Van Gölü'nü kirletmeyin

Yaz aylarında hafta sonlarını Van Gölü sahillerinde geçiren vatandaşlara çağrıda bulunan doğaseverler, gölün kirletilmemesini piknik alanlarının temiz tutulması ve çöplerini, çöp konteynerlerine atmalarını istedi. 

Yaz aylarında hafta sonlarını Van Gölü sahillerinde piknik yaparak geçiren vatandaşlar, hem temiz hava alıp hem de göle girerek sıcak yaz günlerinde serinlemeleriyle gölün popülerliği her geçen gün artıyor. Ancak çevre temizliğine dikkat etmeyenler gölün çevresel açıdan olumsuz etkilenmesine neden oluyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan doğaseverler, vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla çağrıda bulundu. Doğaseverler, Van Gölü'nün korunması ve gelecek nesillere temiz bir şekilde aktarılması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle yaz aylarında göl kıyısında yoğun insan topluluğunun olduğunu belirten doğaseverler, bu durumun gölün kirlenmesine yol açtığına vurgu yaptılar.

Doğaseverler, vatandaşların göl kıyısına, sahile bıraktıkları çöplerin ve farklı yollardan akarsularla göle taşınan atıkların ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. Göle bırakılan çöplerin, hem bölgenin doğal güzelliğini bozduğunu hem de canlı yaşamını tehdit ettiğini dile getiren doğaseverler, "Van Gölü'nün korunması hepimizin sorumluluğudur. Vatandaşlarımızdan ricamız, sahillerimize çöp bırakmamaları ve çöplerini mutlaka çöp kutularına atmaları" çağrısında bulundu.

Doğaseverler, özellikle hafta sonu göl kenarında piknik yapmaya gelen ziyaretçilerin bıraktıkları çöp, atık ve kirliliğe dikkat çekti. Dokuz günlük bayram tatili süresince tüm Van Gölü sahillerinde görülmemiş yoğunluğun yaşanması sahillerimizin daha fazla kirlenmesine neden oldu. Yerel halkın yanında il dışından gelen yabancı turistlerin sahillerden faydalanmak için göle akın ettiği gözlemlendi. Göl çevresi, yol kenarları, piknik alanları ve plajların düzenli olarak temizlenmesine rağmen günü birlik ziyaretçilerin vurdum duymazlığı nedeniyle bu çabalar yeterli olmamaktadır.
Yapılan açıklamada, vatandaşların göl çevresindeki doğal güzelliklerin koruması ve kirlenmeyi önlemek için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiği vurgulandı. Ziyaretçilerin çöplerini ayrıştırarak uygun çöp toplama noktalarına bırakması, alanı kirletmemeleri çağrısı yaptı.

Doğaseverler ayrıca, yerel yönetimlerin bu konuda daha etkin önlemler alması gerektiğini belirterek altyapının güçlendirilmesi, daha fazla çöp toplama noktası park edecek araçlar için otopark alanlarının oluşturulması, tuvalet imkanının sağlanması, denetim ve yaptırımların artırılması bu alanların sürekli kontrol altında tutulması gibi adımlar atılması önerildi.

Yapılan açıklamada, Van Gölü'nün korunması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği vurgulandı. Vatandaşların duyarlı davranışları ve yerel yönetimlerin etkin önlemleri sayesinde, bu eşsiz doğal güzelliğin gelecek nesillere aktarılabileceği belirtildi. 

Yorumlar 1
Şehirle ilgilenilsin. 26 Haziran 2024 12:08

Şehir festivale, medyaya, ziyaretçilere hazır mı ? İpekyolu Caddesi, kaldırımları, refüjleri ve yol kenarları çöpler ve toz toprakla dolu. Çimler de sararmış. Vakumlu araçlar yolların sağında solunda biriken tozları ve ufak çölleri süpürmüyor.Van Karayolları Bölge Müdürlüğü siz neden yoksunuz? Çarşılar, ana arterler, caddeler, sokaklar, refüjler, kaldırımlar, ağaç çanakları onlarca çeşitten oluşan yüzlerce hatta binlerce poşet dolusu çöp, izmarit, atık ve kirlilikle dolu. VBB ve üç merkez ilçenin çevre ve temizlik birimleri, park ve bahçe birimleri siz nerdesiniz? Kaldırımlar manavların, dükkanların,kafelerin, çayevlerinin, fırınların ve birçok esnafın olmuş. Parklar semavercilerin ve çayevlerinin olmuş. Belediyeler ve zabıtalar siz nerdesiniz?

Bakmadan Geçme