanımızdaydı…

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme