Van Gölü'nden çıkanlar pes dedirtti

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Duyarlı Toplum, Temiz Van' sloganıyla kent genelinde başlatılan temizlik seferberliği sürüyor. Kampanya kapsamında itfaiye ekipleri tarafından dalış yapılan Van Gölü'nden çıkarılan çöpler, şaşkınlık yarattı. Yapılan çalışmayı yerinde inceleyen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal, Van Gölü'nün temiz tutulması için daha fazla duyarlılık çağrısında bulundu. 

Van Büyükşehir Belediyesinin, kent merkezi ve ilçelerde sürdürdüğü temizlik kampanyası, yurttaşlardan tam not alıyor. Temizlik kampanyasının Edremit ayağında Van Gölü’ne dalış yapan İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Sualtı Arama Kurtarma ekipleri, taradığı küçük bir alanda kilolarca çöp çıkardı. Araç lastiğinden tutalım, mangal şişi, cep telefonuna; bıçak, pet ve cam şişlerden, protez dişe kadar çıkarılan yüzlerce atık, çevredeki yurttaşlarda büyük şaşkınlık yarattı. 

Dalış yapılan alana gelerek çalışmaları yerinde inceleyen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal, ekiplere yaptıkları çalışmalar için teşekkür ederek, kampanyanın önemine vurgu yaptı. 

‘Daha temiz bir Van için temizlik kültürü’

Temizlik kampanyasının başlatıldığı bir haftada kentin tüm sokak ve caddelerinde hummalı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Şedal, doğa koruma bilinci ve ekolojik dengeyi koruyan çalışmalara öncülük ettiklerini belirtti. 

Şedal, “Kampanyamızın bugünkü ayağında da Van Gölü’nün temizliğinin yapılması ve ekolojik dengesinin korunmasına dönük itfaiye dalgıç ekiplerince bir çalışma yürütülüyor. Bunun yanında Van Gölü’nde dip çamurunun temizliğine yönelik de çalışmalarımız sürüyor. Bu temizlik kampanyası ve beraberinde akşam düzenleyeceğimiz konser ile Van Gölü üzerindeki duyarlılığı arttırmayı hedefliyoruz. Daha temiz bir Van için bir temizlik kültürü oluşturmamız gerekiyor. Bu nedenle suyumuza, doğamıza, havamıza ve buranın ekosistemini bozacak her türlü yönelime karşı çıkabilmemiz için, kentimizi doğamızı daha temiz tutmanın çalışmalarını hep birlikte yönetmemiz gerekiyor. Buradan bir kez daha çağrımızı yeniliyoruz; Daha temiz bir kent oluşturmak hepimizin sorumluluğunda olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Van Gölü'nden çıkanlar pes dedirtti

‘Daha duyarlı bir pratik ortaya koymamız lazım’

Daha sonra konuşan Abdullah Zeydan, kampanyanın amacının bir farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, bunun bir bilinçlendirme süreci olduğunu söyledi. 
“Değerimiz olan Van Gölü’nü korumak hepimizin sorumluluğundadır” Zeydan, şöyle devam etti: “Ekiplerimizce yürütülen çalışmada ortaya çıkan tablo, hepimizi üzen kaygılandıran bir tablodur. Bundan sonraki süreçte daha duyarlı olmak, kentimizi, sokaklarımızı, Van Gölü gibi değerlerimizi daha temiz tutma ve geleceğe daha temiz bırakma adına daha duyarlı bir pratik ortaya koymalıyız. Bizim kentimizi sahiplenme sorumluğumuz var. Daha yaşanabilir, daha yeşil, daha düzenli bir şehir istiyorsak bizim de kentimize sahip çıkmamız lazım. Kentleşme kültürümüzü daha da büyütmemiz lazım. Daha da farkında olarak, daha da hassas olarak gözümüzün gördüğü her yerde, elimizin ulaştığı her yerde kentimizi daha da temiz bir hale getirme sorumluluğumuz vardır. Bu anlamda kampanyamız uzun soluklu, sürdürülebilir, bilinçlendirici bir süreçle devam ediyor. Bugüne kadar Belediyemizce Van Gölü’nde yürütülen dip çamuru çalışmalarında çıkartılan çamur miktarı 2 milyon metreküpe dayanmaktadır. Bunu daha da arttırma, Van Gölü’nün her bir yerine yayma anlamında çalışmalarımız devam edecek.” 

Yürütülen temizlik çalışmasında yer alan Van Ekoloji Derneği Şube Başkanı Bahadır Bakır da bu tablonun Van Gölü ekosistemine ciddi zarar verdiğini belirterek, yürütülen çalışmalardan ötürü Van Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
 

Yorumlar 2
BUNLARIN HEPSİNİ BİR GÜN GÖREBİLECEK MİYİZ? 01 Eylül 2024 00:19

@ Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Gevaş ilçelerinin kıyılarında eş zamanlı olarak 1000 adet uzun bomlu vinç ve 2000 kamyon ile dip çamuru temizliği altı ayda hızla bitirilmelidir. @ Bu 8 ilçenin kıyılarında toplam 80 kilometre sahil bandı ve rekreasyon alanları oluşturulmalıdır. @ Bu 8 ilçedeki tüm dere ve kanallar acilen ve hızla baştan başa temizlenmelidir.@ Bu 8 ilçede Atık Su Arıtma Tesisleri ve Katı Atık Bertaraf Tesisleri olmalıdır.@ Bu 8 ilçenin kıyılarında 100 metre içeriye kadar hiçbir resmi ve özel kullanım olmamalı. Zapt edilmiş ve halkın kullanımına kapatılmış tüm sahil ve kıyılar halka açılmalıdır. Belediyeler, Özel İdare, Çevre ve Şehircilik, DAKA, DAP İDARESİ, DSİ ve diğer bütün ilgili kurum ve kuruluşlar bu sahici proje ve çalışmaları acilen ve hızla yapmalıdır.

Bu şehir bizim. Uzaylılar kirletmiyor.Bizler kirletiyoruz. 31 Ağustos 2024 22:20

VAN'IN MERKEZ NÜFUSU ŞEHİRDEKİ YERLİ YABANCI ZİYARETÇİLERLE BERABER 600 BİNİ AŞIYOR. HER İNSAN GÜNDE İRİ VEYA UFAK SADECE BİR ÇÖPÜ YERE ATSA, BU 600 BİN ÇÖP DEMEKTİR. ŞU KORKUNÇ RAKAMA BAKAR MISINIZ? PEKİ BÖYLE BİR ŞEHİRDE ON BİNLERCE TEMİZLİK GÖREVLİSİ MÜMKÜN MÜ? 1000 VEYA 1500 GÖREVLİ BU ŞEHRİN HER YERİNE NASIL YETİŞEBİLİR?O HALDE HER İNSAN ÖNCE KENDİNDEN SORUMLUDUR. ŞEHRİNİ, ÇEVRESİNİ VE DOĞASINI KİRLETMEYECEK, KİRLETMEYECEK, KİRLETMEYECEK. EN ETKİLİ ÇÖZÜM BU. FAKAT esnafın bir kısmı çöpünü sokağına atıyor. Hanelerin bir kısmı çöplerini çevreye atıyor. Vatandaşların bir kısmı izmaritini, çöpünü, atığını rastgele etrafa atıyor. 7'den 77'ye herkes, her çocuk, her genç, her kadın, her erkek, her esnaf, her aile, her VANLI dikkatli, duyarlı, bilinçli ve sorumlu davranırsa en ufak çöpünü, izmaritini, evsel atığını etrafa atmazsa, hatta yer yer duyarlı davranıp temizlerse VANIMIZ zaten tertemiz olur. Başka şehirler bu duyarlılık sebebiyle temizler. Başka illere gidin Van'daki bu kirlililiği, bu kuruluğu, bu griliği asla göremezsiniz. Şehrimiz pırıl pırıl, tertemiz, yemyeşil,ferah, bakımlı,düzenli ve çiçek gibi olsun. İnsan olana,medeni her topluma bu yakışır. VAN HALKINI BU TEMİZLİK SEFERBERLİĞİNE VE TOPLUMSAL DUYARLILIĞA DAVET EDİYORUZ.

Bakmadan Geçme