• Haberler
  • Van Gölü'nden çıkarılan dip çamuru nakli mağduriyet yaşatıyor

Van Gölü'nden çıkarılan dip çamuru nakli mağduriyet yaşatıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde belediyeler tarafından Van Gölü'nü kirlilikten arındırma amacıyla başlatılan dip çamuru temizliği çalışmaları devam ediyor.

Van Gölü'nden çıkarılan dip çamuru nakli mağduriyet yaşatıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gazetemize açıklamalarda bulunan İskele Mahallesi sakinleri, “İskele sahil yolunda yapılan çalışmalarda çıkarılan dip çamuru hem kötü koku yayıyor hem de yola dökülen balçık ve yolun bozuk olması nedeniyle oluşan toz mahalleliyi rahatsız ediyor. Aylardır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar somut bir adım atılmadı. Bir an evvel sorunumuzun çözülmesini mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dediler.

Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak için başlatılan dip çamuru temizleme çalışmaları sürüyor. İskele Mahallesi Tren Yolu Sokakta bulunan mahalle sakinleri yaptıkları açıklamada hafriyat kamyonlarıyla taşınan dip çamurunun taşınma esnasında etrafa kötü koku saçtığını, yolların bozuk olmasından dolayı yollara dökülen balçıklar nedeniyle mahalleyi toz duman sardığını ifade ettiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde ‘Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı’ çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi ve çevre belediyelerin desteğiyle başlatılan Van Gölü dip çamuru temizleme çalışmaları hızla devam ediyor.

Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak için başlatılan 1’inci etap dip çamuru ve balçık temizleme çalışması tamamlanırken, 2’nci ve 3’üncü etaplarda çalışmalar yoğun şekilde sürdürülüyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda uzun süredir sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık 1 buçuk milyon metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

Tuşba ilçesi İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan 1’inci etap çalışmalar tamamlanırken, YYÜ ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2’nci etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3’üncü etap çalışmaları devam ediyor. 100’ü aşkın iş makinesi ile yürütülen çalışmalarla gölün 14 kilometrelik sahil bandında 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çıkarılması bekleniyor.

DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ İSKELE MAHALLESİ SAKİNLERİNİ MAĞDUR EDİYOR

Van YYÜ ve İskele 15 Temmuz Parkı arasında devam eden 2’nci etap çalışmalardan dolayı mağdur olduklarını söyleyen İskele Mahallesi sakinleri, “Van Gölü’nde devam eden dip çamuru temizleme çalışmalarının dikkatli, titiz ve insanları rahatsız etmeden yapılmadığından dolayı mağduruz. Hafriyat kamyonlarıyla taşınan dip çamuru hem kötü koku saçıyor hem de yolların bozuk olmasından dolayı balçıklar yerlere dökülüyor. Döküldüğü yerlerde kalan toplanıp temizlenmeyen balçıklar havalarında sıcak olması nedeniyle kısa sürede toza dönüşüyor. Yollara dökülen balçıklardan dolayı kamyonlar geçerken, etrafı toz toprak sarıyor. Sorunumuzun çözümü için birçok defa yetkililerle görüştük ilgilenen olmadı. Mahalle sakinleri olarak yolu trafiğe kapattık. Yine olmadı. Yetkililere sizin aracılığınızla seslenmek istiyoruz. Mağduriyetimize son verilip yolumuzun yapılmasını, bir an evvel yaşatılan bu sıkıntıdan kurtulmak istiyoruz” dediler. HABER: BURHAN ERGİN

Yorumlar 1
Van Gölü Nasıl Kurtarılabilir? 01 Ağustos 2023 23:21

Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Tuşba, İpekyolu, Edremit, Gevaş'ın kıyıları boyunca gölde dip ve yüzey temizliğinin eş zamanlı yapılıp hızla bitirilmesi Sekiz ilçeden geçip göle karışan bütün dereler, kanallar ve arkların tamamen temizlenmesi, tamamının bakım ve iyileştirmelerinin yapılması Bu ilçelerin kıyıları boyunca Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nu gereği kıyılardaki resmi veya özel yapıların, tesis, işletme, otel, yazlık ve her tür kişisel kullanımın sonlandırılıp vatandaşların ücretsiz kullanımı için düzenlenmesi. Bu ilçelerin kıyılarında parklar, sahil, yürüyüş ve bisiklet yolları, sosyal donatılar, rekreasyon alanları ve sahil kordonu oluşturulması Bu ilçelerde tam kapasite çalışan Atık Su Arıtma Tesisleri yapılması, bu ilçelere Katı Atık Bertaraf Tesisleri inşa edilmesi Buralarda vatandaşlara Van Gölü ve havzası, dereler, kanallar, yerleşim alanları, çevre ve doğayı temiz tutmaları için bilinçlendirici çalışmalar yapılması.

Bakmadan Geçme